Otomotiv data şirketi CARDATA’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın’ın yaptığı açıklamalar önemli. İşte neden otomobil satışlarının artmasından, seçmlerin etkilerinden, TOGG’dan ve Tesla’dan küçük notlarla bu konularda merak edilen her şey. 
 
“Otomobil artık bir yatırım aracı oldu! (0 km’de son 1 senedeki fiyat artışı ortalamada %70)”
 
“Dövizde uzun süredir büyük artışlar yok! Dolayısıyla 0 km araç fiyatları çok artmadı! Ama fiyatlar çok yüksek!”
 
“Pandemi ile başlayan ve hala devam eden talep! Talep de çok yüksek!”
 
“Markalar seçim öncesi tedarikte üretim, ithalat ve sipariş adetlerini artırdılar! Markalar bu yıl ellerinde ne varsa, ne kadar araç üretirlerse, ne kadar araç ithal ederlerse hepsini satacaklar!”
 
“İnsanlar seçimden önce ne olur ne olmaz diye -dövizdeki olası bir değişiklik, seçim, ekonomik parametreler vs nedeniyle- bir an önce 0km araç satın almak istiyorlar!”
 
“Bu yıl 0 km’de 1 milyon adetlik satış adedi söz konusu olabilir! Yeter ki tedarik de desteklerse!”
 
“0km’de 400.000 TL - 500.000 TL arasında sadece 8 araç kaldı. Zaten onlar da baz model araçlar ve piyasada bulunabilen araçlar değil. 500.000 TL-600.000 TL arasında ise sadece 21 adet araç kaldı.”
 
“Hem 0 km’de hem de 2.el’de talep arzdan çok daha yüksek. Dövizde son dönemde büyük artışlar olmadığı için 0 km fiyatları aşırı artmadı; ancak yine de ifade etmek lazım bu duruma rağmen 0km araç fiyatları hala çok yüksek. 2.el’de ise bu talep artışı nedeniyle son 1 ayda fiyatlar ortalamada %10 arttı.”
 
“TOGG’un segmenti olan C-SUV’da %100 elektrikli araçlar için şu anki “segment fiyat ortalaması” 1.495.000 TL. TOGG ise bu fiyatın %15 altında çıktı. Bu fiyat, gelen 180.000 adetlik satın alma başvurusu ve vergi avantajı TOGG’un ne kadar rekabetçi olacağının ve elektrikli araç piyasasını domine etmek istediğinin çok önemli bir göstergesi. Elektrikli araç satan uzak doğulu markalar bu durum karşısında eminim pazarlama ve satış stratejilerini tekrardan gözden geçiriyorlardır.”
 
“0 km’de satılan tüm binek araçların fiyat ortalaması şu an itibarıyla 2.253.000 TL olmuş durumda.”
 
“Tesla, TOGG’dan en az 2 sene önce Türkiye pazarına girmeliydi. Bana göre zamanlama hatası yapıldı. TOGG şu an böyle bir rüzgar estirirken ve tüm avantajlara sahipken Tesla’nın bundan sonra yapacağı fiyat ve marka konumlandırması çok önemli.”