Toyota, bu yılın başlarında Japon mikro otomobil üreticisi Daihatsu'yu satın aldı ve iki şirket şimdi gelişmekte olan pazarlar için yeni kompakt araçlar üretmek için yeni bir şirket kurdu. Şirkete (sıkı durun) Emerging-market Compact Car Company (EMCCC) ismi verildi.

Bir açıklamaya göre “yeni şirketin amacı, geleneksel uygulamalara ve kurallara göre çalışma süreçleri geliştirmek ve Daihatsu'nun uygun fiyatlı ve yüksek kaliteli ürünler üretme yaklaşımına dayalı rekabetçi, daha iyi otomobiller sunmak.”

Toyota, zaten Asya Pasifik bölgesi genelinde yükselen piyasalarda büyük bir paya sahip ve çoğu zaman otomobillerini daha uzak bölgelerde çok küçük bir ölçekte üretiyor. Şirket, bu uzmanlığını yeni operasyona ödünç verecek ve ürün ve iş planlamasını Daihatsu ile paylaşacak.

Daihatsu, İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da orta halli bir başarı elde etti, ancak yıllar geçtikçe satışlarında yaşanan düşüş ithalatçıyı fişi çekmeye zorladı. Evine, Japonya’ya dönen otomobil firması hatchback modeli Mira, Move minivan, Hijey adlı bir kamyon ve üstü açık Copen gibi modellere yoğunlaştı.

Şirkete geri gelirsek, resmi tanıtımı tam olarak yapılmayan EMCCC firmasının tek başına bir marka olmayacağı düşünülüyor. Firma, muhtemelen Toyota ve Daihatsu markaları için otomobil üretecek.