Formula 1’den sonra yapılan en büyük organizasyon olan Dünya Ralli Şampiyonası’nın 10. etabı 8 yıllık aradan sonra Türkiye’de düzenlenecek. 800 milyon kişinin takip ettiği ralliyle Türkiye dünyada tanıtılacak. Rally Turkey’in organizatörlüğünü üstlenen Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Serkan Yazıcı ve Başkan Vekili Eren Üçlertoprağı ile Marmaris Rallisi’ni konuştuk.

YARIŞ 150 KİLOMETRELİK ÇAPTA GERÇEKLEŞECEK
Dünya Ralli Şampiyonası’nın 8 yıl aradan sonra nasıl geldiğini anlatan Başkan Vekili Üçlertoprağı, “Bundan önce uzun seneler Türkiye’de düzenlenen ralli şampiyonaları Antalya’da gerçekleşti. Devamında İstanbul’da gerçekleştirildi. Biz bu kararı alırken açıkçası 2 şeye baktık; Bugün Antalya’da yapmamamızın sebebi, Antalya’nın etaplarından çok şikayetçi idi pilotlar. Çok kırıcıydı, çok uzaktı ve çok ciddi mesafeler vardı. Yurtdışında hangi bölgeyi daha iyi geliştirebiliriz diye araştırdık. Bize en uygun bölge Muğla geldi. Merkez olarak yarış Marmaris’te gözüküyor ama sadece servis alanı Marmaris’te olacak. Bütün yarış Ula, Gökova, Datça, Hisarönü gibi yerlerde olacak. 100-150 kilometre çapında bir alana yayılarak bu organizasyon gerçekleştirilecek. Bu ralli ile Muğla’nın gelişimi açısından çok önemli bir yer kaplayacak” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN TANITIMINA KATKISI OLACAK
Dünya Ralli Şampiyonası’nın oluşturduğu etabın her birisini 800 milyon kişinin izlediğine işaret eden Eren Üçlertoprağı, “50 ülkede 155 televizyon kanalında canlı yayınlanıyor. Dünya genelinde ralliye özel medyada 12 bin manşet atılıyor. Bizim Marmaris’te düzenleyeceğimiz organizasyonun adı Rally Turkey olacak. Dolayısıyla organizasyonda Türkiye isminin geçmesi ve devamında canlı yayında helikopter çekimlerinden tutun, prodüksiyona verilecek tüm çekimlerle birlikte bölgemizin doğal güzelliklerini yansıtacak. Bunların hepsi izleyen 800 milyon kişinin aklında yer edecek. Bu bölgelerin pazarlanması, bilinmesi tanıtım açısından mükemmel bir noktada” dedi.

MARMARİS ETABI HAFIZALARA KAZINIR
Yarış etabını titizlikle hazırladıklaırnı ifade eden TOSFED Başkan Vekili sözlerine şöyle devam etti: “Bir tur teknesinden tüm etabı çok rahat bir şekilde izleyebilirsiniz. Ben iddialı konuşmak istemem ama bu organizasyonun hafızalara kazınacağını düşünüyorum. Biz yurtdışındaki organizasyonlarda 300 kilometre gidilip 50 kilometre yarışıldığını da gördük. Verimlilik açısından Rally Turkey dünyanın en kısa yarışı olacak diyebilirim. Bu etap örgüsünü başka bir yerde yakalamak kolay değil.”

1500 lisanslı sporcusu var
Gençlere desteğin önemine işaret eden TOSFED Başkanı Serkan Yazıcı, “Biz şanlı tarihimizle Orta Asya'dan buralara at üstünde fetihlerle geldik. Bugün de atın yerini alan otomobilin sporlarında bu başarıyı gösterebiliriz. Ayhancan Güven gibi yetişmiş değerlere destek vermeliyiz. Neticede Türk Marşı'nı podyumlarda okutuyor. Porsche Cup'ta İngilizlerin, Fransızların, Avrupalı'ların yetiştirdiği kişileri yenerek bu başarıyı gösteriyor. Öte yandan TOSFED'in yetiştirdiği 2018 yılında 1500 lisanslı motorsporlarına gönül vermiş insan var. Ülkemizde bu anlamda geleceğe ışık tutacak gelişmeler oluyor” diye konuştu.

(yenişafak)