ALJ Finans, 2017 yılının Kasım ayında 1800 otomobil için 83,2 milyon TL tutarında kredi sağlamışken, bu sene Kasım ayında 4 bin 500 araç için yaklaşık 150 milyon TL’lik otomobil kredisine ulaştı.

“ÖTV indirimi sektörü canlandırdı, kredi başvurularını arttırdı”

ÖTV indiriminin, ekonominin can damarı olan otomotiv sektöründeki en önemli gelişme olduğunu belirten ALJ Finans Genel Müdürü Soner Irmak, “Ülkemizde normal şartlarda otomobil alımında kredi kullanım oranı yüzde 50’nin üzerinde, kampanya dönemlerinde bu oran, bazı markalarda yüzde 70’lerin üzerine çıkabiliyor. ÖTV indirimi uygulaması, özellikle satışların yoğunlaştığı son günlere canlılık getirirken, kredi başvurularında ve kredi kullanımında da artış sağladı” dedi.

“Finansman şirketleri reel sektörü destekliyor”

Finansman şirketlerinin Türkiye ekonomisinin gelişimine sağladığı katkıdan bahseden Irmak, sözlerine şu şekilde devam etti; 

“Finansman şirketleri, otomotiv sektörünün gelişiminde önemli rol oynayan itici bir güç ve kaldıraç görevi görüyor. Otomotiv markalarının satışlarına destek olma amacıyla faaliyet gösteren finansman şirketleri, geçtiğimiz günlerde finansal piyasalarda yaşanan sıkıntıları müşterilerine yansıtmamaya çabaladılar. İş ortaklarının, anlaşmalı satıcılarının ve müşterilerinin yanında yer almaya devam ettiler ve sektörün ÖTV indirimi sayesinde hareketlendiği Kasım ayında yine desteklerini sürdürdüler. Böylece finansman şirketlerinin otomotiv kredileri stoğu içerisinde payı yüzde 55 olarak gerçekleşti. Yine finansman şirketleri, tüketici otomotiv kredileri stoğunda yüzde 59, ticari otomotiv kredileri stoğunda ise yüzde 54 paya sahip. Bundan 7-8 yıl öncesinde finansman şirketlerinin toplam kredi stoğundaki payı ise yüzde 27 civarındaydı. Finansman şirketleri, Türkiye ekonomisinin kalkınmasına, reel sektörün en önemli oyuncuları olan KOBİ’lerin finansal olarak desteklenmesine çok önemli katkıları olan mali oyuncular niteliğindedir. ALJ Finans olarak, Kasım ayında yaklaşık 150 Milyon TL tutarında, 4500 otomobil için kredi kullandırımı gerçekleştirdik. Satış kanallarından sunduğumuz kredilerle, özellikle yerli otomotiv üretimine ve KOBİ niteliğindeki bayi ağlarına önemli derecede destek sağlıyoruz. Yerli üretimi ve katma değer sağlamayı çok önemsiyoruz; yeni araç kredilerimizin yaklaşık yüzde 85’i yerli üretim modelleri finanse ediyor.”