Kia olarak 2016’da neler yaptınız? Hangi ürünler çıktı, hedefiniz neydi satışınız ve pazar payınız ne oldu?

“KIA olarak 2016’da iki önemli modelimizin lansmanını gerçekleştirdik. Mart ayında KIA’nın en popüler modeli olan Sportage, dördüncü nesil versiyonuyla otomobil severlerle buluştu. Temmuz ayında ise C sedan segmentinde yer alan ve pazarda rekabet gücümüzü daha da artıran Cerato modelimizi yollara çıkardık. Yeni modellerimiz ve KIA ailesinde yer alan diğer modellerle 2016’da yaklaşık 19 bin adetlik satışla, yaklaşık yüzde 2’lik pazar payı elde ettik.

Genel olarak  2016 otomobil satışlarını değerlendirir misiniz? Toplam satış rakamı nasıl buldunuz, bunu bekliyor muydunuz?

“Yaşanan terör olayları ve sektörü yakından ilgilendiren ekonomik zorluklara rağmen 2016 yılı otomobil satışları açısından beklentilerin üstünde kapandı. 2016 yılının, bir önceki yılın yüzde 6-7 altında kapanacağı tahmin ediliyordu. Ancak kasım ayındaki ÖTV açıklamasının etkisi ve kur artışlarının araçlara zam olarak yansıtılacağı tahminleri ile bazı satışlar öne çekildi. Bunun üzerine filo pazarının hızlanması pazarı büyüttü ve yıl böylece rekor satışla kapandı.”

2017 yılı model yenilikleri neler olacak?

“2017 yılında otomotiv pazarına 3 yeni modelimizle önemli katkılar sağlamayı hedefliyoruz. KIA’nın küresel düzeyde en çok ilgi gören modeli olan,  bir önceki versiyonundan farklı olarak cazibesi ve sürüş keyfi artırılarak tasarlanan B segmentindeki modelimiz yeni Rio’nun dördüncü nesil versiyonunu 2017 yılının ilk çeyreğinde satışa sunmayı planlıyoruz. Yine yılın aynı döneminde, şehirde kullanım kolaylığı sağlayan, dış tasarımı ile otomotiv dünyasının en büyük tasarım ödülleri IF ve red dot’a layık görülen A segmentindeki modelimiz Picanto’nun yeni versiyonunun da lansmanını gerçekleştireceğiz. 2016 yılı ortasında Avrupa’da satışa sunulan ve 23.000’den fazla sipariş alarak KIA için erken satış başarısı gösteren ve Los Angeles’tan New York’a yapılan deneme sürüşü sonrası “en düşük yakıt tüketimine sahip hibrit otomobil” unvanını alarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren yeni hibrit SUV modeli KIA Niro’yu da 2017 yılı 1. çeyreğinde satışa sunacağız.”

2017 yılı satış ve pazar payı hedefleriniz?

“2017 yılında yüzde 2’lik pazar payımızı koruyarak, 3 yeni modelimizin de önemli katkısıyla büyüme hedefimizi sürdüreceğiz.”

2017 Türkiye toplam satış öngörünüz?

“Önümüzdeki dönemde devam etmesi beklenen risk faktörlerine, TL’deki değer kaybına ve yaşanan ÖTV artışının gecikmeli etkilerine bağlı olarak, 2017 yılında otomotiv sektörünün 2016 yılına göre ortalama %10-15 seviyesinde daralacağını öngörüyoruz. Stokların ve finansman kullanımının iyi yönetilmesi gereken bir yıla girdiğimizi düşünüyoruz.”

Yeni ÖTV uygulamasıyla sizin modelleriniz nasıl etkilendi?

“Bu yeni uygulamadan sonra, segmentler arası kayma olacağını öngörüyoruz. KIA olarak tüm modellerimizde ve modellerimize ait versiyonlarda daha farklı bir ürün stratejisi geliştiriyoruz.”

Yeni ÖTV uygulaması nasıl bir müşteri profili ortaya çıkartıyor, müşteriler şimdi nelere dikkat etmeli?

“Tüketici profilinin çok değişeceğini düşünmüyoruz. 2017 yılında segment kırılımında bir değişiklik olacağını öngörüyoruz. Tüketicilerin karar verme aşamasında, seçeceği modellerde bir alt segmente kayma ya da daha düşük donanımlı araçlara yönelme gibi bir eğilimi olabilir.”

KIA Grup Direktörü Ayşe Tuncel

 

KIARent markasını yarattık!

 “Çelik Motor olarak yenilikçi vizyonumuz sayesinde sektördeki öncü rolümüzü güçlendirmeye devam ediyoruz. 2016 yılında kiralama sektöründe büyüme beklentimizi tüketicilere yönelik bir fırsata çevirme amacıyla KIA çatısı altında KIARent adlı yeni bir alt marka yarattık. “Araç kiralamada KIA zamanı” sloganıyla yola çıktığımız bu yeni oluşumda, bayilerimize gelerek KIA satın almak isteyen müşterilerimize, beğendikleri aracı 12 aydan 36 aya kadar uzun dönem kiralama opsiyonu da sunuyoruz. Bayilerimizin gerçekleştireceği bu operasyon Çelik Motor’un kiralama sektöründeki öncü markası GarentaPRO üzerinden yapılıyor. Böylece GarentaPRO marka gücünü, KIA bayi ağının gücüyle birleştirerek, 2017’de daha da büyümesini beklediğimiz kiralama pazarında, markalarımızın sinerjisi ile etkin bir şekilde rol almak istiyoruz. KIARent’ten kiralama yapacak müşteriler ayrıca ileriki zamanlarda, kiraladıkları otomobilleri uygun şartlarda satın alabilme şansına da sahip olabilecekler. “

306 bin araç kiralandı!

“Yaşanan gelişmelerin, kiralama sektöründe bir sıçrama potansiyeli yarattığını düşünüyoruz. Özellikle ÖTV düzenlemelerinden dolayı tüketicilerde, araç kiralama eğilimi daha ağır basmaya başladı. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin (TOKKDER) açıkladığı rakamlara göre 2016 yılının üçüncü çeyreğinde araç kiralama sektörünün pazar büyüklüğü yüzde 10.5 arttı. Böylece piyasada toplam kiralık araç sayısı 306 bin 400’e ulaştı. 2016 yılında yüzde 35-40 seviyelerinde filo penetrasyonu gerçekleşti. Filo satışlarının 2017’de de aynı paralelde devam etmesini öngörüyoruz.” 

Yeni Birlik Gazetesi’nden alınmıştır