Otomotivde yavaş yavaş da olsa fiziki lansmanlar başladı. Örneğin geçen hafta önce Karsan’ın otonom elektrikli aracı görmek için Bursaya gittik, ardından Volvo Türkiye İstanbul’da sınırı sayılarla da olsa yeni modeli S60 için fiziki bir basın toplantısı düzenledi. Biz gazeteciler de, sektör yöneticileri de bir sene öncesine kadar ”rutin” gelen bu toplantıları özlediğimizi hissettik. Sanırım bu aydan itibaren yavaş yavaş normalleşmeye başlayan hayatımızda, otomotiv sektör buluşmaları da artacak. 2021’e iyi bir giriş yapan otomotiv sektörü her şeye rağmen tedbiri elden bırakmıyor. Örneğin Şubat ayında  da satışlarda yeni bir rekor bekleniyor. Ama sektörde yürekler ağızda. Bu iyi gidişatın ardından ”Vergi mi artar, harçlar mı? Yoksa başka sürprizler mi gelir?” soruları soruluyor endişeyle. Hafta içinde çeşitli nedenlerle görüştüğüm şirket yöneticileri genel anlamda ”Bir beklentimiz yok böyle gitsin razıyız” modunda konuşuyorlar. Peki bu hafta sektör içinde en çok neler konuşuldu?

HANİ KARSAN KAZANMIŞTI?
Geçen hafta içinde Bursa’ya Karsan Fabrikası’na toplantıya giderken Karsan’ın Amerika’daki girdiği  ”Amerikan Posta Servisi ihalesi”ni kaybettiği haberi geldi. Daha doğrusu ihaleyi Oshkosh firmasının kazandığı açıklandı. Ardından da Karsan’dan konuyla ilgili KAP açıklaması da yapıldı. Tam bir sene önce 2 Mart’ta Sözcü Gazetesi’nin otomotiv sayfasında;  “ABD’nin postalarını Türkler dağıtacak!Amerikan Posta Servisi'nin 5 yıl önce açtığı 6.3 milyar dolar hacmindeki 180 bin araçlık “yeni nesil dağıtım aracı” ihalesinin kazanlarından birisinin Karsan olduğu belirtiliyor. Karsan'ın yakında resmi açıklaması yapılması beklenen ihale sonucuna göre 180 bin aracın 100 binini üreteceği iddia ediliyor.” şeklinde yalan ve spekülatif bir haber yapılmıştı. Bu uydurma haber sonrasında Karsan’ın borsadaki hisseleri yükselmiş ama daha sonra haberin yalan olduğu ortaya çıkınca da dibe çakılmıştı. Karsan yatırımcılarının öfke, beddua ve küfür dolu tepkilerini sosyal medyadan bulabilirsiniz. Zaten o tepkilerden sonra Sözcü Gazetesi otomotiv sayfasını tamamen kaldırmış ve yalan habere imza atan ilgili kişilerle de yollarını ayırmıştı. Olan bu habere bakıp Karsan hisselerini alan binlerce masum yatırımcıya olmuştu. Bu arada birileri zengin oldu mu bilemiyorum? Herkesin günahı boynuna… Karsan’ın Bursa’daki fabrikasında yapılan lansmanda bu konuyu konunun bir numaralı muhatabı Karsan CEO’su Okan Baş’a sordum. Okan Baş, bana; “Biz 4 yıllık süreçte 13 rakibimizi eleyerek son 3 marka arasına girdik. Bu bizim için çok büyük bir kazanım oldu. Kaybetmiş saymıyorum kendimizi çok büyük bir deneyim ve tecrübe kazandık” dedi. Ben; borsa, spekülasyon haberden, hisse senedinden falan pek anlamam. Ama Karsan’ın Bursa’daki fabrika binasında bizzat bindiğim otonom otobüsten gurur duyduğumu söylemeliyim. Çok güzel düşünülmüş, kusursuz bir organizasyona imza atanları da yürekten kutluyorum.
 
 
FORD OTOSAN’daki yolsuzluk!
Geçen hafta sektörde konuşulan konuların başında da Ford Otosan’daki 247 milyon TL’lik yolsuzluk geliyordu. Ford Otosan bu büyük operasyonun 2 kişi tarafından yürütüldüğünü açıkladı. Ama sektörde kimse buna inanmıyor. Bu kadar büyük bir meblanın Ford Otosan gibi dev bir kuruluş içinde 2 kişi tarafından yok edilmesine kimse inanmıyor. Genel inanış bu operasyonun daha geniş çaplı olduğu ve Ford Otosan’da üst düzeyde bir çok yöneticiyi etkileyeceği yönünde… Yok edilen para çok büyük, ama söylentiler daha da büyük olduğu ve soruşturmanın devam ettiği yönünde. Ford Otosan’daki bu dev yolsuzluk diğer markalara da bir ders olur sanırım.