Markalar, elektrikli otomobiller konusunda ağız birliği etmişcesine 2025 yılını baz alarak çeşitli planlar yapıyorlar. Bu doğrultuda 2025 yılında ürün gamında sunulacak araçların çoğunlukla tam elektrikli olacağı belirtiliyor. BMW de bu konuda iddialı ve BMW iX3 Concept modelini Pekin Otomobil Fuarı’nda tanıttı.

Geçtiğimiz yıl yenilenen BMW X3 modeli ile hemen hemen aynı olan BMW iX3 Concept, markanın özellikle elektrikli konsept araçlarında kullanmaya başladığı ortası boş tipteki BMW böbreği tasarımı ile değişiklik yaratmaya çalışıyor gibi görünüyor. Hatırlanacak olursa geçtiğimiz günlerde tanıtılan ve elektrik ile bir alakası olmayan performans modeli BMW M2 Competition modelinde de benzer bir detay ilk kez seri üretim bir BMW aracından denenmişti.

 

Her ne kadar bahsi geçen böbreğin 2 tarafını birleştirme işlemi siyah boya ile yapılmış olsa da, bunun bir göz alıştırma operasyonu olduğunu düşünüyoruz. Kısacası ortası boş böbrek tasarımını önümüzdeki 10 yılda başta elektrikli modeller olmak üzere, birçok farklı BMW modelinde görebiliriz. Ancak şunu da belirtmekte fayda var; Kia markası da son zamanlarda tanıttığı araçlarda benzer bir yapıyı ön panjur tasarımında kullanıyor.

BMW iX3 Concept Teknik

Şüphesiz elektrikli araçlarda en büyük problem menzil konusu diyebiliriz. Halen satışta olan araçların arasında, tek şarj ile orta mesafe sürüş menzili sunabilen çok fazla araç bulunmuyor. BMW iX3 Concept modelinde yer alan 272ps gücündeki elektrikli motor, 70kWsaat kapasiteye sahip pilden besleniyor ve D Segmenti Crossover araca 400km’lik bir menzil sunuyor.

Ancak bu menzilin oldukça gerçekçi bir ölçüm metodu olan WLTP ile hesaplandığını belirtmeden geçmeyelim. Bu nedenle 400km hiç de fena bir menzil olmasa da, en azından ülkemiz şartlarında ancak kısa mesafe sayılabilecek şehirlere gidip gelme menzili sağlayacağı da açık. Ayrıca ülkemiz şartlarında şarj istasyonlarının az sayıda olması da ayrı bir problem. Bu nedenle, genelde kendi özel garajı olan kişiler elektrikli araçlarla ilgileniyor diyebiliriz.

İşte bu nedenle ülkemizde elektrikli otomobillere olan ilginin artması için her şeyden önce şarj istasyonu konusunun acilen çözülmesi gerekiyor. Aksi takdirde model sayısı ne kadar artarsa artsın, ülkemizde kullanımı fazlası ile sınırlı olacaktır.