Dünyada 95 ülkede 2 milyon araçla araç kiralama sektörünün lider kuruşu olan ABD’li Enterprise Türkiye’de 5 yılda 3 kat büyüyecek. Sadece 2018’de Türkiye’de 1 milyar TL yatırım yapacaklarını açıklayan Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün, “Şu anda Türkiye’de 10 bine yakın araç ile hizmet veriyoruz. Bu rakamı 5 yılda 3 kat artırarak 30 bine çıkaracağız” dedi. Enterprise Global Yönetim Kurulu Başkanı Andrew C. Taylor ise ABD’de 1, Avrupa’da ise 2. sırada olan Enterprise için Türkiye pazarının çok önemli olduğunu vurguladı. Andrew C. Taylor, “Türkiye’yi çok önemli ve çekici bir pazar olarak görüyoruz. THY ile yürüttüğümü işbirliği de bunu destekliyor. Burada olmaktan ve THY ile ortaklığımızdan dolayı çok memnunuz. Dünyanın açık ara en büyük araç kiralama şirketiyiz. Türkiye pazarı da global büyümenin devamını sağlayan, bu büyüme için oldukça önemli bir pazar” diye konuştu. Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı ise toplantıda  “Enterprise’in yarışta gösterdikleri mücadeleden ve bu işi almalarından dolayı çok memnunuz. Geçtiğimiz yıl başladığımız ve küresel çapta ilerlediğimiz anlaşma Türk Hava Yolları’nın menfaati açısından da yolcularımıza sunacağımız hizmet kalitesi açısından da çok önemli bir işbirliği olmuştur.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de büyük potansiyel görüyoruz!

Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün yaptığı konuşmada şu konuların altını çizdi:

“Enterprise, Türkiye’deki ilk faaliyetlerine 2014’ün Temmuz ayında başladı. Gürbaşlar’ın Türkiye’deki gücü ve kredibilitesi Enterprise markası ile birleşince çok güçlü bir formül oraya çıktı. 2014’ten 2017’ye kadar olan dönemde yaklaşık dört kat büyüdük. Türkiye’de araç kiralama, özellikle günlük araç kiralama sektörü ciddi bir potansiyele sahip. Sektördeki kişi başı harcama yaklaşık 2.5 dolarlar civarında. Avrupa ortalaması ise 30 doların üzerinde. Bize daha yakın olan Doğu Avrupa ülkelerinde bu rakam yaklaşık 10 dolar… Böyle bakıldığında Türkiye’de çok büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Havayolu taşımacılığı da tabii ki çok önemli. Günlük araç kiralama sektörü bir tamamlayıcı hizmet olarak havayolu yolcusuna hizmet veriyor. Türkiye’deki günlük araç kiralama sektörü yaklaşık 50 bin araçlık bir parka sahip. Enterprise ise yalnızca Miami’de tek bir havalimanında 25 bin araç ile hizmet veriyor. Bu açıdan bakıldığında da Türkiye’deki potansiyelin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Sektör yılda yaklaşık yüzde 10-15 büyüyor. Önümüzdeki dönemlerde bunun artmasını bekliyoruz. Biz ise sektörün çok üzerinde büyüyoruz. Bu yıl yüzde 40-50’lik büyüme bekliyoruz. 2017 yılını 500 milyon TL ciro ile kapattık. Filomuzdaki araç sayısı ise 10 bin adete yaklaştı. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde filomuzu 30 bin araca çıkarmayı, ciromuzu da 3.5 milyar TL’ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu noktada THY ile yürüttüğümüz işbirliği çok önemli. Bu, Türkiye’deki en büyük işbirliği diyebiliriz. Ayrıca Türk Telekom, Anadolujet, Miles&Smiles ve diğer taraftan çeşitli bankalarla yürüttüğümüz işbirliklerimiz de var.”

“2018 yılında Türkiye’de 1 milyar TL yatırım yapacağız”

“Biz de bu kapsamda yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bu sene yaklaşık 1 milyar TL’lik yatırım yapacağız. Araç filomuzu büyütürken yatırımlarımızı artırarak devam ettireceğiz. Otomotiv sektöründe de kiralamanın önemi artıyor. Araç kiralama şirketleri araç satın alarak otomotiv sektörünü canlı tutuyor. Bu şekilde sektörün gelişimine önemli bir katkı sunuyor. Araç kiralama sektörü önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan otomotiv sektörüne katkı yapmaya devam edecektir.”