Bu süreçte en çok konuşması, çözüm ve ses getirmesi gereken kurum Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) olması beklenirken, dün OSD Başkanı Haydar Yenigün konuştu.
OSD Başkanı Haydar Yenigün, ÖTV ve KDV düzenlemelerinin devam etmeyeceğini açıkladı.
2015 yılında pazarın 1 milyonluk genişliğe ulaştığını vurgulayan Yenigün, 2018 Nisan-Mayıs sürecinde daralmaya başlayan pazarın yılı 640.000 adet araç ile bitirdiğinin altını çizdi. Yenigün sözlerini şöyle sürdürdü:
"Herşeyin başı pazar. ÖTV ve KDV indiriminin gerekliliği rakamlar ile belli. 2018 Nisan-Mayıs aylarında yaşanan hafif tereddütler ve Ağustos ayı, bizim 1 milyonumuzu 640.000'e indirdi. Bu yıl spekülasyonlar 380.000-400.000 civarına düşeceğimize işaret ediyor. Şimdi şöyle düşünün bir bayisiniz ve 1 milyonluk pazardan payınıza düşeni satıyorsunuz. Bu sene yüzde 40’ı kadar satıyorsunuz. Masraflarınız 1 milyonluk Pazar için. Bayileri, satıcıları korumamız lazım. Ardından üreticiler geliyor. Üreticiler için de tempo önemli. Temponun düşmemesi lazım. Otomotivin çok ciidi desteklenmesi lazım. Bu desteğin şu dönemdeki adı ÖTV ve KDV idi. Devlet sağ olsun bir paket hazırladı. Bunun faydasını gördük. Bu da devlete ÖTV ve KDV geliri olarak geri döndü. Haziran ayında alınan bir karar ile bu teşvik sonlandırıldı. Bu kararın çok ciddi bir etkisi oldu. Buradan söylemem gerekiyor... Sanayiciler ve sektör açısından çok ciddi bir etkisi oldu. Araba satamıyoruz."