JATO Dynamics tarafından toplanan 26 Avrupa pazarından alınan verilere göre, otomobil satışları Temmuz 2020'de 1,27 milyondan Temmuz 2021'de 967.830'a düştü.

Sandero, 2008 yılındaki lansmanından bu yana ilk kez 1 numara oldu. Sıralamada genellikle üst sıralarda yer alan Volkswagen Golf ikinci sırada yer aldı ve onu Toyota Yaris izledi.

Salgının tüketici güveni üzerinde baskı yaratmaya devam etmesi ve küresel çip kıtlığının birçok modelin kullanılabilirliğini etkilemesi nedeniyle Temmuz ayında çoğu Avrupa pazarında kayıtlar düştü.

Fransa pazarı yüzde 35 düştü, İngiltere ve İspanya satışların yüzde 30 düştüğünü ve Alman pazarının yüzde 25 düştüğünü gördü. İtalya'da satışlar yüzde 19 azaldı.

Hyundai ve Suzuki, Temmuz ayında hacim kazanan markalar arasında yer alırken, Hyundai'nin satışları yüzde 5,5 ve Suzuki yüzde 4,7 arttı.

Renault yüzde 54, Ford yüzde 46, Nissan yüzde 37, Peugeot yüzde 34 ve Citroen yüzde 31 düştü.

Avrupa'nın en çok satan markası VW, kayıtların yüzde 19 düştüğünü gördü.

Sandero'nun popülaritesinin yardımıyla Dacia'nın yüzde 16'lık düşüşü genel pazardan daha azdı.

JATO analisti Felipe Munoz, Sandero'nun geçen yıl tanıtılan üçüncü neslinin satışları artırdığını ve modelin özel perakende müşterileri arasında Avrupa'nın en çok satan otomobili olduğunu söyledi.

EV'ler parlak bir nokta
Elektrikli otomobil satışları Temmuz ayında parlak bir noktaydı.

JATO Dynamics, elektrikli ve plug-in hibrit otomobillerin tescillerinin bugüne kadarki en iyi Temmuz sonuçlarını ve bu yıl Haziran'dan sonra ikinci en yüksek aylık pazar payına sahip olduğunu söyledi.

Temmuz ayında toplam 160.646 adet akülü ve plug-in hibrit araç tescil edildi ve toplam kayıtların yaklaşık yüzde 17'sini oluşturdu.

Munoz, "Tüketiciler, bu araçları fiyatlandırma açısından çok daha rekabetçi hale getiren EV'lere bağlı anlaşmalara ve teşviklere olumlu yanıt vermeye devam ediyor." Dedi.

VW ID3 hatchback, Temmuz ayında Avrupa'nın en çok satan tam elektrikli otomobili olurken, Ford Kuga en çok satan plug-in hibrit oldu.