Citroën, Paris Expo Porte de Versailles’de 1-5 Şubat 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Rétromobile 2023’de geçmişten günümüze iddialı tasarımlarını sergilerken aynı zamanda konsept otomobili Oli’yi de ilk defa geniş kitlelerle buluşturuyor. Citroën stantında Oli’ye ek olarak, “Asterix and Obelix: The Middle Kingdom” filmindeki konsept savaş aracı, B2 autochenille “Scarabée d’Or” ve marka tarihindeki ikonik araçlar sergileniyor.

C10’dan Oli’ye ilham verici, iddialı ve dahiyane konseptler

Citroën’in Eylül 2022’de tanıttığı son konsept otomobili Oli, markanın, herkesin günlük hayatını iyileştirmek için tasarladığı, işlevsel, elektrikli ulaşıma yönelik yol haritasını gözler önüne seriyor. Otomotiv endüstrisindeki güncel trendlerin aksine Oli, aile ulaşımına elektrikli, hafif, işlevsel, basit, çok yönlü ve uygun fiyatlı çözüm sunarak toplumun zorluklarını kucaklıyor. Böyle bir dönemde Oli, gelecekteki ulaşım gereksinimlerimiz için güvenilir ve sürdürülebilir bir çözüm ortaya koyuyor. Citroën, Oli ile abartıya ve masrafa “dur” diyor. Oli, ağırlığı ve karmaşıklığı önemli oranda azaltarak gelişmiş yaşam döngüsü yönetimini hedefliyor. Geri dönüştürülen ve geri dönüştürülebilir malzemeler bu yaklaşımı yansıtıyor. Ortaya, iyileştirilmiş uzun ömür, güvenilirlik ve satın alma kolaylığı ve gelişmiş maliyet kontrolü ile etkin bir ulaşım çözümü çıkıyor. Oli, tekerlekli, tam teşekküllü bir fikir laboratuvarı olmasıyla da öne çıkıyor. Zekice düşünülmüş fikirlerle dolu olan Oli,  örneğin geleneksel koltuklara göre yüzde 80 daha az parça gerektiren “ağ” tipi koltuk sırtlıklarına sahip. Ayrıca son derece güçlü, geri dönüştürülmüş petek yapılı mukavvadan üretilen kaput, tavan ve bagaj zemin panelleri ile yenilikçi çözümler sunuyor. Uygulanan etkin çözümler sayesinde Oli son derece hafif bir yapıya sahip. Sadece 1000 kg ağırlığa sahip Oli, hafif yapının sağladığı avantajla 40 kWsa kapasiteli batarya ile 400 km’ye kadar hedef menzil sunuyor.

Hafif ve cesur tarzıyla benzersiz bir tasarım

Citroën Oli, işlevsellik, verimlilik ve sürdürülebilirliği harmanlayan akıllı bir tasarım izliyor. Örneğin ön cam düz ve dikey olarak tasarlanırken, küçültülmüş boyutlar, daha az kütle ve daha düşük üretim maliyeti anlamına geliyor. Ayrıca yolcular güneşe daha az maruz kalıyor. Bu da klimaya daha az ihtiyaç duyulması anlamına geliyor. Ortaya, alışılmışın dışında saf bir şekil çıkıyor. Oli’nin Citroën ailesinin bir parçası olduğunu vurgulamak üzere Citroën tarihinde önemli kilometre taşlarını temsil eden ve tasarımı kadar yenilikleriyle bireylerin yaşam tarzına yön veren ikonik modeller de Rétromobile 2023’de yer alıyor. Oli, Citroën’in imzası olan logonun yeni bir yorumunun yanı sıra yeni, canlı bir kızılötesi imza rengi ile dikkat çekiyor. Bu yeni beyaz renk ile Oli son derece çekici bir görünüm sergiliyor. Oli’yi tamamlamak ve onun Citroën ailesine katılımını kutlamak için, stanttaki araçlar beyaz veya kırmızı renk olacak. Ayrıca bazı özel sportif modifikasyonlar da yapılacak. C4 Torpedo, Traction Avant Cabriolet ve Mehari beyaza boyanırken, 2CV’nin koltuklarında Oli’nin “Kızılötesi” kumaşı kullanılıyor.C4: C4, 1928 yılında pazara sunuldu ve Citroën’i, gelişmiş süspansiyonları ve “Yüzer Motoru”yla modern çağa taşıdı. Ayrıca yolların henüz oldukça pürüzlü ve bozuk olduğu bir dönemde nadir görülen bir konfor seviyesi sağlıyordu. Rétromobile 2023’de 1929 model bir C4 Torpedo sergilenecek.

