Centenario, Lamborghini’nin bir defaya mahsus tercih ettiği bir strateji olmayı sürdürürken, şirketin de yenilikçi tasarım ve mühendislik uzmanlığını ortaya koyuyor. V12 yapısını kullanan Centenario’nun 770 HP gücündeki atmosferik motoru 0-100 km/s hızlanmasını 2,8 saniyede tamamlarken, 0-300 km/s hızlanmasını 23,5 saniyede tamamlıyor. Bu modelin maksimum hızı da 350 km/s. 100 km/s hızla giderken fren mesafesi ise 30 metre. Tamamı karbon elyafından imal edilen monokok gövde 1.520 kilogram gibi düşük bir ağırlığa ve 1,97 kg/hp güç/ağırlık oranına sahip.

Otomobilin aerodinamik tasarımında yüksek hızlarda daha fazla bastırma kuvveti sağlayan uzatılmış arka kanat da yer alıyor. İlk kez sunulan arkadan itiş de çeviklik ve stabiliteyi artırırken, yenilikçi dokunmatik ekran da internet tarayıcı ve Apple CarPlay gibi bağlantılı bilgi-eğlence sistemleri sunuyor.

TASARIM VE AERODİNAMİKLER

Lamborghini tasarımcı ve mühendislerine, sınırlı üretimle birlikte teknoloji şovu yapma özgürlüğü sunan Centenario, Lamborghini’nin yeni ve ilham verici tasarıma yönelik kararlılığının da gerçek bir dışavurumunu temsil ediyor.

Centenario’nun baştan aşağı yeni tasarım anlayışında kendini gösteren saf ve esaslı çizgileri, Lamborghini’nin ‘fonksiyon şekilden önce gelir’ ilkesini de ortaya koyuyor. Bu otomobilde, aerodinamik üstünlüğünü vurgulayan hava girişleri, çıkışları ve kanallarla tanımlanan bir geçirgenlik bulunuyor.

Önden arakaya ilerleyen tek çizgi, önde ve arkada açık, duygulara hitap eden, tek parçalı bir şekil yaratan uzun, alçak saçaklarla birlikte ayırt edici Lamborghini hatlarını tanımlıyor.

Centenario’nun uzunluğu 4,924 metre, yüksekliği de 1,143 metre. Birkaç dilimden oluşan aerodinamik hava girişleri, hem ön hem de arka kısmın karakterini belirliyor. Ön kaputta hem 1970’lerin spor otomobillerini anımsatan hem de fonksiyonel özellikleri bulunan geniş hava girişleri yer alıyor. Hava otomobilin ön kısmından içeri alınıyor ve böylece ön aks üzerindeki bastırma kuvvetine katkıda bulunuyor.

Dahası, ön far yuvalarının içinde ve yan etekler ile çamurluklarda yer alan kanallardan hava akışı sağlanarak, arka radyatörlere hava akımı iyileştiriliyor ve bu da en uygun soğutmanın ortaya çıkmasını sağlıyor. Üzerinde hava girişlerinin bulunduğu tavan da, altıgen karbon elyafı ve cam motor kapağıyla daha da kuvvetlendirilen havacılık ve uzayla ilgili göndermelere sahip.

Centenario’nun gövde yapısını ise parlak karbon elyafı tanımlıyor. Ön kaput, makas biçimindeki kapı panelleri (her zaman V12 modellerinde kullanılan) ve tavan çizgisi, düzgün, aerodinamik ve organik. Ön dağıtıcı, yan etekler, lastik bombeleri ve arka difüzör gibi mat karbon elyafının alt kısımları fonksiyonel ve teknik olmasının yanı sıra aerodinamik üstünlük için tasarlandı.

Mat karbon elyafı ve gizli hava akım kanallarıyla daha da vurgulu hale çamurluklar, otomobilin aerodinamik tasarımını da ortaya koyuyor. Arka çamurluk profili özellikle dikkat çekiyor ve böylece Centenario’nun arka lastikten yönlendirme özelliğini de ön plana çıkarıyor. Arkadan yönlendirme sistemine göre özel olarak geliştirilen Pirelli PZero lastiklerde, önde 20 inç, arkada da 21 inç çapındaki dövülmüş, oluklu alüminyum jantlar yer alıyor. Karbon elyafı malzemeyle daha da ön plana çıkan kolların yelpazeye benzeyen şekilleri, karbon seramik frenlerden gelen sıcak havayı boşaltan kanalları kapatıyor ve son olarak da jantın ortasında Lamborghini’nin boğa logosu bulunuyor.

Otomobilin arka yapısına hakim olan entegre arka difüzörün ciddi ölçüde büyük olması, hava akım dağılımını en uygun hale getirerek, otomobilin bastırma kuvvetini en yükseğe çıkarıyor ve Centenario’da aerodinamiklerin önemini estetik bir şekilde ön plana çıkarıyor. Otomobilin üzerinde ısı alış verişini en üst düzeye çıkarmak için açıkta bırakılan birçok mekanik parçada olduğu gibi, arka lastikler açıkta duruyor ve difüzörün üstündeki boşlukta ise Centenario’nun ‘Y’ şeklindeki arka ışıkları yer alıyor. İlk bakışta havada asılı gibi duran ancak aslında ‘Y’nin uçlarından bağlı olan LED farlar, arka bölümün genişliği boyunca uzanıyor. Centenario, gündüz olduğu gibi gece de ayırt edilmeyi başarıyor.

