Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan otomotiv sektörü, 2019 yılının ilk günü Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ÖTV ve KDV indirimlerinin 3 ay daha uzatıldığını açıklamasıyla rahat nefes aldı. 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 35 daralan otomotiv sektörünün, indirimlerle pozitif yönde ilerlemesi öngörülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2018’in son iki ayında bir takım vergi indirimlerini içeren yasal düzenlemeler ile binek otomobilde ÖTV'yi 15 puan indirirken, hafif ticari araçlardaki KDV oranının yüzde 18'den 1'e düşürülmesini kararlaştırmıştı. Bu karar yine Bakanlık tarafından 31 Mart 2019 tarihine kadar uzatılırken, bir başka karar ile de motosikletlere vergi indirimi getirildi.

2 AYLIK TEŞVİK SATIŞ RAKAMLARINA OLUMLU YANSIDI

Otomotiv sektörünün dinamik bir yapıya sahip olduğunu, pozitif veya negatif her değişime anında reaksiyon verdiğini söyleyen ASF Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan, “Otomotiv sektörü adaptasyonunu hızla tamamlar ve  devlet teşvikleri ile önlemlerini alabilir. Yılın ikinci yarısında yaşanan döviz ve kur dalgalanmaları nedeniyle 400-450 bin bandında satış beklenirken, ÖTV ve KDV indirimleri gibi devlet teşvikleri sayesinde yılın son 2 ayında satış adetlerimiz arttı. 2018 yılını sektör olarak 620 bin 937 satış rakamıyla kapattık. Ancak burada gözden kaçırılmaması gereken nokta otomobil ve hafif ticari araç pazarının bir önceki yıla göre %35,1 daralma yaşadığıdır” dedi.

TEŞVİKLERİN ÜRETİM VE İSTİHDAMA POZİTİF ETKİSİ OLACAKTIR

Kasım ayının başında devreye alınan ÖTV ve KDV indiriminin otomotiv sektöründe pozitif etki yaratarak pazarın ve sektörün negatif etkilenmesinin önüne geçtiğini vurgulayan Fidan, “Alınan bu isabetli kararların 2019 yılının ilk 3 ayında da devam edecek olmasını sektörün tamamına üretim ve istihdam sürekliliği konularında pozitif etki yaratacak bir gelişme olarak görüyoruz. Aynı şekilde yeni araç almayı düşünenler için de fırsatların hala devam ettiğinin müjdesini verebiliriz” şeklinde konuştu. 

OPERASYONEL ARAÇ KİRALAMA SEKTÖRÜNE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ

Fidan, vergi indirimlerinin otomobil satışlarını olumlu yönde etkilediğinin altını çizerken, ne yazık ki bu kararın durma noktasına gelen operasyonel kiralama sektörüne gerekli hareketi getiremediğine dikkat çekti. Teşviklere rağmen finans kurumlarının, operasyonel kiralama sektörünü hala riskli gördüğünü kaydeden Fidan, bu bakış açısının değişmesi ve faizlerin de düşmesiyle sektörün pozitif yönde ivme kazanabileceğine vurgu yaptı. Fidan, otomotiv pazarının yeniden toparlanması ve hafif ticari araç kiralanabilmesi için düzenleme yapılması gerektiğini ifade ederek, “Bu düzenleme sadece operasyonel araç kiralama sektörünü değil, yerli üretimin yoğun olduğu hafif ticari araç pazarını da olumlu etkileyecektir. 2018 yılı içinde hafif ticari araç pazarı bir önceki yıla göre toplam 134 bin 616 adet ile  yüzde 42,3 azaldı. Son 9 yılda yüzde 260 büyüyen kiralama araç parkı 2017 yılında 365 bin adet iken, 2018 yılında yaklaşık 340 bin seviyelerine kadar gerilemiştir. Bu süreç 2019 yılı sonrasında artış trendine girerek 400 bin seviyelerine çıkabilir” şeklinde konuştu.

2019 İKİNCİ EL YILI OLACAK

31 Mart 2019’da yapılması planlanan yerel seçimler nedeniyle bazı alımların ertelenebileceğini sözlerine ekleyen Fidan, “Ekonomi için de 2019 yılının dengeleme yılı olacağını düşünüyorum. Bu doğrultuda beklentilerimizi çok yukarıya çekmeden mevcut pozisyonlarımızı koruyarak ilerlemek doğru olacaktır. Bunun yanı sıra turizm sektöründe bu yıl ciddi bir  büyüme beklentisi söz konusu. Bu büyümenin otomotiv sektörüne özellikle yaz döneminde belli bir oranda pozitif etkisi görülecektir. Genel anlamda 2019 yılını otomobil sektörü açısından ikinci el yılı olarak görebiliriz” dedi.

 

ASF Otomotiv Hakkında:

Renault, Dacia, Ford ve Fiat yetkili satıcısı olarak 1990 yılından beri hizmet veren ASF Otomotiv’in faaliyetleri arasında araç satışı, 2. el faaliyetleri, satış sonrası servis ve destek, kiralama, estetik, aksesuar satışı gibi hizmetler bulunmaktadır. ASF Otomotiv 2015 yılından beri her yıl en başarılı 500 Türk şirketinin yer aldığı Fortune 500 ve Capital 500 listelerinde yer almaktadır.