İkinci Elde Fiyat Baremleri Yükseliyor!

Otomotiv sektörünü ağır şekilde etkileyen pandemi süreci, araçlara talebin azalmasıyla otomobil üretimini durdurmuştu. Üretime verilen bu ara, ülkemizde sıfır araç stoklarını oldukça sıkıntıya soktu ve talep sıfırdan, ikinci ele kaydı. Bu da geçtiğimiz aylarda ikinci elde fiyatların yükselmesine yol açmıştı. Ağustos ayında ise sıfır araç stoklarındaki sıkıntının devam etmesi ve dövizdeki yükselmeyle beraber ikinci el araçların fiyatları daha üst baremlerde yer almaya başladı. 100 bin TL altındaki ilan sayısı azalırken, 100 bin TL ve üzeri ilan sayısında artış görüldü.  Ağustos ayı boyunca en çok ilan verilen 5 kategori, 10 marka, 10 otomobil modeli ve yılı, 10 arazi/SUV/Pick-up modeli, yakıt türleri, vites türleri, motor hacimleri,  km. değerleri gibi temel verilere göre analizi şöyle:

En Çok İlan Verilen Kategoriler

arabam.com’daki ilanların %74’ünü otomobiller oluşturuyor. Otomobilleri hafif ticari araçlar ve arazi araçları izliyor. Traktör ve tarım iş makinaları gibi ilan sayılarının Temmuz ayına göre %1 arttığı görülüyor.

Ağustos Ayında Renault Liderliğini Korudu

Temmuz`da en çok ilan verilen marka olan Renault, Ağustos ayında da yine %17 oranıyla liderliğini koruyor. Renault markasını sırasıyla Volkswagen, Opel, Fiat, Ford, Hyundai, Toyota, Peugeot, BMW ve Honda izliyor. Temmuz ayına göre Volkswagen ilan sayısında %1’lik düşük, Fiat ilanlarında ise %1’lik artış dikkat çekiyor.

Clio, Astra ve Focus En Çok İlan Verilen Otomobil Modelleri

İlanlara otomobil modelleri özelinde bakıldığında, Clio, Astra ve Focus en çok ilan verilen modeller. Megane, Passat ve Corolla ise bu üç modeli takip ediyor. 

Arazi, SUV ve Pick-Up Kasa Tiplerinde, Markaların Ağustos Ayı Oranları

arabam.com`da yayınlanan 2.el Arazi/SUV/Pick-up ilanlarının oransal olarak değerlendirmesinde en yüksek oran önceki aya göre %1 düşse de yine Nissan Qashqai`nin oldu. Onu sırasıyla Dacia Duster, Kia Sportage, Volkswagen Tiguan modelleri izliyor. Temmuz ayına göre Hyundai Tucson ve Peugeot 3008 ilanlarının Chevrolet Captiva ilanlarını geçtiği görülüyor.

Ağustos Ayında En Çok 2012, 2015 ve 2016 Model Araç İlanları Verildi

Ağustos ayında en fazla ilan verilen araç model yılları %8 oranı ile 2012,2015 ve 2016 oldu. İlanların model yılına göre oranları aşağıdaki gibi:

Motor Hacmine Göre İlanların Dağılımı

Motor hacmi arttıkça Yakıt tüketimi ve MTV miktarları da arttığı için 1.6 altındaki motorların 2.el araç alımında ideal olduğu gözlemleniyor. Diğer aylarda olduğu gibi 1.2 – 1.4 arası ve 1.4-1.6 arası motor hacimlerine sahip araç ilanları liderliklerini koruyorlar. Yeni ÖTV düzenlemesiyle beraber 1.6 motor altındaki bu oranların korunacağı hatta daha da artacağı bekleniyor.

Fiyata Göre İlanların Dağılımı

Sıfır araç stoklarındaki sıkıntının devam etmesi ve dövizdeki artış sonucu 2.el araç fiyatlarının da artması ile 0-50 bin TL ve 50-100 bin TL aralığındaki ilanların oranları toplamda %3 düşerken, 100 bin TL üstü fiyata ait sahip ilanların sayısı arttı. Yeni yapılan ÖTV düzenlemesiyle beraber bu fiyat artışının devam edeceği ön görülüyor.

Şanzıman Tipine Göre İlanların Analizi

Şanzıman tipine göre ilanların dağılımında en büyük payın düz vitesli araçlarda olduğu görülüyor. Zira, Türkiye otoparkındaki araçların oranına baktığımızda da en büyük pay, manuel şanzımanlı araçlara ait. arabam.com Ağustos ilanlarının şanzıman tipine göre dağılımı aşağıdaki gibi: 

Ağustos Ayında da En Çok Dizel İlanlar Yoğunlukta

Ağustos ayı için arabam.com ilanları yakıt tipine göre incelendiğinde, dizel motorların oranı %46 ile birinci sırada yerini alıyor. Benzin fiyatlarının artışına paralel olarak LPG 1 puan artışla %32 oranına yükseliyor..

Kilometresi Yüksek Araçlara Talep Yüksek

İkinci el ilan piyasasında 100.000 km üzerindeki araçlar daha çok görülüyor. İkinci el araç fiyatlarının artışıyla beraber, yüksek kilometreli araçlara talep daha fazla.

Özetle; 2020 yılı Ağustos ayında en fazla “otomobil” ilanı verildi ve ilanların dominant markası Renault, modeli ise Renault Clio, Opel Astra ve Ford Focus oldu. Motor hacmi 1.2 -1.4 ve 1.4 – 1.6 aralığında olan araçların satışa sunulma oranı yüksek. İkinci el ilan piyasasında 100.000 km üzerindeki araçlar daha çok görülüyor. Ayrıca en fazla ilan 50-100 bin TL aralığındaki araçlar için verilmiş.