Bu birincilik Peugeot için, 1987 ve 1990 yılları arasında Dakar rallisinde kazanılan dört zafer ve 24 Saat Le Mans, Pikes Peak veya WRC gibi farklı yarışlarda kazanılan çok sayıda birinciliği içeren parlak bir sportif başarı listesini tamamlıyor.

Bu zafer, Güney Amerika’da ikinci yılında birinci olan Peugeot’nun ödül listesinde unutulmaz bir an olarak kalacak. Çünkü 3 Peugeot 2008 DKR aracı varış çizgisine ulaştı.

Bu zafer, tüm ekibin birbirine sağladığı destek ve gizli kahramanların gayretleri ile elde edildi. Otomobil kategorisinde ikinci katılımında mükemmel bir yarış çıkaran Cyril Despres (7 dubleden birine katkıda bulundu) birçok kez arızalarını giderdiği ekip arkadaşlarının koruyucu meleği rolüne soyundu. Tüm bu gelişmeler bu efsanevi yarışın anısını besleyen güçlü görüntüleri oluşturdu.

''Mr. DAKAR'' YİNE KAZANDI

Tüm tecrübesini ortaya koyan Peterhansel / Cottret ikilisi 302 nolu Peugeot 2008 DKR’larıyla Rosario’daki final podyuma şampiyon olarak çıkmayı başardı. Bu ikili için altıncı ortak zafer olduysa da, bu başarı aynı zamanda daha önce motosiklet ile altı kez bu ralliyi kazanmış olan Stéphane Peterhansel’in hanesine yazılan onikinci birincilik oldu. Stéphane Peterhansel ilk başarısından 25 yıl sonra kendi rekorunu daha da geliştirdi ve yenilmez ''Mr. Dakar'' unvanını korudu!

KOMANDO SEFERİ !

Arjantin ile Bolivya arasında son derece değişken hava koşullarında  ve 4800 m’ye kadar çıkan rakımlarda iki haftada kat edilen 9500 km ile Team Peugeot Total ekibi yarışın startından bugüne kadar görülmemiş en etkileyici komando timlerinden biriyle, bu amansız meydan okumaya cevap veriyordu. Üç takım  toplam 17 zafer kazanan 2015 pilot ve co-pilot ikilileri Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Carlos Sainz/Lucas Cruz ve Cyril Despres/David Castera’ya bu yıl dokuz kez dünya ralli şampiyonu olan  Sébastien Loeb/Daniel Elena ikilisi katılmıştı ve onlar da bu efsanevi yarışta son derece başarılı bir başlangıç gerçekleştirdiler.

TEKNİK MEYDAN OKUMA

Tüm ekipler Peugeot 2008 DKR’larının direksiyonunda performanslarının en iyisini gösterdiler. Peugeot’nun Güney Amerika kıtasında katıldığı ilk Dakar rallisi vesilesiyle geçen yıl edindikleri çok sayıda deneyimi dikkate alan ekibin mühendisleri, aralıksız çalışmışlardı. Daha alçak, daha geniş, daha uzun ve daha güçlü yeni Peugeot 2008 DKR potansiyelinin sınırlarını çok geçmeden gösterdi. Klasik 4x4’ler karşısında her zaman « iki tekerlekten çekişe » sadık kalan Peugeot, her tür arazi koşulunda rahat olduğunu gösterdi ve böylece projenin başlangıcında benimsenmiş olan teknik opsiyonların isabetli olduğunu kanıtladı.

HEYECAN DOLU İKİ HAFTA

Team Peugeot Total ekipleri daha ilk etaptan itibaren sıralamanın başında yerlerini aldılar. Aşina olduğu bir alanda ‘rallyman’ yeteneklerini ortaya koyan Sébastien Loeb, özel etap kazanan ilk pilot oldu; Stéphane Peterhansel ve Carlos Sainz de onu çok yakından takip ettiler. İlk haftada koşulan altı etapta, ikisi ilk üç sıra olmak üzere altı duble kazanan Peugeot 2008 DKR’lar sürekli olarak klasmanın ilk sırasında kalarak bütün ekibe yoğun bir adrenalin yüklemesi yaşattılar. Böylece Loeb-Peterhansel-Sainz üçlüsü, Bolivya yaylarındaki zorlu etaplardan sonra Salta’daki dinlenme gününe ilk üç sırada girdiler.

Yarışın ikinci haftası, daha fazla off-road ve kumlu bölümleriyle daha değişken bir güzergâhta daha fazla macera sunuyordu. Çok sayıda değişime elverişli bu sahada Sébastien Loeb (takla attı) ve Carlos Sainz (10. etapta motor arızası nedeniyle yarışı terk etti) birincilik şanslarını kaybettiler. Cyril Despres de turbo problemi nedeniyle beşinci etaptan itibaren gerileyince, Stéphane Peterhansel zafer için Team Peugeot Total ekibinin liderliğini üstlenmiş oldu. Ünlü Fiambala kum tepeleri kritik ve özel etabında açık ara önde kazanan ikili, on üç etabın onuncusunda bir saatlik avans ile liderliğini pekiştirdi. Artık final çizgisine kadar bu avantajını koruması ona yetecekti.