Hem online ortamdaki  2.El otomobil pazarındaki hareketleri, fiyat artışlarını ve yapılan yanıltıcı fiyatlandırmayı konuştuk. Çetintürk bu konudaki asıl suçlulardan en önemlisinin “kötü niyetli kişilerin dolandırıcılık amaçlı belirttiği gerçeği yansıtmayan fiyatlar” olduğunu söylüyor. İşte online tarafta yaşanan tüm gerçekler…
-“Arabam.com ile ilgili rakamsal bilgileri paylaşır misiniz? Günlük trafiğiniz, ilan sayısı, alım-satım gerçekleşen rakamlar gibi…”
-“Öncelikle Türkiye`nin otomobil dikeyindeki ilk ve online pazaryeri olarak bu sene 20. yılımızı kutladığımızı belirtmek isterim. Bu bağlamda arabam.com aslında ülkemizin ilk ve öncü online girişimleri arasında. İnternettenaraç alım satımını çok daha kolay, güvenilir ve konforlu kılmak üzere çıktığımız yolda, bugün her ay onbinlerce kullanıcının 300 binden fazla ilan verdiği bir listeleme sitesi olarak faaliyet gösteriyoruz. Sitemizde her ay almak veya satmak istediği araç için en doğru fiyatı bulmak adına 2.5 milyonun üzerinde sorgu yapılıyor. Ayda 8 milyonun üzerinde bir kullanıcıyı ağırlıyor ve % 164’lük bir büyüme ile eriştiğimiz 225 milyonun üzerinde sayfa görüntülemesi ile sektörde alıcıyı ve satıcıyı buluşturan güvenilir bir ekosistem olmayı sürdürüyoruz.”
 
-“Trink Sat! uygulamanızdan söz eder misiniz?
-“Aracını anında değerinde, hızlı ve güvenilir bir şekilde satmak isteyen herkes için geliştirdiğimiz bir uygulama Trink Sat! Aracının boya, değişen, tramer, kilometre, araç yaşı gibi bilgilerini arabam.com web sitesine giriyor. O anki piyasa koşullarını dikkate alan fiyatlama algoritmamız, söz konusu araca değerinde bir fiyatlama yapıyor. Teklif sonrası araç sahipleriarabam.com’un kendisine en yakın şubesinden randevu alıyor. Burada yapılan inceleme sonrasında verilen bilgiler teyit ediliyor ve bir farklılık olmaması durumunda teklif bedeli üzerinden satış işlemi için noter sürecine geçiliyor. Araç sorgulama, teklif alma, randevu, ekspertiz gibi tüm işlemler tamamen ücretsiz olarak yapılıyor ve buraya gelen araç sahipleri dilerlerse aracını satmak zorunda kalmadan süreci sonlandırabiliyor. Trink sat!’ın en büyük avantajı, alıcılar ile araç gösterme, ekspertiz, pazarlık gibi çeşitli zaman kaybı yaratan ve bazen de can sıkıcı olabilen süreçleri hiç yaşamadan, azami 1 saat içerisinde paranızın hesabınıza geçtiğinizden emin olduğunuz ve Türkiye’nin öncü markası arabam.com güvencesi ile aracınızı “değerinde” sattığınızdan emin olmanın sağladığı kolaylık ve rahatlık… Özellikle Trink sat! algoritmamızın verdiği teklifin artık ikinci el piyasasının belirleyici bir unsur, bir otorite haline geldiğini söyleyebiliriz. Zira ikinci el ilanlarda verilen fiyatlarda her zaman Trink sat! fiyatı referans gösteriliyor. Çünkü bu fiyat boya, değişen, kilometre ve tramer gibi araç fiyatını doğrudan etkileyen tüm faktörleri dikkate alıyor. Sadece model, marka, yaş gibi çok sınırlı bilgilerle, gerçeği yansıtmayan, şişirilmiş fiyatlar ve randevuya gidildiğinde dramatik fiyat düşüşleri yaşatmak Trink sat! dünyasında yok…
 
