Genel Değerlendirme; 

2023 bizim için gayet güzel geçen bir sene oldu. 2023 yılı için hedefimizi 49 bin adet olarak kurgulamıştık ama yıl sonuna baktığımızda 63 bin adetlik bir satış hacmine ulaştığımızı görüyoruz. Pazardan 5.1 oranında bir pay aldık. Tabii öncelikle pazardan bahsetmek lazım.
 Yıllardan beri beklenen,1 milyonluk adetlere en sonunda geçen sene ulaşılabildi ama ben 2023 ile ilgili değerlendirme yaparken yılı ikiye bölmek gerektiğini düşünüyorum. Senenin ilk başı ekonominin daha stabil olduğu, faizlerin bir miktar daha düşük olduğu, tüketimin ve haliyle otomotivin canlandırıldığı, ama tedarikin bir miktar da olsa o talebe yetişmediği bir dönemdi. Burada ciddi anlamda otomotivde başarılı geçen bir ilk 6 ay oldu. Seçimlerden sonra biraz daha daralma yaşansa da, açıkçası geçen sene birçok yeni oyuncunun girdiğini gördük. Son dönemde pazardan da yüzde 15 oranınında bir pay aldılar. Elektriklilerin de temposunun artması ile yıl sonunda 1,2 milyon seviyesine pazar ulaştı ama potansiyel pazar zaten bu seviyelerdeydi. Avrupa ile kıyasladığımızda zaten 1.000 kişiye düşen otomobil sayısında çok geride olduğumuzu görüyoruz. Diğer taraftan otomobil bir ihtiyaç. Yatırımcı profiliyle satın alanların dışında, gerçekten ihtiyaç anlamında satın almak isteyen çok fazla müşteri var. Dolayısıyla bu 1,2 milyon zaten beklenen, olması gereken bir potansiyeldi. Bu şekilde de devam etmesi gerektiğini ben düşünüyorum açıkçası. Dediğim gibi 63 bin adetlik satışla biz Citroen Türkiye olarak geçen sene 5,1 oranında bir pazar payı elde ettik. Bunun üzerine bir de 3 bin adetlik  Ami satışı gerçekleştirdik. Gayet başarılı bir sonuçtu.
 Şimdi markanın global büyüme hedefi var tabii ki. Marka 2025 senesinde 1 milyon adede ulaşmak istiyor ama bunu yaparken de 3 tane önemli bölgeden bahsediyor; bir tanesi Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu Orta Doğu ve Afrika, bir tanesi Hindistan’ın içerisinde bulunduğu Asya ülkeleri, bir tanesi de Güney Amerika. Burada o 1 milyon adetlik hedefin içerisinde bu 3 bölgeye verilen hedef, her bir bölgenin yıllık 100’er bin adetlik satış hacmine ulaşabilmesi yönünde. Geçen sene kendi bölgemiz 88 bin adetlik bir hacme ulaştı ki bunun 63 bin adedini tek başına Türkiye gerçekleştirdi. Bu sonuçla bölgemizde aslan payının zaten Türkiye'den geldiğini açıkça görebiliriz. Bu hedeflenen 100 bin adetlere ulaşmaksa oldukça gerçekçi. 63 binlik adetlik 2023 sonuçlarımız içerisinde binek otomobil pazarında, her bir segmentte gerçekten güzel sonuçlar elde ettik. C4 X zaten bizim amiral gemimiz. Tedariğin artması ile geçen sene tam performansını yılın ikinci yarısında görebildik. Hem perakende kanalında hem filo kanalında oldukça başarılı sonuçlar elde etti. Diğer modellerimiz C3, C3 Aircross, C4, C5 Aircross’un performansları da gayet iyiydi ama hafif ticari araç modellerimize ayrı bir parantez açmak lazım çünkü bizim çok güçlü olduğumuz bir alan. Baktığımızda toplam pazardan ticari araçlar yüzde 22 oranında pay alırken, bizde bu oran yüzde 29-30’a ulaşıyor. Berlingo Combi ve Van seçeneği, Jumpy Van, Space Tourer ve Jumper ile oldukça iddialıyız. Zaten 2023 yılının sonunda ODMD’nin  açıkladığı sonuçlara göre en fazla büyüyen hafif ticari araç markası Citroën oldu. Tüm bunlar bizi geçen sene globalde de üçüncülüğe taşıdı. Hatırlarsınız daha önceden Citroen marka CEO’su Vincent Cobee gelmişti ve demişti ki “2025’te ben Türkiye'yi ilk beşte görmek istiyorum.” O’nu, olumlu anlamda yanıltıp, 2023 yılında bu başarıyı elde ettiğimiz için mutluyuz. Tabii ki burada bayi teşkilatımızın da çok önemli bir payı var. Hali hazırda 62 tane bayiye ulaştık. Operasyonu ilk devraldığımızda, Stellantis’e ilk başladığımızda- 2019 senesinde- Türkiye’nin sadece yüzde 59’unu kapsıyorduk ve 14. sıradaydık globalde. Şimdi bugün yüzde 92’sini kapsar vaziyetteyiz. Çoğu bayimiz de sizlerin de bildiği gibi aslında çoklu marka yapısında, hem Peugeot’a hem Opel'e hizmet veriyor. Orada marka ayrışmasını da açıkçası çok iyi yönettiklerini söyleyebilirim. Bu şekilde 2023 senesini böyle iftihar edeceğimiz bir sene olarak tamamlamış bulunuyoruz.