Yepyeni bir jenerasyonla Ekim 2018 karşımıza çıkan BMW 3 Serisi, tasarım konusundaki değişimleriyle meraklılarının bir kısmını mutlu ederken bir kısmında ise soru işaretleri yarattı. G20 koduyla macerasına başlayan jenerasyon için gözlerin M3’e çevrilmesiyle birlikte, station kasa için de hatırı sayılır bir kitlenin olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyordu. Nitekim bir süredir devam eden bekleyiş süreci 2020 BMW 3 Serisi Touring ile artık son buluyor. Git gide güzelleşen station sınıfında BMW’nin yeni nesil tasarım dilini temsil edecek olan otomobil kendi içerisinde ise 32 yıl gibi miras barındırıyor. Özellikle geçtiğimiz süreçteki üretim rakamlarına bakıldığında marka içerisinde de SW kasaların önemli bir yere sahip olduğunu ve sadece bir önceki jenerasyondan 500.000 adetlik üretim rakamlarına ulaşıldığını görüyoruz.

Yeni 3 Serisi Touring ile birlikte artık G21 kod numarasının marka içerisinde kullanıldığını görüyoruz. Tasarımla birlikte aracın ebatlarını da ileriye taşıyan BMW, toplam uzunluk konusunda 8 santimetrelik ileriye götürülmüş durumda. Toplam bazda baktığında 4,71 metre seviyesinde gezen modelin genişlik ve yükseklik konusunda da 2 ile 4 santimetre aralığında ileriye götürüldüğü görülüyor. Tabi ki bu rakamsal iyileştirmeleri içerideki yaşam alanı ve özellikle bagaj hacminde önemli oranda hissedilir nitelikte. Koltukların yatırılmasıyla birlikte 1.510 litreye kadar bagaj hacmi sunan Touring’de, bagajın elektronik olarak standart listesinde gelmesi de yeride kararlar arasında. Aracın arkasına karavan niteliği taşıyan ufak çaplı eklemeler takmak isteyenler için de elektronik destekli trailer çekici opsiyonunun da geldiğini özellikle belirtmek gerekiyor. 

3 Serisi Touring’in motor seçeneklerine geçmeden evvel sürüş dinamikleri üzerinde yapılan iyileştirmelerden kısaca bahsetmekte fayda var. BMW’nin özellikle üstünde durduğu bu bölümde, otomobilin yüzde 25 oranında ileriye götürülmüş yol tutuş kabiliyeti olduğuna vurgu yapılıyor. Bunun en büyük destekçilerinden biri hiç şüphesiz 50:50 oranında konumladırılan ağırlık dağılımı olacak. Ağırlık demişken Touring’in yerini aldığı versiyondan yaklaşık 10 kilogram hafif olması da bizce başarı olarak nitelendirilebilecek parametreler arasında. Yine opsiyonel olarak araca dahil edilebilen M sport süspansiyonlar, elektronik adaptif yapıyla birlikte anlık olarak karakteri değiştirme niteliğini de beraberinde getirecek. 

2020 BMW 3 Serisi Touring motor ve altyapı seçenekelerine göre değerlendirildiğinde 6 farklı versiyon üzerinden satışa sunuluyor. Bu noktada giriş seviyesine baktığımızda bizleri 318d versiyonu, 147 beygir güç üreten 2.0 litrelik dizel motor ve 6 ileri manuel-8 ileri otomatik şanzıman seçenekleriyle karşılamakta. Bir üst noktaya çıkmamızla birlikte işin içerisine dört tekerlekten çekişli altyapı desteğini barındıran 320d versiyonları giriyor. Buradaysa motor ve şanzıman aynı bırakılarak güç değerinin 188 beygire yükseltildiğini görüyoruz. Dizel seçeneklerin en tepesinde ise kaptunun altında 261 beygir güç üreten 3.0 litre altı silindir makine yer alıyor. Eylül ayında satışlarına başlanacak olan Touring’in benzinli ayağındaki seçenekleri ise şu şekilde;

320i – 2.0 litre dört silindir – 181 beygir – 8 ileri otomatik şanzıman

330i/330i xDrive – 2.0 litre dört silindir – 255 beygir – 8 ileri otomatik şanzıman

M340i xDrive – 3.0 litre altı silindir – M Sport diferansiyel kilidi – 369 beygir – 8 ileri otomatik şanzıman