-“Son dönemlerde sizin gibi büyük trafiğin yaşandığı ve büyük bir ilan potansiyeli olan otomobil ilan sitelerden otomobil fiyatlarıyla ilgili şikayetler geliyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
-“Açıkçası ikinci el otomobil pazarının, serbest piyasa mantığı ile işlediğini gözlemlemek mümkün. Araç sahipleri otomobilleri için istediği fiyatı belirleyebiliyor. Burada şikayetlere konu olan iki husustan bahsedebiliriz. Birincisi son dönemde farklı faktörler nedeniyle artış gösteren fiyatlara yönelik bir tepki. Bunda hem fiyat artışlarının etkisi hem de az da olsa sıfır veya çok az kullanılmış otomobillerin kısa süre sonra sıfır fiyatının üzerinde bedellerle ilanlara konulması var. İkincisi ise olması gereken fiyatın çok altında rakamlar belirterek aslında kötü niyetli kişilerin dolandırıcılık amaçlı belirttiği gerçeği yansıtmayan fiyatlar. Şikayet konusu genelde bu iki konu üzerinde yoğunlaşıyor. Onun dışındaki rahatsızlığın ise ana sebebi sanıyorum fiyatların gösterdiği artış.”
 
-“Otomobil satış ilanlarının yayınlandığı sitelerde yayınlanan araç fiyatlarının  "niyet kutusu" olduğu ve ilan verenin çok da sağlıklı bir fiyat politikası olmadığı söyleniyor. Bu konuda ne gibi çalışmalarınız var. Yani her isteyen kendi otomobiline istediği rakamı yazmasını nasıl yorumluyorsunuz?
-“Aracını satmak isteyenler, ilan vereceği zaman iki noktayı referans alıyor. Birincisi, halen üretilen bir modelse, aracın sıfır fiyatı. İkincisi ise listeleme sayfaları veya çeşitli sosyal medya mecralarında benzer özelliklere sahip araçların fiyat seviyeleri. Araç sahipleri fiyatı buna göre belirleme eğilimindeler. Ben alıcıların da satıcıların da piyasadaki gerçek fiyat seviyelerini çok iyi hissedebildiklerini düşünüyorum. Zira sitemizdeki ilanları incelediğimizde, eder fiyat dediğimiz seviyedeki araçlara talebin daha yoğun olduğunu görüyoruz. Bu açıdan bakıldığında haddinden fazla yüksek fiyat isteyen satıcıların bu araçları, istedikleri seviyelerde satabildiğini teyit etmek zor. Ancak fiyatlar son aylarda yaşadığımız gelişmelerden dolayı hızlı arttığı için, tüketicilerin bu fiyat seviyelerini kabullenmeleri noktasında zorlandıkları bir gerçek. Elbette bu artışları fırsat bilerek ederinin de üzerinde araç fiyatı belirleyen ikinci el otomobil sahipleri de olabiliyor. Ancak tüketicilerin her fiyatı uygun bulmadığını, araç almadan önce ince eleyip sık dokuduğunu düşünüyorum.
 
-“İçinde yaşadığımız süreçte 2.el otomobil satışlarında büyük bir patlama var. arabam.com  da bu anlamda güçlü bir platform. Bu süreçteki kurumsal çalışmalarınızı, ne gibi detaylar üzerinde durduğuzu, nelere dikkat ettiğinizi ve özen gösterdiğinizi öğrenebilir miyiz?
-“Amacımız alıcıların istedikleri araca doğru fiyatla ulaşmalarını, satıcıların ise doğru alıcılar ile buluşmasını ve araçlarının değerini takip edebilmelerini sağlamak. Trink sat! bu anlamda satıcılar için başlı başına bir yenilik ve kolaylık iken, alıcılar ve satıcılar için sunduğumuz “Arabam Kaç Para” özelliği size içinizin rahat etmesi için doğru fiyat seviyesini ücretsiz olarak sunan bir araç olarak hizmet veriyor. Bunun dışında yeni lanse ettiğimiz Garajım özelliği ile, ilana koyduğunuz bir aracın fiyatı arttığında veya azaldığında anlık bildirim alabiliyor, pazardaki gelişmeleri öğrenebiliyor ve aracınızın tahmini satış süresi hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. “

***
  
3 büyük platform rekabeti!..
 
Sahibindem.com, arabam.com ve Garaj11 önümüzdeki süreç içinde büyük bir rekabete sahne olacak. Son haftalarda sahibinden.com’a Rekabet Kurumu’nun başlattığı soruşturma platforma güven konusunda darbe vuracağı kesin. Arabam.com ve N11 içindeki oto alım satım platformu Garaj11  da bu durumu avantaja çevirmek için önce güven endeksiyle doğru işlere imza atacaklardır. Tabi bu 3 platformun dışında daha yüzlerce irili ufaklı site ve uygulama da bu rekabetin içinde olacak.