2023 değerlendirmesi
2023 senesi bizim için oldukça başarılı geçiyor. Senenin başında biz hedefimizi 49.250 adet olarak tanımlamıştık. Bu sene başında koyduğumuz hedef, Citroën’in Türkiye'deki tarihi açısından bir rekor adedi simgeliyordu. Şimdi ilk 9 aylık sürece baktığımız zaman aslında beklentimizden çok daha yüksek bir şekilde bir başarı elde etme yolunda ilerlediğimizi söylemek mümkün. Biz şu an zaten Eylül sonu itibariyle 45 bin adet seviyesindeyiz; önümüzde daha 3 aylık bir süreç var dolayısıyla bu da bizi 60 bin seviyesinin üzerine taşıyacak gibi gözüküyor. İlk 9 aylık sürece baktığımız zaman pazar payımız %5.3 olarak gerçekleşti. Tabii çok ciddi bir büyüme; hem pazar payı anlamında hem de adet anlamında. Çünkü pazar geçen seneye nazaran yüzde 64 oranında büyürken biz Citroën olarak satışlarımızı yüzde 141 oranında ve pazar payımızı 1.7 puan olarak artırdık. Toplam pazar payımız 1.7 puan artarken aslında hafif ticari araçlardaki pazar payımız 3,5 puan arttı. Binek modellere baktığımız zaman aslında burada gidecek çok daha fazla yerimiz vardı. Biz sene başında 49.250 adetlik bir bütçe hedefi koyarken buradaki büyük ağırlığın aslında sene başında lansmanını gerçekleştirdiğimiz C4 X modelinden kaynaklanacağını düşünüyorduk.
 
Bizim talebimiz üzerine Fabrika 3. Vardiyaya geçti
Biz sene başında C4 X ile ilgili 10 bin adetlik bir hedef koymuştuk kendimize ama bunu yüzde 20 oranında artırarak yılı 12 bin seviyesinde kapatmak istiyoruz. Türkiye’de modelin beğenilmesi ile birlikte biz de daha fazla adede koşabileceğimizi öngördüğümüzden dolayı İspanya’daki fabrikaya daha fazla üretmesi konusunda yoğun bir ısrarda bulunduk ve de ikna ettik. Şimdi fabrika eylül ayından itibaren üçüncü vardiyaya geçti bizim talebimiz üzerine. Yani kısaca Türkiye istedi, İspanya fabrika üçüncü vardiyaya geçti. Biz de adetlerimizi yavaş yavaş ekim ayı itibariyle almaya başladık. Dolayısıyla adetlerin yükselme trendine geçtiğini, aslında bu aydan itibaren görüyoruz.
 
 
En çok Citroën satılan üçüncü ülke olmak istiyoruz
Tabii ki tüm bu performans ve adetler bizi globalde de sıralama anlamında yüksek bir seviyeye taşıdı. Biz 2022 senesini Citroën dünyası içinde yedinci ülke olarak tamamlamışken, 2023 senesinde ilk 9 aylık süreçte dördüncü ülke olmayı başardık. Hatırlarsanız Thierry Koskas’tan önceki CEO'muz Türkiye için 2025 senesinde beşinci ülke olması konusunda bizlere bir hedef koymuştu. Biz bunu biraz daha hırslı bir şekilde ilerleyerek daha erken yukarıya taşıdık. 2023 senesini ise globalde en çok Citroën satılan üçüncü ülke olarak bitirmeyi hedefliyoruz.
 
Bu sene 1 milyonu aşacağız
Bu sene o eşiği aşacağımızı biz grup olarak ön görüyoruz. Çünkü ilk 9 aylık sürece baktığımız zaman pazar zaten şu anda 850 bin seviyesine geldi. Zaten 1 milyon seviyesini aşacakmış gibi gözüküyor. Eylül ayı pazarına baktığımız zaman aslında ilk 9 aylık süreçte yıl ritmi 1.1/1.2 milyon seviyesinde gelişti. Pazarda devam eden önemli bir talep var. Biz de bunu zaten showroom trafiğimizden, web sitesi trafiğimizden ve gelen müşteri taleplerinden oldukça rahat bir şekilde görebiliyoruz. Dolayısıyla hala güçlü bir pazar var, müşteri talebi halen devam ediyor. Biz de bu pazarın bir milyonun üzerinde bir seviyeye çıkmasından grup olarak gerçekten memnunuz.
 
