Ülkemizde uzun dönem ve günlük operasyonel araç kiralama sektörleri hızlı bir gelişim içinde bulunuyor. Özellikle her yıl ortalama büyümesi yüzde 10’un altına düşmeyen operasyonel araç kiralama sektörü özel sektörde bulunan yaklaşık 2.5 milyon aracın yüzde 10 kısmına hitap ediyor. Sektörün gelişimini engelleyen en büyük sorunlardan biri de belirli regülasyonu bulunmaması. Ayrıca başta hafif olmak üzere ticari araçların kiralanaması da özellikle KOBİ sınıfındaki işletmeler açısından avantajları yok ediyor. Regülasyon olmaması sonucu yaşanılan önemli sorunların biri de araç çalınmaları. Çalınma durumunda firma aracını karşısında bulsa bile yedek anahtarı olduğu halde geri alamıyor. Mevcut kanuna göre, kira sözleşmesi bulunan aracı teslim etmediği sürece süreç uzuyor. 

Yüzde 10 büyüme öngörülüyor 


2016’da operasyonel kiralamada minimum yüzde 10 büyüme öngörüsü ile araç parkının 300 bin adetlerin üzeine çıkması öngörülmekte. TOKKDER (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) Genel Koordinatörü Tolga Özgül operasyonel kiralama sektörün Türkiye’de satılan yeni otomobillerin %17’si olan yaklaşık 123 bin adet yeni aracı filosuna kattığını söyledi. 2015’te yaklaşık 8 milyar 526 milyon TL’lik yeni araç yatırımı yapan operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğünün 18 milyar TL’yi aştığını anlatan Özgül sektörün ülkemizde henüz olgunlaşmamış olduğunu vurguladı. Özgül” Ülkemiz yollarında yaklaşık 10.6 milyon adet otomobil var. Bunun 2.4 milyonunur işletmelerce kullanıldığı düşünülürse, operasyonel kiralama sektörü henüz bu araç parkının ancak yüzde 11’ine hizmet veryor. Gelişmiş ülkelerde bu oran 30-45 arasında değişmekte. Bu da sektörün ülkemizde önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğunun önemli bir göstergesi. Artan araç fiyatları, firmaların maliyet ve risk yönetimine odaklanması, özellikle KOBİ’lerin operasyonel kiralama yönteminin sunduğu avantajlar ve verimliliğe katkısı ile ilgili artan farkındalığı bu potansiyeli destekleyen unsurlar olacak”dedi. 

Günlük kiralık 35 bine çıktı 


Günlük araç kiralamanın tatillende giderek daha fazla tercih edilen bir çözüm olduğunu kaydeden Özgül “Artık tatilciler de iş amaçlı seyahat edenler gibi, uçak yolculuğu sonrasında kesintisiz seyahatin devamlılığı için araç kiralamayı tercih edenler arasında yer alıyor” dedi. Türkiye günlük kiralama sektörünün araç parkı büyüklüğünün yüksek sezonda yaklaşık 35 bin adet seviyesine ulaştığını kaydeden Özgül “Güncel jeopolitik olumsuzluklar nedeniyle ülkemize bu yıl gelecek yabancı turist sayısında bir düşüş olacağını öngörülüyor. Ancak sektörün bu düşüşü yeni pazarlar yaratarak ve yurtiçi turizmini canlandırarak telafi etmeyi planlıyor. Günlük araç kiralamacıların da bu canlanmadan olumlu etkilenmesini umuyoruz” diye konuştu.