Yerel raylı sistem işletmecisi olan NAH.SH bu anlaşma kapsamında 55 adet çift modlu elektrikli tren alacak. Bu rakam, tüm dünyada çift modlu elektrikli tren için verilen en büyük tekli sipariş olma özelliğini taşıyor.

ABB’nin özgün traksiyon konvertör mimarisi, işletme ve şarj etme modları sırasında, ilave bir güç elektroniği sistemine gerek kalmadan aracın sorunsuz bir şekilde işletilmesine olanak sağlamaktadır.

ABB, raylı sistem sektöründe yenilikçi ve enerji verimli teknolojilerin sağlanması konusunda, kent içi, şehirlerarası ve yüksek hızlı hatlarda gerek araç ekipmanlarında gerekse altyapı sistemlerinde ekipman ve servis tedariği konularında köklü bir geçmişe sahip.

 ABB, Almanya’nın kuzeyinde Nahverkehrsverbund Schleswig-Holstein GmbH (NAH.SH) ve başkentte Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) isimli operatörlerin enerji verimli ve sürdürülebilir bir ulaşım imkanına erişmesi amacıyla İsviçre merkezli raylı sistem araç üreticisi Stadler’e enerji verimliği yüksek traksiyon konvertörleri ve yüksek güçlü lityum-iyon bataryalarından on-board enerji depolama sistemleri temin edecek.  

ABB’nin Traksiyon Divizyonu Başkanı Edgar Keller, “Stadler Almanya’nın iş birliği kararından onur duyduk ve daha sürdürülebilir bir ulaşım için en ön saflarda yerini alan ABB’nin yenilikçi traksiyon ekipmanlarına duydukları güven için kendilerine müteşekkiriz.” dedi ve ekledi: “Enerji depolama sistemlerimiz, yüksek verimli traksiyon konvertör portföyümüzü mükemmel bir şekilde tamamlıyor. Traksiyon konusundaki sağlam bilgi birikimimiz ile batarya alanında uzun yıllara dayanan uzmanlığımızdan faydalanabilir ve bunu müşterilerimiz için yenilikçi çözümlere dönüştürebiliriz.”

ABB traksiyon konvertörleri ve lityum-iyon bazlı enerji depolama sistemleri, yerel raylı sistem işletmecisi olan NAH.SH adına 55 yeni BEMU’da (çift modlu elektrikli tren) kullanılacak ve bu rakam, tüm dünyada BEMU için verilen en büyük tekli sipariş olma özelliğini taşıyor. Batarya modülleri ABB’nin İsviçre, Baden’de bulunan son teknolojik yarı otomatik fabrikasında üretilecek ve ardından Almanya, Minden’de bulunan Traksiyon fabrikasında modüller birleştirilerek enerji depolama sistemleri haline getirilecek.

Yeni trenler, elektriksiz bölgeler arasında en uzununun 80 km’lik bir mesafeye denk düştüğü, bugüne dek dizel demir yolu araçları ile hizmet verilen, kısmen elektriklendirilmiş tren hattında faaliyet gösterecek. Mevcut güvenlik seviyesi ile yüksek güçlü ve uzun ömürlü enerji depolama sistemlerinin kullanılması, yüksek güvenliğe ek olarak aracın tüm çalıştırma modlarında aynı performansı sergilemesini sağlıyor. Traksiyon bataryaları, araç elektrikli bölgede seyir halinde iken ve güzergah üzerindeki seçili lokasyonlarda şarj edilecek. Ek olarak, enerji depolama sistemleri 400V veya 1.000V’lik istasyon şarj ünitelerinden şarj edilebilecek. ABB’nin özgün traksiyon konvertör mimarisi, işletme ve şarj etme modları sırasında, ilave bir güç elektroniği sistemine gerek kalmadan aracın sorunsuz bir şekilde işletilmesine olanak sağlamaktadır.

Yeni nesil traksiyon konvertörleri, Berlin’in şehir içi raylı sistem operatörü BVG için 600’den fazla yeni metro araçlarına uygulanacak. Ekonomik ömrünü tamamlayan 30 yıllık filonun, ABB teknolojisi ile donatılan modern araçlar ile değiştirilmesi, daha güvenilir ve verimli bir hizmete yönelik ihtiyacı karşılayacak ve giderek artan yolcu talebine de ayak uydurulmasına yardımcı olacak. ABB traksiyon teknolojisinin güvenilirliği, daha önce Stadler’in BVG adına hizmet veren IK tipi metro araçlarında kanıtlandı.

ABB, raylı sistem sektöründe yenilikçi ve enerji verimli teknolojilerin sağlanması konusunda, kent içi, şehirlerarası ve yüksek hızlı hatlarda gerek araç ekipmanlarında gerekse altyapı sistemlerinde ekipman ve servis tedariği konularında köklü bir geçmişe sahip. Ayrıca ABB, global ölçekteki projeler için bakım ve modernizasyonu da kapsayan ürün yaşam döngüsü boyunca servis desteği de sunabilmektedir.