Traction Avant: Önden çekiş, monokok yapı, hidrolik frenler ve dört tekerlekten bağımsız süspansiyon ile donatılan ilk seri üretim araç olmasıyla Citroën’in bir başka tarihi üretimi de Traction Avant’dır. 1934’te pazara sunulan otomobil döneminin en iyi dinamiklerine sahipti. Yolcularını çok rahat ettiriyordu. Bu nedenle “Reine de la Route” (Yolun Kraliçesi) lakabına sahipti. Rétromobile 2023’de 1937 model bir Traction Avant Cabriolet sergilenecek.

Concept C10: Sadece Citroën, 1956’da böylesine iddialı, kompakt bir mimariye sahip, çok hafif, ekonomik, teknik olarak gelişmiş ve tasarımında deniz uçağı tekniklerini kullanan böyle bir konsepti ortaya koymaya cesaret edebilirdi. C10 tanıtıldığında çok dikkat çekti ve şekli itibariyle “Su damlası” lakabını kazandı. 1956 Concept C10 “Su Damlası” stanttaki yerini alıyor.

2 CV: Minimalist 2CV, 1948’de pazar talebine yanıt olarak geldi. Amacı, herkesin otomobili olmaktı. Üretimi ve onarımı kolaydı. Mevcut haliyle en ucuz otomobildi. 75 yılda, sıra dışı tasarımı ve ürün konumlandırmasıyla Citroën araçlarının felsefesini somutlaştıran efsanevi bir araç haline geldi. 1990 model 2 CV 6 Club, Rétromobile 2023’de sevenleriyle buluşuyor.

AMI 6: 1961’de tanıtılan Ami 6, 4 metreden daha kısaydı. Ferah iç mekanı ve geniş bagajıyla konforlu bir otomobil arayan müşteriler için tasarlandı. Citroën’in cevabı devrim niteliğindeki Z-şekilli arka kısmına sahip bu araç oldu. Ters arka cam, bagaj için ek alan kazandırdı. Sergi için 1963 Citroën Ami 6 Sedan hazırlandı.

Mehari: Akıllı, sıra dışı ve arkadaş canlısı eğlence aracı Mehari, 55. yaş gününü kutluyor. Hafif, ısı ile şekillendirilen renkli plastik gövde, çizilmelere karşı ve basınçlı su jeti ile yıkamaya karşı dayanıklıydı. Kanvas tavanı ve katlanan ön camıyla, maceracıların gönlünü kazanmaya devam ediyor. Rétromobile 2023 için beyaz bir 1972 Mehari hazırlandı.

CX: Akıcı, zarif ve son derece aerodinamik tasarımı, geniş cam yüzeyleri ve içbükey arka camı ile CX, 1974’te üstün konfor seviyesiyle sınıfının en iyi otomobiliydi. Fütüristik gösterge paneli kadar ergonomik kontrolleri hilal şeklinde bir araya geliyordu. CX, 1975’te “Yılın Otomobili” seçilerek başarısını tescil etmiş oldu. 1989 CX Prestige Phase II, Citroën standında yer alıyor.B2 autochenille şov yapıyor

17 Aralık 1922 ile 7 Ocak 1923 arasında Citroën’in Autochenille B2’si, Sahra’yı geçen ilk otomobil olmuştu. Bu tarihi başarının 100. yıldönümü anısına, I. Dünya Savaşı öncesi araç standında, “Scarabée d'or”un bir kopyası sergileniyor.

Galya’da üretilen ve efsanevi 2CV’den ilham alan konsept savaş arabası

Masif meşe gövde, Lutetia kanvas tavan, geri dönüştürülmüş kalkanlardan yapılan jantlar, yaban domuzu göbeği süspansiyon sistemi, büyülü ateşböcekleriyle çalışan farlar ve efsanevi 2CV’den ilham alan genel tasarıma sahip bu cesur konsept otomobil, Guillaume Canet tarafından yönetilen ve 24 Şubat’ta Türkiye’de de vizyona girecek “Asterix & Obelix: The Middle Kingdom” filmi için Citroën tarafından tasarlanıp geliştirildi. Citroën ve Asterix, Citroën ile yapımcılar Pathé, Trésor Films ve Editions Albert René arasındaki benzersiz ortaklığın bir sonucu olarak Fransız kültürünün iki efsanesini bir araya getiriyor.