Cengiz Eroldu: “Biz bu süreçte iyi bir performans sergiledik.Tüm markalarımızla 90 bin adet araç satış gerçekleştirdik ve yüzde 18.2 pazar payımız var. Bu da yaklaşık olarak Türkiye’de satılan her 5 araçtan 1’sinin Fiat, Alfa Romeo ve Jeep olduğunu gösteriyor. Hem Fiat’la büyük hem de premium segementte de Alfa Romeo ve Jeep ile büyüdük. Burada da geçen seneye göre artışımız yüzde 164 oldu. Bildiğiniz gibi Türkiye’nin en yerli markası da biziz. Toplam satışlarımızın yüzde 95’i Bursa’daki fabrikamızda üretiliyor.” 

Egea satışları…

“Egea’yı Türkiye’de satışa sunduğumuz ilk yıl olan 2016’da yüzde 5’lik bir pazar payı ile başlamıştık. Her sene pazar payımızı artırarak yüzde 14,6’lara kadar geldik. Bu da Türk tüketicinin bu araca gösterdiği teveccühün bir sonucu. Bu sene başka bir şey daha başardık ve Egea ile her gövde tipinde segment lideri olduk.  Egea Cross ile Türk tüketicisinin beğeniyle karşıladığı ve tercih ettiği CUV segmentine giriyoruz. Önümüzdeki sene Türk halkını yine iyi araçlarla karşı karşıya getirecek ve markamızı daha iyi bir şekilde temsil edeceğiz.” 

Altan Aytaç: 

“Egea Cross’u hayata geçirirken, HB’yi baz aldık. Egea Cross’u Hatchback üzerine geliştirdik. İlk bakışta, dış tasarımda ön ve arka tamponlar farklılaştı, Yeni Cross tamponlar eklendi. Yanda, önde ve arkada konumlanan gövde kaplamaları da Cross hissini artırıyor. Egea Cross ile Egea Hatchback arasında toplam 7 cm yükseklik farkı var. Cross, kendi sınıfında bulunan B-SUV ve C-SUV ile uzunluk olarak da yükseklik olarak da rekabet edebilir seviyede. “Okyanus Mavisi” ve “Paprika Kırmızısı” isimli iki yeni rengimiz var. Böylece Egea Ailesi’nde 11 renk olacak. Cross gövdede gördüğünüz yeni metalik rengimiz “Paprika Turuncu” ilk kez Egea Ailesi’nin yenilenmesiyle hayatımıza giriyor ve Cross’taki lansman rengimiz olacak.” 

“1 Ocak’taki emisyon ve model yılı geçişiyle beraber ise yeni Egea’nın iç pazara yönelik üretimini başlatacağız. Ülkemizde 2021 yılının Ocak ayından itibaren Egea Ailesi 4 üyeyle satışa sunuluyor

2021 nasıl bir Pazar olacak? 

Cengiz Eroldu: 2021’i öngörmek zor. Biz ama şu anda hesabı kitabı 2021’in 20’ye paralel bir sene olacağını düşünerek yapıyoruz. Türkiye’de hâlâ otomobile ulaşmamış önemli bir kitle var. Önemli olan tabii bu araçların ulaşılabilir olması. Bizim başarımız da buradan geliyor. Ürettiğimiz araçların ulaşılabilir olması bu kitleyi de araç almaya doğru harekete geçirebiliyor. Dolayısıyla 2021’e de şu anda olumlu bakıyoruz. Ama dediğim gibi öngörülmezlik çok fazla. Kurlar daha da yükselişe geçerse, o bambaşka bir şey olur. Ama öyle bir beklentimiz de yok açıkçası.  Şunu unutmayın Türkiye için 2021 büyüme beklentisi yüzde 5. Bu sene küçülen ekonominin önümüzdeki sene büyüyeceği konusunda şu anda Dünya Bankası, bütün uluslararası kuruluşlar da konsensüs durumunda. Bunu da baz alarak Türkiye’de 2021 yılında da otomobil pazarının seyri iyi olacak diye düşünüyoruz.

 Hibrit modeller ne zaman gelecek? 

Altan Aytaç: “Fiat markası da diğer bütün Avrupa’daki markalar gibi mevcut emisyonlara uygun pozisyon alabilmek için hem elektrikli hem hibrit yatırımlarını modellerinde açıklamaya başladı. Elektrikli Ducato ile başlayan süreç Fiat 500 ile devam ediyor. Tüm model ailesinde birtakım çalışmalar var fakat bizim şu anda Egea-Tipo ailesi için açıklayabileceğimiz bir çalışma yok. Olgunlaşınca, kararlar verilince ilgili açıklamayı yapacağız.

 İhracatta kaybettiğimizi iç piyasada telafi ediyoruz. 

Cengiz Eroldu: Şu andaki tahminlerimize göre ihracatı 120-140 bin seviyelerinde kapatacağız. Toplam üretimimiz de 2019’a paralel olarak 240-260 bin bandında olacak. İhracatta kaybettiğimizi iç piyasadaki ek başarımızla aslında telafi etmiş durumdayız. İç pazarda; Eylül sonu 90 bin adet satış gerçekleştirdik. Yıl sonuna değin 130-140 bin bandında da bir iç piyasa satışı olabilir diye öngörüyoruz. Tabi pazarın boyutuna göre bu da değişim gösterecektir. 

Altan Aytaç:  “Pazar beklentimiz ile ilgili bir şey söyleyebilirim; 750-800 bine kadar gelecek bir pazar görüyoruz çünkü bu ay da Ekim ayı da 90 bin adet seviyesinde gerçekleşirse eğer 590 bine gelmiş oluyoruz iki 90 bin daha koyduğumuzda 770 bin seviyesine geliyor. Bu da demek oluyor ki 750-800 bin arası tahmin yanlış olmaz. Bulunurluk nasıl etkiler bunu söylemek çok kolay değil.”