“Bir kesim depremden dolayı daha güvenli evlere geçebilmek için mevcut araçlarını satışa çıkarıyorlar. Amaç sahip oldukları araçları yüksek fiyattan satıp daha sağlam yapılara geçebilmek. Bir de göç dalgası var. İnsanlar başka şehirlerde yeni bir yaşam kurabilmek için ellerindeki araçları satmaya çalışıyorlar. Bu sebeple depremden dolayı ilan sitelerinde araç ilan adetleri de depremden sonra artmış durumda. Ayrıca deprem bölgesinde az hasarlı veya hasarsız araçların da ilanlara çıktığını görüyoruz. Bu durum da ilan adetlerini artırdı. Böylece 2.el araç fiyatlarında deprem sonrasında yaklaşık ortalamada %4-%5 gibi bir artış oldu. Buna döviz kuru halen stabilken devam eden “araç sahibi olayım/aracımı değiştireyim” durumu yani zaten canlı olan talebin artarak devam etmesi durumu da eklenince 2.el araç fiyatlarındaki bu artış kaçınılmaz oldu. Sonuç olarak 2.el’de arz da fazlalaştı, talep de, fiyatlar da arttı. Bu durumun daha da devam edeceğini öngörüyoruz.
Sıfır otomobilde son durum
Son 2 senedir aylık ortalamada 40-60 bin adetlerde sıfır kilometre araç satışlarının olduğu bir süreçten geçiyoruz. Bunlar gayet iyi rakamlar. Zaten son 2 senede kimse otomotivden para kazanmadık diyemez. 2022 yılında 0 km’de yakalanan yüksek satış adedinin -tedarik, üretim ve diğer bir çok sıkıntıya rağmen- 2023 yılında daha da artacağını söylüyoruz. 2022 yılı 0 km binek otomobil ve hafif ticari araçlarında elde ettiğimiz 783 bin adetlik satış adedinin, 2023 yılında en kötü 850 bin adet olarak gerçekleşeceğini ön görüyoruz.  Bunu da üstüne basa basa söylüyoruz. Artık markalar da akıllandı. Üretimlerini daha akıllıca yapıyorlar. Çip yoksa ona göre araç üretiyorlar. Teslimatlar gecikiyorsa, gecikmeli de olsa yapılıyor. Müşteri de artık bu gibi durumları sorun etmiyor. Artık herkes yeni durumlara alıştı. Müşterinin ne bulursa satın almaya çalıştığı bir 2022 yılı geçirdik. 2023’te de durum aynen böyle olacak.
Bayilerde son durum
Biz otomobil bayilerini işimiz gereği sürekli ziyaret ediyoruz. Bayilerde 2 senedir 0 km araç yok. Showroom’lar boş. Bu durum işler kötü olduğu için değil. Çünkü o bayiye aloke edilen tüm araçlar daha önceden satılmış durumda. Belki araç daha gemideyken, belki ön sipariş yoluyla.. Depreme rağmen, depremin tüm ülke insanına getireceği maalesef o ekonomik zorluklara rağmen 2023 hem 2.el hem de 0km satışları açısından iyi bir yıl olacak. Mesela biz bir otomotiv datası şirketiyiz. Böyle zamanlarda yani talebin yüksek olduğu zamanlarda satışlarımız artıyor. Çünkü markanın, distribütörün, bayinin, galerinin, filo kiralama şirketinin, sigorta şirketinin, bankanın dataya yani doğru veriye ihtiyacı artıyor. Bu kuruluşlara talep olmasa bizden data alırlar mı? Almazlar. Otomotiv sektörü gayet iyi durumda. Nazar değmesin diyelim.
Deprem bölgesi çalışmaları
Biz Cardata olarak yardım desteklerimizin yanısıra deprem bölgesini kapsayan tüm illerdeki müşteri ve iş ortaklarımızın mevcut tüm borçlarını ve bizim alacaklarımızı tümden sildik. Ayrıca deprem bölgesinde yaşayan veya yaşamayan ama depremden etkilenen vatandaşlarımızın araçlarını güncel piyasaya koşullarına göre doğru olarak fiyatlandırabilmesi için de bu vatandaşlarımızın araçlarını “ücretsiz” olarak fiyatlandırmaya başladık. Markaların ve distribütörlerin yakın bir gelecekte global olarak Tesla modelinde olduğu gibi online satış yöntemine geçeceği söylentilerini tüm sektör gibi biz de sık sık duyuyoruz. Bu çerçevede otomobil bayilerinin markalardan bağımsız özellikle son 6 aydır 2.el yapılanmalarını ve yatırımlarını hızlandırdıklarına şahit oluyoruz.