Salgın nedeniyle kapanan otomotiv fabrikalarının yeniden açılmasıyla sıfır araç pazarında satışlar hızlandı. ‘Gelen araç beklemeden gidiyor’ diyerek satışlardaki yüksek talebi vurgulayan markalar, haziranda en iyimser tahminle 60-65 bin adetlik pazar bekliyor. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40’tan fazla artış anlamına geliyor. 

Murat Berkel/Hyundai 
“Araç geldiği anda gidiyor”

 “Talep bu şekilde devam eder ve gündemde ekstra olumsuz bir durum yaşanmaza yılsonunda yaklaşık 500-550 binlik pazar öngörüyoruz. Haziran ayından önce pazar öngörümüz 430 bin ila 450 bin seviyesindeydi. Hızlı tempodan dolayı yukarı yönlü revize ettik. Hatta tempoya göre bu rakam bile yukarı yönlü revize dilebilir. Gelen araç beklemeden gidiyor. Talebe yetişebilmek için siparişlerimizi artırıyoruz. Şu anda en çok Hyundai Tucson satılıyor. SUV'da çok ciddi bir talep var. Öte yandan yerli üretim olan i10'da satışları da oldukça iyi. Otomotivciler mutlu ve umutlu diyebiliriz.”

Altan Aytaç/Fiat 
“60-65 binlik pazar bekliyoruz”

Haziran ayı için en yüksek pazar tahmini Fiat’tan geldi. Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç, haziran ayında toplam pazarın 60 bin ila 65 bin aralığında gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Altan Aytaç, yılsonu beklentilerinin ise 600 bin adet olduğunu açıkladı.

İbrahim Anaç/Peugeot 
“Yılsonunu tedarik belirleyecek”

Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç, haziran ayında satışların hızlandığına dikkat çekerek, pazarın 55 bin ile 60 bin arasında olmasını beklediklerini söyledi. Anaç, yılsonu pazar tahminlerinin 600-650 bin arası olduğunu ancak bu noktada tedariğin belirleyici olacağını söyledi.

Alp Gülan/Gülan Otomotiv 
“Araç olsa daha fazla satabilirdik”

Gülan Otomotiv Kurucu Ortağı Alp Gülan, haziran ayında yaklaşık 50 bin adetlik pazar beklentileri olduğunu ifade etti. Gülan, “Stok sorunu olmasa daha fazla araç satılırdı. Çünkü düşük faizler ve ötelenmiş talep birleşmiş durumda. Araç bulamayan müşteri ikinci eldeki fiyatları arttırıyor kiralamacılar yeni araç bulamayınca ikinci ele çok fazla araç çıkmıyor. Ancak temmuzda tablo düzelmeye başlar. Kiralamacılar yeni araç bulmaya başladıkça ikinci el yeniden araba çıkartırlar ikinci eldeki piyasadaki fiyatlar da regüle olmaya başlar” dedi.