Bakan Kurum, kapalı otoparkların gerekli altyapıya kavuşturulması ve LPG’li araçları kabul edebilmeleri için çalışmalara başlandığını duyurmuş ve hazırlanan Değişiklik Taslak Metni’ne dair paydaşların görüşleri bakanlıkça toplanmıştı. 5 milyon LPG kullanıcısı, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te gerekli değişikliğin yapıldığına dair Çevre Bakanlığı’ndan gelecek müjdeli habere kilitlenmiş durumda.
 
Müstakil Likit Petrol Gazcıları Kit Satıcıları ve Otogaz Bayileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yavaşçı, “LPG’li araçlar uzun yıllardır Avrupa’da kapalı otoparklara serbestçe girebiliyor. Türkiye’de sürdürülen haksız yasağın son bulacağını ümit ediyoruz. Sayın Bakan’ın bu yasağın kaldırılması yönündeki çalışmalarını destekliyor, bir an önce müjdeli haberin gelmesini diliyoruz.” açıklamasında bulundu. 
 
Türkiye karayollarında her 100 otomobilin 37,7’si yakıt olarak LPG kullanıyor. Ancak Türkiye’de LPG’li araçların kapalı otoparklara girişi, otoparkların teknik yetersizlikleri ve yasal mevzuat sebebi ile engellenirken Avrupa’da uzun yıllardır LPG’li otomobiller kapalı otoparklara park edebiliyorlar. Türkiye’deki yasaklama sebebiyle yaklaşık 5 milyon LPG’li araç sahibi, otomobillerini kapalı otoparklar yerine sokak aralarına park etmeye mecbur bırakılıyor.
 
 
Kapalı otopark izninde sona yaklaşıldı
Konutların yer aldığı binaları hariç tutan değişiklik taslağına göre, Ticari (Tip 1) ve Özel kullanım amaçlı (Tip 2) park yerleri TS 9881 nolu “Araç park yerleri için kurallar” standardında belirtilen kural ve şartları sağlamaları ve TSE’den standarda uygunluk belgesi ile İtfaiye’den (ya da ruhsat vermeye yetkili idare) izin almaları halinde LPG kullanan araçları kabul edebilecekler. Bu otoparklar periyodik olarak denetlenecekler ve LPG dönüşümü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen mevzuata uygun olduğunu gösteren barkod ya da QR kodu bulunan LPG’li araçları kabul edebilecekler. Uygunluk etiketi bulunmayan LPG’li araçlar kapalı otoparklara kabul edilmeyecek.