Shell’in 31 yıldır, tüm dünyadan gençleri enerji tasarruflu yenilikçi araçlar tasarlayıp üretmeye için teşvik etmek amacıyla küresel ölçekte düzenlediği “Shell Eco-marathon”, bu yıl ikinci kez, 7-8-9 Ekim tarihleri arasında İstanbul’daki TİM Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. Yarışmaya Türkiye’nin farklı okullarından 14 takım, yaklaşık 200 öğrenci katılacak. Yarışmayı kazananlar ödüllerini, 8-9-10 Aralık tarihlerinde Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenecek Türkiye İnovasyon Haftası’nda alacaklar.

Türkiye’de inovasyon alanındaki çalışmaların gelişmesi ve yaygınlaşması için önemli projelere imza atan Türkiye İhracatçılar Meclisi ile enerji sektörünün inovasyona en fazla yatırım yapan şirketlerinden biri olan Shell, küresel bir öğrenci-inovasyon yarışmasını Türkiye’ye taşıyarak gençlerimiz için çok önemli bir katkı sunuyor. Yarışmanın ülkemizde düzenlenmesi, Türk gençlerinin mühendislik, inovasyon, enerji ve otomotiv teknolojileri konusunda gelişimini ve küresel düzeyde düzenlenen Shell Eco-marathon yarışmasında daha başarılı sonuçlara imza atmasını sağlıyor.

Shell Eco-marathon Türkiye yarışmasında başarı elde edelen takımlar, Haziran 2017’de Londra’da düzenlenecek Shell Eco-marathon Avrupa’ya katılım hakkı elde ederek Avrupa’nın 26 ülkesinden gelen yaştaşlarıyla yarışma imkanına sahip olacaklar.

Shell Eco-marathon Türkiye Ödüle Doymuyor

Shell Eco-marathon Türkiye projesi, geçtiğimiz aylarda iş dünyasının uluslararası platformda en prestijli ödüllerinden biri olan ve yaklaşık 60 ülkeden 3000’den fazla adayın yarıştığı Stevie Uluslararası İş Ödülleri’nde “Yılın İletişim/PR Kampanyası – Etkinlikler ve Törenler” kategorisinde Altın Ödül’e layık görüldü. Shell Eco-marathon Türkiye projesi Stevie Ödülleri’nden önce de Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA) tarafından 26 yıldır geleneksel olarak düzenlenen ve “halkla ilişkiler sektörünün Oscarları” olarak bilinen Altın Küre Ödülleri’nde pek çok uluslararası markayı geride bırakarak Etkinlik Yönetimi kategorisinde “Altın Küre” ödülünü almıştı.

Shell Eco-marathon Hakkında:

Shell Eco-marathon her yıl Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında düzenlenen, dünyanın en önemli öğrenci inovasyon yarışmalarından biri. Yarışma kapsamında 16-25 yaş arasında gençler, kendi tasarladıkları ve ürettikleri enerji tasarruflu araçlarla en az enerjiyle en uzun mesafeyi kat etmek üzere yarışıyorlar. Yaratıcı tasarımları ve teknik bilgileri sayesinde 1 kWh enerji ya da 1 litre yakıt ile en fazla yolu kat eden takımlar ödüllendiriliyor.

Takımlar yarışa Prototip ve Şehir Konsepti adlı iki araç kategorisi altında katılıyor. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, yaratıcı tasarımlara sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti araçlar ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor ve dış görünüş olarak günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor. Yarışmada araçlara güç vermek için dizel, benzin, sıvılaştırılmış doğalgaz (CNG), doğalgazdan elde edilmiş yakıt (GTL), etanol gibi yakıtların yanı sıra hidrojen, elektrik gibi natif enerji kaynakları da kullanılabiliyor.

 

 

Yarışma kapsamında takımlar, Tasarım, İnovasyon, İletişim, Emniyet ve Takım Ruhukategorilerinde pist dışı ödüller kazanma fırsatına da sahip oluyorlar.

Avrupa'da ilk kez 1985 yılında Fransa'da düzenlenen Shell Eco-marathon yarışmasını o yıl kazanan araç 1 litre benzinle 680 kilometre yol kat etmeyi başarmıştı. Günümüzde ise takımlar, verimliliği kat be kat artırmanın yanı sıra 3 boyutlu yazıcılarla araç tasarlayıp üretmek gibi çok çeşitli yaklaşımlar sergiliyorlar. Öyle ki Shell Eco-marathon Avrupa’nın son şampiyonu, 1 litre benzinle 3,771 kilometre yol kat edebiliyor. Başka bir ifadeyle, rekorun sahibi olan şampiyon araç, Londra’dan Antalya’ya gidebilecek kadar yakıt verimliliğine sahip.