Türkiye Cumhuriyeti’ni bize armağan eden Atatürk, dönemin şartları içerisinde kendine özel bir otomobil  koleksiyonuna sahip olamamıştır. Tüm varlığını halkının ihtiyaçlarına adayan, bu yönüyle gerçek bir lider olan Atatürk’ün sadece makam araçlarını kullandığını bilinmektedir. Otomotiv sektörünün emekleme döneminde olduğu bu dönemin en prestijli markaları olan Cadillac ve Lincoln, Atatürk’ün makan aracı olarak hizmet vermiştir. Bazı akademik araştırmalarda ulu önderin Mercedes model bir aracı da makam aracı olarak kullandığının izine rastlanmıştır. Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı yaptığı süre boyunca kullandığı söz konusu bu otomobiller  bugün Anıtkabir’de sergilenmektedir.

Atatürk’ün kullandığı arabalar

Atatürk’ün Cadillac Marka Arabası

Cadillac 80 serisi olan bu araç özel üretimdir. Atatürk’e hediye edilen Cadillac, 1936-1938 yılları arasında makam aracı olarak kullanılmıştır. Zamanının motor gücü bakımından en güçlü otomobillerinden biri olan bu Cadillac, saati 09:05’e ayarlanmış şekilde, Anıtkabir’de sergilenmektedir.

Atatürk’ün Lincoln Marka Otomobili 

Atatürk’ün 2 adet Lincoln araç kullandığı biliniyor. Bu otomobiller, Lincoln K serisi olup Lincoln’ün tek Cabriolet versiyonu olma özelliğini taşırlar. Otomobiller 1934 model olup 1935 ile 1938 yılları arasında makam aracı olarak kullanılmıştır. Genelde tören arabası olarak görülen bu araçlar aynı zamanda zırhlıdırlar. Aynı Cadillac gibi bu araçlar  da Anıtkabir’de sergilenmektedir. Araçların teknik: özellikleri: 3 ileri manuel vitesli, Stromberg karbüratörlü, 6.8 litrelik, 150 HP gücüne sahiplerdi. Şoför mahallinde siyah deri kaplı koltukları, katlanır ara koltuk ve sabit arka koltuğu, 8 kurşun geçirmez cam, kumaş kaplı tavanı ve halı kaplı yer döşemeleriyle dikkat çekiyorlardı.

Atatürk’ün Mercedes Marka Otomobili

Atatürk’ün kullandığı otomobiller  dendiğinde Mercedes marka otomobili çok bilinmez. Atatürk’ün kullandığı bu otomobil, Mercedes’in Sindelfingen modelidir. Bu model yalnızca 1924 ile 1929 yılları arasında üretilmiştir. Söz konusu otomobil, aynı zamanda Atatürk’ün ilk arabası olma özelliğine sahiptir. Aracın özellikleri: 100 PS ve 4 silindire sahipti. Siyah ve koyu yeşil renkteki otomobilde Peter Union marka 6 lastik bulunuyordu. Şoför mahallindeki koltuklar siyah deri, arka koltuklar kumaştı.

Atatürk’ün Motosikleti

Atatürk’ün kullandığı otomobiller  kapsamına alabileceğimiz bir başka araç ise aslında bir araba değil. Atatürk’ün az bilinen bir motosikleti vardır.1931 model olan motosiklet, kendisine 1934 yılında hediye edilmiştir. En önemli özelliği dünyadaki ilk motosikletlerden biri olmasıdır. Atatürk son yıllarında halk içinde dolaşmak için bu motosikleti kullanmıştır.

Atatürk’ün kullandığı otomobillerin 4’ü de kendisi tarafından seçilmemiş, kendisine hediye edilmiştir. Her ne kadar Mercedes marka aracı kendisinin seçtiği yönünde iddialar varsa da bunlar rivayet olarak kalmıştır. Ulu önderimiz lüks otomobil  merakı olmayan, hem savaşta hem de barışta sadece makam aracı olarak kullandığı otomobillere binen idealist bir liderdi. Kendisini bir kez daha saygı, minnet, özlem ve büyük bir hayranlıkla anıyoruz…