Mart ayı başında Alpine'e katılan eski Alfa Romeo teknik direktörü ve Ferrari mühendislik şefi Philippe Krief, Rossi'nin halefi olarak atandı.
Rossi bir sonraki duyuruya kadar mühendislik ve ürün performansından sorumlu başkan yardımcılığı görevini sürdürecek ve Renault Grubu CEO'su Luca de Meo'ya rapor verecek.
Rossi artık Renault Grubu'nun değişimi ile ilgili özel projelere odaklanacak.
De Meo şunları söyledi: "Laurent'e Alpine'in dümeninde geçirdiği son iki yıl boyunca gösterdiği sarsılmaz kararlılık için teşekkür etmek istiyorum.”
Laurent marka için net ve iddialı bir strateji belirlemişti. “Alpine'i uzun vadeli hedeflerine ulaşması için mümkün olan en iyi konuma getirdi. Alpine artık gelişiminin yeni bir aşamasına girmeye ve geleceğin markası olmaya hazır. Alpine'i yeni zirvelere taşıyacağız."
Alpine'in üst yönetimindeki bu değişiklik, F1 motor şefi Bruno Famin'in Alpine Motorsports başkan yardımcılığına terfi ettirilmesiyle yarış üst yönetiminin yeniden yapılandırılmasının hemen ardından geldi.
Famin doğrudan Rossi'ye rapor verecek, Szafnauer de Famin'e bağlı olacaktı.
Rossi, Ocak 2021'de spor otomobil firması Alpine'in en üst düzey görevine atanmıştı. Rossi'nin görev alanı F1 takımının genel yönetimini de kapsıyordu.
Rossi, Renault'nun 1.6 litrelik turbo hibrit kurallarına uyum sağlayamadığı ve motor müşterisi Red Bull'un ağır eleştirilerine maruz kaldığı 2014 yılından bu yana takımın başında olan Cyril Abiteboul'un yerini almıştı.
F1 takımı 2021 için Renault'dan Alpine'e dönüşürken Rossi, takımı 2024 sezonunda düzenli bir podyum yarışçısı haline getirmek için iddialı bir 100 yarış planının ana hatlarını çizdi.
Esteban Ocon 2021 Macaristan Grand Prix'sinde beklenmedik bir zafer elde etse de, takım o tarihten bu yana yalnızca bir kez ilk üçe girebildi. Ocon 2023 Monako GP'sini üçüncü sırada tamamladı.
Alpine, geçen yıl McLaren'i geride bırakarak üreticiler şampiyonasını dördüncü bitirdiği için övgüler aldı ve bu sezon Ferrari, Mercedes ve Red Bull ile arasındaki farkı kapatmak için yola çıktı.
Ancak, sezona dayanıklılık problemleri ve cezalarla daha da kötüleşen kötü bir başlangıç yapan Alpine, bu hafta sonu Macaristan GP'si öncesinde McLaren ve Aston Martin'in ardından altıncı sıraya geriledi.
Döneme bu zor başlangıç Rossi'nin Mayıs ayındaki Miami GP'si öncesinde Fransız TV kanalı Canal+ ile bir röportaj düzenlemesine neden oldu. Rossi bu platformu takımını "amatörce" olarak nitelendirmek için kullandı.
Artan inceleme göz önüne alındığında, birçok kişi takım müdürü Otmar Szafnauer'in işini korumak için artan bir baskı altında olduğuna inanıyordu.
Bu aynı zamanda Alpine'in iki kez şampiyon olan Fernando Alonso'yu Aston Martin'e ve himayesindeki Oscar Piastri'yi McLaren'e kaptırdığı 2022 sürücü pazarındaki tutumunu da takip etti.