Bu dönemde sıfır otomobil fiyatlarındaki artış ise yüzde 17.66 ile yüzde 60.23 arasında gerçekleşti. Ortalama fiyat artışı ise yüzde 37.63 oldu. Bu artışın yaklaşık yüzde 25.32'si ÖTV matrahından kaynaklandı. Yapılan hesaplamaya göre ikinci el otomobil fiyatlarındaki artış sıfır otomobilleri solladı.

İKİNCİ ELDE FİYATLAR NEDEN YÜKSELDİ?
* Otomotivde yaşanan stok sorunu ve sıfır otomobil fiyatlarındaki artış, talebi ikinci ele yöneltti. Talep artınca fiyatlar yükselişe geçti.
* Filo kiralama sektöründe kiralama süreleri uzadı. Şirketler, 2-3 yılda yeni model değiştirmek yerine daha uygun fiyat nedeniyle kullandıkları otomobilleri yeniden kiraladı. Böylece kiralama sektörü ikinci el otomobil pazarına yeterli araç tedariği sağlayamadı.
* Piyasadaki arztalep dengesi özellikle sanal ortamda fiyatların şişmesine neden oldu. Birçok satıcının otomobillerine piyasada karşılığı olmayan yüksek fiyatlar koyduğu görüldü. Bu durum piyasada kartopu etkisi yaparken, fiyatları sunni şekilde yukarı çekti.
* Pandemi toplu taşımadan uzaklaştırdı. Bireysel otomobil kullanma tatebi arttı. Parası yeten sıfır aldı. Yetmeyen ikinci ele yöneldi.
* Cebinde parası olan, döviz, altın yerine otomobile yatırım yapmaya başladı. Bu durum birçok insanı ikinci el ticaretine yöneltti. Ek iş olarak oto al-sat yapmaya başlayanlar oldu.

PAZAR 760 BİN ADEDİ ZORLUYOR
Otomotivde pandemiye rağmen yaşanan canlılık yıl sonu satış tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmesine neden oldu. Yapılan tahminlere göre 2020 sonunda otomotiv pazarı 700-760 bin adet seviyesinde gerçekleşecek. ODD Başkanı Ali Bilaloğlu, "ÖTV artışına rağmen satışlar hızla devam ediyor. Artan fiyatlara ve döviz kurlarına rağmen pazarın 2020 sonunda 700- 750 bin seviyelerinde kapanacağını öngörüyoruz" dedi.