Toyota yıl sonu değerlendirme ve genel pazar sonuçları

“Otomotiv sektörü yaklaşık 4 yıldır yaşanan araç bulunurluğunun, özellikle 2023’ün sonlarına doğru büyük oranda ortadan kalktığını gözlemliyoruz. Biz Toyota olarak yaşanan bulunurluk sorunları nedeniyle ilk 9 ayda istediğimiz kadar araç tedarik edememiştik. Yılın son 3 ayında ise çalışmalarımızı bunu telafi etmek üzerine yoğunlaştırdık ve marka olarak 2023 yılını 58 bin adetlerde kapatacağımızı öngörüyoruz. Bulunurluk sorunu olmadığında ve pazar şartları normal seyrinde olduğunda zaten Toyota’nın potansiyelinin çok yüksek olduğunu biliyoruz. Çünkü üreticinin de desteğiyle gerçekleştirdiğimiz büyük kampanyalarla Ekim ayında en çok satış yapan ilk 3 markadan biri olmuştuk. Bu da markamızın potansiyelinin her zaman yüksek olduğunu ortaya koyuyor. 2023 yılında Toyota Professional hafif ticari ürünleri olan Hilux, Proace ve Proace City modelleriyle ilk 11 ayda 10 bin adedi aşan sonuçlar elde ettik. Güvenilir ve geniş ürün gamımıza katılan hafif ticari araçlarımızın satış adetleriyle Toyota Türkiye, markanın Avrupa hafif ticari araçlarında önemli bir yere sahip oldu. Elde ettiğimiz bu adetlerle Toyota Türkiye, Avrupa Toyota Professional satışları içerisinde ilk 5’te yer aldı. Bununla birlikte Toyota’nın tam hibrit araçları da Türkiye’de ve Avrupa’da yoğun talep gören ürünler olmaya devam ediyor. Düşük yakıt tüketimi isteyen ve çevreye önem veren perakende kullanıcıların yanı sıra, karbon ayak izini düşürmeye çalışan kurumsal şirketler de hibrit araçlarımızı talep ediyor.
 
Binek ve hafif ticari otomotiv pazarına baktığımızda ise araç bulunurluğunda yaşanan artışlarla birlikte yıl kapanmadan 11 ayda 1 milyon adetlik sınırı aşmış oldu. Pazar rakamları, son 11 ayını rekor satışla kapandı ve yılın son ayı da benzer bir tempo bekleniyor. Böylece 2023 yılı, uzun zamandır karşılanamayan araç talebiyle, rekor satışları getirmiş görünüyor.
 
2024 tahminleri ve genel pazar öngörüleri


Rekor satış rakamları getiren 2023 yılının ardından 2024 yılında araç bulunurluğu anlamında normalleşme sürecinin devam edeceğini söyleyebiliriz. Daha önceki yıllarda olduğu gibi şirketlerin fırsat buldukça kampanyalar yapacağı bir yıl olacaktır. 2023’te ilk defa 1 milyonun üzerinde bir pazar elde edilmiş olsa da 2024 yılında ise daha farklı bir tabloyla karşılaşacağımızı öngörüyoruz. Araç fiyatlarında yükseliş, kredi maliyetleri, krediye ulaşmada zorluk ve kısıtlar, pazarın yüzde 30-35 civarında daralmasına yol açabilir. Bu noktada otomobil ve hafif ticari dahil olmak üzere 750-800 bin civarında bir pazar hacmi gerçekleşebilir.
 
Toyota olarak önümüzdeki yıl pazarın büyüklüğüne göre yüzde 10’luk bir paya sahip olacağımızı düşünüyoruz. Şu anda ürün gamımız çok geniş. Sedan modeller konusunda zaten çok iyi bir konumdayız. Bununla birlikte ticari araçlar ve SUV segmentinde de çok güçlendik. Bütün modellerimizde tam hibrit versiyonumuz bulunuyor ve bu anlamda tek markayız. Tüm beklentilere yanıt verecek bir yelpazeye sahibiz.”