Kardex Remstar tüm dünyada ve şimdi ise Türkiye’de otomotik depolama ve geri alma süreçlerini yöneten sistemleri sayesinde zaman ve maliyet kayıplarını ortadan kaldırıyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Kardex Remstar Ülke Müdürü Emre Yenal şu açıklamalarda bulundu : “Türkiye’de 850 adet sistemimiz var. Bu rakam Almanya’da 60 bin… Yani Almanya’daki ekonomi, bizim dört katımız iken, otomasyon yatırımları sadece Kardex için 60 bin rakamında.  Tabii böyle bakıldığı zaman inanılmaz bir potansiyel var ve bizim bunu yakalamamız lazım. Dünyada en büyük olduğumuz ülke Almanya. Amerika’da da hem satışımız hem de ufak bir montaj fabrikamız var. Avusturalya’da da montaj fabrikamız var. Ama diğer bütün fabrikalarımız Almanya’da.  Dünyada 26 ülkede varız. Ürünlerimizi bütün dünyaya Almanya’dan gönderiyoruz. Ama Türkiye’de 20 kişilik bir ekip olarak a’dan z’ye ithalatı, projelendirmeyi, satışı yapıyoruz. Almanya’dan buraya kimse gelmiyor veya biz oraya gitmiyoruz.”

Yenal yeni yaptıkları çalışmalar ve firmanın rakamsal değerlerini de şöyle açıkladı:  “Geçen ay Gölcük’te kurulu büyük bir otomobill fabrikasına gittik ve orada üretimde olan bir aracın paspas hattına Ekim gibi çalışmaya başlayacak bir büyük bir makine sattık. Oraya 45 saniyede bir şase geliyor ve ilgili parçaları o hattın başına getirecek.  Türkiye’de çalıştığımız 250 adet marka var. Bunların yüzde 40’ı otomotiv… Türkiye’de rakiplerimiz elbette ki var. Bunlar yabancı firmalar ama hiç biri bizim gibi yerleşik değil.  Distribütör vasıtası ile yan meslek gibi bu işi yapan firmalar. Biz günlük ekmeğimizi sadece bu işten kazanıyoruz. Yani Kardex buraya ofisini, şirketini kurmuş.  20 kişilik, içinde yazılım, makine, endüstri mühendisleri olan ve başında benim bulunduğum ekibimiz var.”

Emre Yenal satış hedefleri konusunda da çarpıcı rakamlar verdi. Yenal :  “Kardex’in dünyadaki yıllık satış rakamı 300 milyon euro, Türkiye’de ise 20 milyon TL’ler seviyesindeyiz. Ama bu yeterli değil.  Türkiye’de çalışabileceğimiz 52 bin tane potansiyel şirket var. Bunu bütün sanayi bölgelerinden aldığımız listeyi bir İngiliz şirketine verip aldığımız sonuç ile çıkardık.  Felsefemiz depolamayı minimum insanla yapmak… Haziran sonunda Almanya için 3 yıllık yaptığımız iş planı ile 54 milyon TL ciro hedefi koyduk. Ancak değişen şartlar nedeniyle bu ciro tekrar revize edilecek. Türkiye’de ciro açısından en büyük firmayız.  Tabii bizim şuan yaptığımız işin 3-4 katını yapıyor olmamız gerektiği kanaatindeyim. Türkiye’de yer alan Kardex’e baktığımızda 26 ülke arasında 15’inci sıralardayız. Hedefimiz ise ilk 10’a girmek. Bizim 35 milyon ciroyu geçtikten sonra, genel merkeze “bölge olmak istiyorum, bana ülke bağla” deme gibi bir hakkımız oluyor. 2018 sonunda bu rakamı geçmeyi hedeflerimize eklemiştik. Ancak sanayi çok daralmış durumda ve sadece Tofaş’a bakarak Türkiye’yi görme şansımız yok. Mesela Almanya’yı ayakta tutan sanayiciler ufak KOBİ’ler.” dedi..

Yeni Birlik Gazetesi’nden alınmıştır