Otomotiv sektöründe son 10 günün konusu şüphesiz 2.El otomobil alım-satımındaki düzenlemelerdi. Aşağıda detaylarını okuyacağınız haberlerde sektör temsilcilerinin detaylı açıklamalarını okuyacaksınız. Devlet geç de olsa 2.EL otomobil alım satımına müdahale etti. Bu yeni uygulamaların ne gibi faydaları olacak hep birlikte göreceğiz. Genel kanı olumsuz, işlerin yine kılıfına uydurularak devam edeceği yönünde.
Şirketlerin 2.El otomobil satmalarına bir sınırlama getirildi ama şahıslar bu uygulamanın dışında bırakıldı. İş böyle olunca da usulsüzlük yapak isteyenler için yine bir kapı açık bırakılmış oldu. Şimdi bundan sonra olacakları yaşayıp göreceğiz. Yine de 2.EL’deki bu yaptırım birçok kesimden olumlu olumsuz tepki aldı.
2.EL’de durum böyleyken, gözler şimdi sıfır otomobil pazarına çevrildi. Uzun zamandır güncelleme bekleyen ÖTV matrahları için de düğmeye basılması bekleniyor.
Tüketici bu beklenti içindeyken, sektör yöneticilerinin ÖTV ile ilgili ağzını bıçak açmıyor. “Ankara’yı kızdırmamak” adına ÖTV ile ilgili olarak pek konuşmak istemedikleri iddia edilen yöneticilerin bir bölümü de “Satacak araçları yetiştirmezken, ÖTV’den söz etmek rasyonel değil” görüşünü paylaşıyor. Son aylardaki satışlara bakınca da sektör yöneticilerine hak vermemek imkansız. Hangi marka hangi modeli getirirse satıyor. İşte bu nedenle Bakan Nebati “Biz ÖTV’yi yükseltelim de talebi geri çekelim” diye açıklama yapıyor. Ancak tüketiciler alım güçlerinin düşmesi nedeniyle ÖTV matrahlarının bu ay sonu itibariyle düzenlenmesi beklentisi içindeler.
İlan sitelerine müdahale!
Konuyla ilgili düzenlemelerden sonra 2.el otomobil ilan sitelerinden sahibinden.com'da sadece otomotiv markalarının yetkili bayileri sıfır motorlu kara taşıtı ilanı verebileeği açıklandı. sahibinden.com açıklamasına göre, şirket, motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin şeffaflığı artırmak ve tüketiciyi korumak adına önemli bazı değişiklikleri hayata geçireceğini duyurdu. Bu kapsamda sadece otomotiv markalarının yetkili bayileri sıfır motorlu kara taşıtı ilanı verebilecek. Yetkili bayilerin dışındaki satıcılar, ilan verirken "Aracın Durumu" kriterini sadece "İkinci El" olarak seçebilecek ve "Araç Kilometresi" için en az 6 bin km girebilecek. Ayrıca girilen ilanların tüm bilgilerinin gösterildiği ilan detay sayfasında aracın durumunu gösteren "Sıfır" veya "İkinci El" ifadesi, sıralamada "Kilometre" bilgisinin önüne taşınacak.
Böylelikle alıcıların, aracın ikinci el mi sıfır mı olduğunu, kilometresi ile birlikte görmeleri sağlanacak. Bu değişikliklerin 15 Eylül'de devreye alınması planlanıyor.
Aynı modelin "2022 Güncel Liste Fiyatı" da gösterilecek
Ek olarak ilan detay sayfasında, ilanı verenin talep ettiği fiyatın yanı sıra, aynı modelin distribütörü tarafından belirlenmiş "2022 Güncel Liste Fiyatı" da gösterilecek. Böylece ilandaki araç için istenen fiyat ile sıfırının güncel liste fiyatı şeffaf bir şekilde tüketicilere sunulmuş olacak.
OYDER'den destek
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Altuğ Erciş, "Piyasadaki spekülatif hareketleri engellemeye yönelik bu kararı, otomotiv yetkili satıcıları olarak destekliyor ve başta bakanımız Mehmet Muş olmak üzere tüm bakanlık çalışanlarına teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı. Erciş, OYDER tarafından paylaşılan açıklamasında, Ticaret Bakanlığı’nın 16 Ağustos 2022 tarihinden itibaren resmi gazetede yayınlanan ve yürürlüğe giren, "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti" hakkında yaptığı yönetmelik değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Erciş, yeni uygulamanın önemine değinerek, "Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni yönetmelik değişikliği ile ilk tescili yapılan araçların 6 ay ve 6 bin km boyunca satış ve pazarlamalarına kısıtlama getirilmiştir. Daha önce de belirttiğimiz gibi piyasadaki spekülatif hareketleri engellemeye yönelik bu kararı, otomotiv yetkili satıcıları olarak destekliyoruz." ifadelerini kullandı.
MASFED, “Sektörün görüşleri alınmadı”
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el otomobil ve arazi taşıtlarının satışına yönelik yeni düzenlemeyle ilgili Danıştay'a başvuracaklarını bildirdi. Erkoç, Ticaret Bakanlığının ikinci el otomobil satışında "6 ay ve 6 bin kilometre" şartı getiren düzenlemesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye'de 70 bin kayıtlı motorlu araç satıcısı bulunduğunu belirten Erkoç, "Anayasa’nın 49. maddesine ters düşen ve sektörün görüşleri alınmadan yapılan bu düzenlemeyle ilgili Danıştay’a başvuracağız." ifadesini kullandı. Erkoç, kayıtlı olmayan, vergi ödemeden merdiven altı yöntemlerle araç alım satımı yapan kişilerin piyasa dengesini bozduğunu, düzenleme kapsamına girmeyen bireylerin, araç alıp satmaya devam edeceklerini belirtti.