Uzatılabilen arka kanat da Centenario’nun minimalist hatlarını korumak amacıyla otomobil dururken ya da düşük hızlarda hareket halindeyken gövdenin içinde gömülü kalıyor. Otomobilin dinamik koşulları ve seçili Sürüş Modu’na bağlı olarak, kanat da yüksek performans koşullarında en uygun aerodinamik verimliliği sunmak için 150 mm uzayabiliyor ve 15 dereceye kadar dönebiliyor.

GÜÇ VE PERFORMANS

Centenario’da dinamik potansiyeline mükemmel uyum sağlayan Lamborghini’nin V12 motoru yer alıyor. Düşük devirlerde bile yüksek tepkimeli bu motor, yalnızca atmosferik motorların yapabileceği kolay tanınan rezonans ve özellikler sunuyor. Centenario’nun 770 HP güç üretecek şekilde üretilen motoru, 8.350 d/d’den 8.600 d/d’ye çıkarılan motor hız sınırlayıcısıyla, Lamborghini’nin bugüne kadar ürettiği en güçlü motor olma özelliğine sahip.

0-100 km/s hızlanmasını 2,8 saniyede tamamlayan araç, 300 km/s hıza ise yalnızca 23,5 saniyede ulaşıyor. Centenario’nun maksimum hızı da 350 km/s. 100 km/s hızda 30, 300-0 km/s hızda ise 290 metrelik fren mesafesiyle oldukça etkileyici bir performans sunuyor.

ŞASİ VE SÜRÜŞ SİSTEMİ

Centenario’nun gövdesi, monokok ve diğer tüm gövde parçaları ile çerçeveler de dahil olmak üzere tamamen karbon elyafından imal edildi. Boş ağırlığı yalnızca 1.520 kg olan Centenario, 1,97 kg/hp güç/ağırlık oranına ve derece başına 35,000 Nm burulma sertliğine ulaşıyor.

Sürekli dört çeker sürüş sistemine sahip olan Centenario’da Lamborghini’nin yeni arkadan yönlendirme sistemi kullanılıyor. Düşük hızlarda arka lastikler, yönlendirme açısının tersine dönüş yaparak, aks mesafesinde de azalmaya neden oluyor. Bu da düşük hız düzeylerinde dönüş çevikliğini artırıyor ve böylece daha düşük yönlendirme açısı ve daha düşük dönüş çapına ulaşılmasını sağlıyor. Yüksek hızlarda ise arka lastikler dönüş açısıyla aynı yöne dönerek, aks mesafesinin fiilen artmasına neden oluyor. Bunun sonucunda da arkadan yönlendirme sistemi daha yüksek stabilite sağlayarak, otomobilin tepkisini de en uygun hale getiriyor. Lamborghini’nin Strada, Sport ve Corsa olarak isimlendirilen sürüş modlarında, arkadan yönlendirme sistemi, özellikle yanal dinamiklerde her bir modun kendine has özelliklerini yansıtıyor.

Centenario’da Lamborghini’nin manyeto reolojik süspansiyonları ile arkadan yönlendirme sistemine göre özel olarak ayarlanmasıyla en uygun tepkiye ve sürücü geri dönüşüne ulaşan Lamborghini Dynamic Steering (LDS) yer alıyor. Şanzıman olarak ise Lamborghini’nin Independent Shifting Rod (ISR) vites kutusu kullanılıyor ve bu da hem ağırlığı azaltıyor hem de mümkün olan en yüksek vites değiştirme hızına ulaşarak sürüş hissini artırıyor.

İÇ MEKAN – LÜKS VE İŞLEVSELLİK

Lüks iç mekanın tasarımı, her bir Centenario müşterisinin taleplerine göre düzenlenebiliyor. Hafif karbon elyafından imal edilen spor koltuklar yer alırken, gösterge panelinin uzun kenarlarında yer alan yeni dikişler, direksiyon simidi, güneş siperlikleri, külbitör kapakları ve yeni iç kapı panelleri de karbon elyafı ve Alkantara’dan imal edildi.

İşlevsellik ve bağlantı, Centenario’nun en önemli özellikleri arasında yer alıyor. İçinde uydu navigasyonu bulunan yüksek çözünürlüklü 10,1 inç dokunmatik ekran Centenario sürücüsünü

hem otomobile hem de dış dünyaya bağlıyor. Kullanıcılar, internette dolaşabiliyor, e-posta ve sosyal medya hesaplarına bağlanabiliyor ve web radyo gibi çevrimiçi uygulamaları kullanabiliyorlar. Aramaları güvenli ve etkin bir şekilde idare eden, yön soran, müzik çalan ve iPhone özelliklerine erişim sağlayan Apple CarPlay desteği de yer alıyor.

Bilgi-eğlence sisteminde gelişmiş telemetri işlevi de yer alıyor: Centenario hem yolda hem de sürücünün arzu etmesi halinde, ön bagaja iki kask için ayrılan yerden de belli olduğu üzere, yarış pistinde sıra dışı bir performans sağlıyor. Çok gelişmiş telemetri sistemi, hızın, zamanın, yanal ve G güçlerinin kaydedilmesini ve farklı zamanlar ile farklı sürücülerin birbiriyle kıyaslanmasını sağlıyor. Opsiyonel iki iç kamera da sürücülerin deneyimlerinin kaydedilmesine olanak tanıyor.

20 COUPE VE 20 SPOR OTOMOBİL

Centenario, 2016’nın sonbaharından başlayarak 2017 yılı boyunca teslim edilecek olan 20 coupe ve 20 spor otomobil olmak üzere sınırlı sayıda üretilecek. Bu 40 adet Centenario modelinin tamamı, 1,75 milyon euro artı vergilerden başlayan satış fiyatlarıyla dünyanın dört bir tarafındaki koleksiyonerler ve Lamborghini hayranları tarafından satın alınmış bulunuyor.