Bataryalar, modern dünyada kullandığımız neredeyse tüm cihazların temelinde bulunan en önemli yapı taşlarından bir tanesi. Ancak bu konuda çok uzun bir zamandır neredeyse hiç bir gelişme görülmüyor. Elektrikli otomobillerin ortaya çıkmasından sonra bu konu daha da hız kazandı ve sevindirici gelişmelerin haberlerini almaya başladık.

Çoğu büyük şirketin ilgilendiği ilk konu, bataryaların daha uzun süre dayanması. Büyük Teknoloji şirketleri bu konuda çalışadursun, Kuzey Karolina Üniversitesi bu konuya farklı bir bakış açısıyla yaklaşmış ve bataryaların enerjiyi daha hızlı nasıl aktarabileceği konusunda araştırmalara başlamış.

Araştırmacılar teorik olarak, geliştirdikleri materyalle enerjiyi çok hızlı bir şekilde aktarmayı başardılar. İçerisinde neredeyse atom büyüklüğünde bir su katmanı bulunan bu materyal ile yine teorik olarak dünyadaki en hızlı aktarım hızına ulaşılabiliyor.
İçerisinde tahmin edilebileceği gibi oldukça yoğun bir enerji var. Ek olarak enerjinin aktarılmasını sağlayan iyonlar çok hızlı bir şekilde hareket edebiliyor. Ayrıca ince su katmanı enerjinin daha verimli kullanılmasına, ısı kaybının daha az olmasına yardımcı oluyor.

Elektrikli otomobiller çok daha hızlı olacak!

Bu bataryanın geliştirilmesi, elektrikli otomobillerin performansında büyük bir fark yaratabilir. Örneğin bu bataryaların gelişimiyle normal bir elektrikli otomobil, şu an dünyadaki en hızlı otomobillerden biri kadar hızlı olabilir.

Her teknolojide olduğu gibi, araştırmacıların geliştirdiği batarya da şu an kusursuz değil. Örneğin benzer özelliklere sahip ancak ince su katmanı olmayan bir batarya, yeni geliştirilen bataryadan çok daha fazla enerji depolayabiliyor. Dolayısıyla hala bu problemlerin düzeltilmesi gerekiyor.

Ancak elektrikli arabaların kullanım sürelerindeki artışların yavaş yavaş başladığı düşünüldüğünde, daha hızlı bataryalarla birlikte araçların çok daha verimli çalışacağı bir dünya çok da uzakta görünmüyor.