Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüketiciler, çevre dostu ve yenilikçi ürünlere daha fazla yöneliyor. Araç lastikleri de bu konuda bir istisna değil. Araç sahipleri artık enerji verimliliği yüksek lastikleri tercih ediyor. Türkiye’nin tek yerli lastik üreticisi olan Petlas da çevre dostu “ProGreen” lastikleri ile otomobil ve kamyon-otobüs sınıfları için düşük yakıt tüketimi imkânı sunuyor. ‘Ekolojik lastikler’ olarak da tanımlanan lastiklerle aynı mesafede daha az miktarda yakıt harcanıyor.

Lastik üreticileri son yıllarda yeşil dostu ve yakıt tasarrufuna yardımcı olan lastik üretimine daha fazla önem vermeye başladı. İlk olarak daha çok hibrid araçlarda kullanılan, enerji tasarrufu sağlayan çevreci lastikler, artık her araç sınıfı ve segmenti için kolaylıkla bulunabiliyor. Hem yakıt tasarrufu sağlayan hem de doğa dostu yapısı sayesinde kullanıcıların karbon ayak izini azaltmasına yardımcı olan bu lastikler, gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak için de tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Uzmanlar da temiz çevre, düşük yakıt tüketimi için enerji sınıfı lastik kullanılmasını tavsiye ediyor.

GÜVENLİKTEN ÖDÜN VERMEDEN TASARRUF

AKO bünyesinde faaliyet gösteren Petlas’ın mühendislerinin son teknoloji ile ürettiği çevreye duyarlı “ProGreen” lastikler, optimize edilmiş desen tasarımları, dayanıklı yapıları sayesinde yol tutuşundan ve sürüş keyfinden ödün vermeden düşük dönme direnci oluşturuyor. Düzensiz aşınmaya karşı da direnç sağlayarak, asfalt zeminde dengeli sürüş, mükemmel konfor ve üstün manevra kabiliyeti sunuyor. Uzun kullanım ömrüne sahip ekolojik lastikler, iç sürtünmeyi azaltıp düşük dönme direncine imkan sağlayarak, aracın hareketi esnasında harcanan enerji miktarını minimuma indiriyor ve böylece yakıt tasarrufu sağlıyor.

KARBON AYAK İZİNİ AZALTIYOR

Günümüzde tüm dünyada lastiklerin, üretildikleri ve kullanıldıkları ülkelerin kabul edilen standartlarına göre üretildiğine ve belgelendirildiğine dikkat çeken Petlas mühendisleri şu bilgileri verdi:

“Bu belgelendirmelere EC Regülasyonu 1222/2009 adı veriliyor. Regülasyon kullanıcıya lastik alırken doğru ve bilinçli bir lastik seçimi sağlamayı amaçlıyor. Petlas’ta da üretilen tüm lastikler, uluslararası bağımsız test kuruluşlarına gönderilerek, testlerden geçiriliyor ve sertifikalandırılıyor. ECE Regülasyon 117 kapsamında test edilen Yuvarlanma Gürültüsü (N), Islak Zeminde Tutunma (WG) ve Yakıt Verimliliği (RR) parametreleri doğrultusunda yapılan testler 1222/2009 regülasyonu kapsamındaki etiketlendirme süreçleri için yapı taşı görevi görüyor. Örneğin WG parametresi lastiğin doğrudan ıslak yüzeyde tutunmasını test ederken araç güvenliği açısından önemli bir parametreyi oluşturuyor. Aracın ıslak yüzeyde tutunma indexi artarken, frenleme mesafesi kısalıyor. Yuvarlanma Gürültüsü (N) ise araçların ürettiği gürültünün önemli bir bölümünü oluşturuyor ve çevrede gürültü kirliliğine yol açıyor. Yakıt Verimliliği (RR) parametresi ise aracın yakıt tüketimini ile doğrudan ilgili bir performans parametresi. Lastik RR değeri arttıkça (harf ile gösterilen bu değer “A” dan uzaklaştıkça) aracın yakıt tüketimi ve CO2 emisyon seviyesi artıyor. Bu nedenle Yakıt Verimliliği (RR) parametresi hem yakıt ekonomisine hem de çevrenin korunmasına katkı sağlıyor. Petlas enerji serisi çevreye duyarlı “ProGreen” lastikleri bu parametreler ışığında üretiliyor.

Aynı yükle aynı yolu kat eden aynı modelde iki kamyon karşılaştırıldığında, 150 bin km yol için C RR sınıfı lastik takılı araç E RR sınıfı lastik takılı araca göre 4 bin 142 kg daha az karbondioksit salınımına sebep oluyor. Bu 10 adet ağacın 1 yılda temizleyebileceği miktardan daha fazlar bir miktar. Ortalama olarak 100 km’de 1 litre civarında yakıt tasarrufu sağlayan lastikler, hem kullanıcıların karbon ayak izlerini azaltmasına yardımcı olur hem de maddi olarak ciddi geri kazanım sağlıyor. Binek lastiklerde ise E RR sınıfı normal bir lastik yerine C RR sınıfı “ProGreen” kullanılan bir araçta, ortalama lastik ömrü boyunca bir depo yakıt tasarrufu mümkün oluyor.”