Castrol Ford Team Türkiye’nin geçmişinden bahseder misiniz?

“Castrol Ford Team Türkiye”, kurulduğu günden bu yana spora verdiği destekle Türkiye’nin en uzun ömürlü ralli takımıdır. Resmi fabrika takımı olarak kurulduğu 1998 yılından bu yana sportif faaliyetlerini aralıksız sürdüren ekibimiz, başta ralli olmak üzere motor sporları faaliyetlerinin hemen her katgorisinde yer almış, yurt içi ve yurt dışında çok sayıda projeye imza atmıştır. Takım Direktörü Serdar Bostancı önderliğinde hedeflerine odaklanan takımın idari, teknik ve yarış ekipleriyle birlikte takımda toplamda 22 kişi görev almaktadır.

CFTT’nin Türkiye’deki başarıları nelerdir?

Castrol Ford Team Türkiye, kazandığı çok sayıda şampiyonluk dışında Ford Ka Press Cup, Ford Ka Challenge, Ford Fiesta Rally Cup gibi organizasyonları hayata geçirerek bugün Türkiye ralli sektörünün lokomotifi olarak görülen “tek marka kupası” projelerinin öncü- sü olmuştur. Takımın şampiyonluklarına baktığımızda ise 10 kez kazandığı Türkiye Ralli Takımlar Şampiyonluğu, 7 kez kazandığı Türkiye Pilotlar Şampiyonluğu, ve 8 kez kazandığı Türkiye Genç Pilotlar Şampiyonlukları öne çıkıyor.

Castrol Ford Team Türkiye’nin 2017 yılında sadece Avrupa Ralli Şampiyonası’nı takip etmesinin sebebini öğrenebilir miyiz?

2015 yılında Murat Bostancı & Onur Vatansever ikilisi ile Avrupa’daki giriş seviye ralli şampiyonası olan Avrupa Ralli Kupası’nı lider olarak tamamladık. Aynı yıl Türkiye Ralli Şampiyonluğu’nu bir defa daha kazandıktan sonra hedefimizi yurtdışında başarı arayan bir takıma dönüştürmeye karar verdik. 2016 sezonuyla başlayan 3 yıllık bir plan ile Avrupa Ralli Şampiyonası’nda bir Türk takımının şampiyon olması için hedefimizi belirledik. 2016 sezonu Avrupa Ralli Şampiyonası’nda takvimdeki yarışları öğrenme yılıydı: Bu çerçevede Avrupa Ralli Şampiyonası’nda Ford Fiesta’nın 2 çeker önden çekişli aracı olan 1.0 Ecoboost motorlu Fiesta R2T ile mücade ettik. Planımı- zın 2. senesinde - yani bu sene - garajımıza yeni kattığımız ve bizi bu şampiyonada genel klasmanda temsil eden Fiesta’nın 1.6 EcoBoost Turbo beslemeli 4 çeker Fiesta R5 modelini dahil ettik. Her iki aracımız ile Avrupa Ralli Şampiyonası’nda tecrübemizi arttırarak 2018’de Avrupa Pilotlar Şampiyonası’nda üst sıraları hedefliyoruz.

Avrupa Ralli Takımlar Şampiyonası hakkında biraz detaylı bilgi alabilir miyiz? Kaç takım var? Kaç ülke takvimde yer alıyor? 

Avrupa Ralli Şampiyonası, tarihi olarak ilki 1953 yılında gerçekleşmiş ve günümüze kadar devam eden motor sporlarının en prestijli ralli serilerinin başında yer almaktadır. Avrupa’da bugün birçok ülkenin ev sahipliği yaptığı, hem toprak hem asfalt yarışlardan oluşan bu seride birçok marka ve ekip bu rekabete katılarak bu şampiyonanın içinde yer aldı. 2013 yılında Fransa bazlı yayın kuruluşu olan Eurosport’un birliği ile organizasyonun iletişim gücü de güçlendi.  

Şu anda takvimde 8 farklı ülke yer alıyor. Sezon Atlantik Okyanusu’nda Azor Adaları ve Kanarya Adaları Rallileri ile başladı ve daha sonrasında Yunanistan ve Kıbrıs ile devam etti. Takvimin diğer yarışları ise Polonya, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve Letonya ile devam ediyor. Şampiyonada şu ana kadar 34 takım katıldı sadece 25’i puan alabilmeyi başardı. Biz bu 25 takımın lideri durumundayız.

Ford ana markası bu denklemde nereye oturmaktadır?

Çok uzun yıllardan beri motor sporları, Ford’un sportif kimliğinde ve DNA’sında yer alan ve bir anlamda marka ile de özleşmiş unsur. Bu kapsamda gerek WRC’de, gerekse de ERC’de elde edilen bilgi birikimi ve motor spolarının zorlu koşullarından elde edilen eşsiz araç verileri Ford’un mühendislik ekiplerince başta Fiesta ve Focus gibi araçlar aracılığı ile Ford’un tüm ürün gamı- na aktarılmaktadır. Ralli araçlarında kullanılan motorlar ile Ford ürün gamında yer alan araçlarda sunulan motor seçenekleri arasında bağlantı var midir? Avrupa Ralli Şampiyonası’nda kullandığı- mız her iki Fiesta aracımızda da Ford’un bu son 6 yıldır dünyada yılın motoru ödülünü kazanan Ford EcoBoost benzinli motor teknolojisi kullanılmaktadır. 1.0 litre & 1.6 litre Fiesta’dan başlayarak 2.3 litre Mustang’e ve 3.5 litre GT’ye kadar çok farklı motor hacimlerinde ve geniş bir ürün gamında kullanılan Ford EcoBoost motor teknolojisi esasında düşük hacimden yüksek güç sunmayı sağlayan, gelişmiş turboşarj, doğrudan yakıt enjeksiyonu ve değişken kam mili zamanlaması teknolojilerini bünyesinde barındırıan aynı zamanda çevreci bir motor teknolojisi. EcoBoost motorun düşük ataletli turboşarjı geniş bir devir aralığında yüksek tork sunarken, değişken kam mili zamanlaması ise yüksek torku düşük devirlerden itibaren sunarak maksimum gücün sürüş anında sürekli hazır olmasını sağlıyor. Geliştirdiği üstün araç ve ödüllü motor teknolojisini motor sporlarındaki zorlu koşullarda test eden Ford aynı teknolojiyi ürün gamında nihai tüketicilere de sunarak yüksek teknolojiye sahip çevreci araçları ile düşük yakıt tüketimi yanında CO2 salınımında da ciddi bir düşüş sağlıyor.

Peki son olarak Ford araçların üstün sürüş dinamikleri ile motor sporları arasında bir bağlantı kurabilir miyiz?

Ford araçlarının o bilinen üstün sürüş dinamiklerinin altında 100 küsür yılı aşan eşsiz mühendislik ArGe birikimi ve uzun yıllardan bu yana motor sporlarına yapmış olduğu yatırım yatmaktadır. Henry Ford’un bir sözü var: “Motor sporları, otomotiv endüstrisinin laboratuarıdır”. Yani bugün günlük hayatta kullandı- ğımız otomobillerde kullandığımız parçaların, sistemlerin, teknolojilerin büyük kısmı, zamanında yarış otomobillerinde denenmiş, başarılı olduktan sonra yol otomobillerinde kullanılmış parçalardır. Dolayısıyla Ford yarışlarda elde ettiği teknolojileri yol otomobillerine geçirmekte uzmanlaşmış bir marka.