Analistler, ÖTV zammının ardından gelen kur zammı edeniyle otomotiv piyasası için karamsar. Maliye Bakanı Naci Ağbal da, yılın ilk üç ayında yüzde 7,4 daralan otomotiv pazarında gelişmeleri masaya yatırdı.

Ağbal, kur değişimlerine bağlı olarak otomobil fiyatlarında değişim meydana geldiğini ama geçen yıl kasım ayında yeniden düzenlenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sistemini kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceklerini belirterek, “Sektörden gelen talepleri de, İnşaallah çalışmalarda dikkate alacağız." dedi.​

"KOLAY VERGİ TOPLADIĞIMIZ BİR ALAN"

Ağbal, otomotiv sektörünün kamu maliyesi ve bütçenin gelir tarafı için önemli bir kaynak olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Otomotiv kolay vergi topladığımız bir alan. Yüzde 100 kayıtlı bir sektör. 2016 yılında sadece otomotiv sektöründe 18,9 milyar liralık ÖTV topladık. ÖTV’den iyi vergi topladık. Sadece ÖTV değil, KDV olarak da en az 10-15 milyar lira topluyoruz. 2016 yılında yaklaşık 10 milyar lira motorlu taşıtlar vergisi topladık. Kabaca bir hesapla yaklaşık 10-15 milyar lira sosyal güvenlik primi geliri veya stopaj geliri var. Dolayısıyla sektör son derece bereketli. Bütçeye ve ekonomiye çok güçlü bir destek veriyor. Sonuçta topladığımız vergilerle bu yatırımları yapıyoruz. Siz vergilerin toplanmasına katkı sağlıyorsunuz, biz vatandaşın ödediği vergilerle bölünmüş yollar, otoyollar yapıyoruz. Vatandaş aldığı yeni araçlarla dümdüz yollarda gidebiliyor."