 
 
2024 için öngörüler
2024 senesi için bizim Citroen olarak hedeflerimiz aslında bu senenin hedeflerinin hem pazar payı anlamında hem de adet anlamında üzerine çıkmak. Biz pazarın çok daralmayacağını düşünüyoruz; stratejimizi de bu şekilde kurduk. Bildiğiniz gibi yeni C3’ün uluslararası gösterimi de geçtiğimiz günlerde yapıldı. Dolayısıyla ezberleri bozan bir B-hatchback geliyor ve burada oldukça iddialıyız. 2024 senesi için bizim en büyük iddiamız C3 modelimizi müşterilerimizle başarılı bir şekilde buluşturmak olacak. Tabii ki yeni C3 ile elektrikli konusunda da ciddi bir atağa geçeceğiz. Bizim hedefimiz yeni C3’ün satışlarının yüzde 50’sini tamamen elektrikli model ile gerçekleştirmek. Hem tüketici hazır hem de bir fiyat avantajı yaratacağımızı öngörüyoruz. Diğer taraftan 2024 yılı, artık amiral gemimiz C4 X modelinin fabrikasının üçüncü vardiyaya geçtiği dolayısıyla adetlerin bizim için daha stabil, yüksek şekilde gerçekleşeceği bir sene olacak. Ticari araçlardaki hedefimizde ise hırsımızı koruyoruz.
 
Elektrikli araçların durumu
Yeni modelimizi önümüzdeki yıl eylül ayında Türkiye’ye getireceğiz. Üretimi de temmuzda başlıyor. ë-C4 ve ë-C4 X’te bir elektrikli portföyü oluşturduğumuzu söyleyebilirim. Özellikle üçüncü çeyrekten itibaren C4 ve C4 X’te elektrikli payımız yüzde 10 seviyelerine çıkmaya başladı ama tabii ki gidecek çok yolumuz var. Burada elektrikli ë-C3 bizim için bir mihenk taşı oluşturacak. Çünkü model payı içerisinde biz yüzde 50 elektrikli versiyonu satmayı planlıyoruz. Tabii ki, 2024 yılında, araç ülkemize geldiğinde de rekabetçi fiyat seviyemizi dönemin şartlarına göre koruyacağız.
 
C3 Aile performansı
 
Şimdi C3  Citroën tarihinde çok çok değerli bir model. Global satışlarda en fazla satış adedi gerçekleştiren bir ürün. İlk olarak 2002 senesinde satışa sunuldu ve satışa sunulmasından itibaren globalde 5.6 milyon adetlik bir satışa sahip oldu. Türkiye pazarında da aslında üç jenerasyondur var. Artık dördüncü jenerasyonu tanıtıldı. Bu süreç içerisinde 56-57 bin adetler seviyesinde C3 satışı gerçekleşti. Citroën markasının DNA’sına çok uygun bir araç. Çünkü Citroën, mobilite çözümlerini herkes için erişilebilir kılmak istiyor. Dolayısıyla B hatchback segmentinde sunduğumuz bu model aslında belki de Citroën tarihinde gerçekleşen en önemli lansman anlamına geliyor. Bizim içinde aynı şekilde önem verdiğimiz, ciddi anlamda hedefler koyduğumuz ama asıl etkisini 2025 senesinde adet anlamında bütün sene göreceğimiz bir model olacak. 
 
 
En uygun fiyatlı elektrikli mi?
 
Öncelikle yeni C3, smart yani akıllı otomobil platformunda üretiliyor. Bu smart platform demek kalite anlamında ödün vermek anlamında değil ama üretim maliyetlerini ciddi derecede aşağı çeken bir yenilik olacak. Bu nedenle Avrupa’da başlangıç fiyatı 23.300 Euro deniyor. 23.300 Euro ile ekonomik elektrikli arayışında Avrupa'da ciddi anlamda bir ses getirecek.  Biz de bu fiyatı Türkiye'ye taşımaya kararlıyız. Daha önce de belirttiğim gibi Avrupa’da üretilecek olan ë-C3’ü bugün Türkiye’de satışa sunuyor olsak, 855.000 TL gibi çok rekabetçi bir fiyattan satışını gerçekleştirebilecektik.