Her ne kadar emisyon skandalını biz Volkswagen ile öğrenmiş olsak da bu skandalsa adı geçen en büyük şirketlerden biri Fiat Chrysler Grubu (FCA) olabilir. Ocak ayından itibaren ABD Çevre Koruma Ajansı(EPA) tarafından emisyon testleri dikkatle takip edilen ve hile yaptığı yönünde suçlanan Fiat Chrysler’a şimdi de Adalet Bakanlığı dava açtı. 

Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre FCA Grubu, 2014-2016 yıllarında üretilen RAM 1500 model ve Jeep Grand Cherokee model araçlarında çevre dostu görünmek adına emisyon testlerinin sonucunu etkileyecek yazılımlar kullandı ancak EPA’nın araştırmalarında günlük sürüşte bu araçların test sonuçlarına kıyasla çok daha yüksek emisyon seviyelerine ulaştığı gözlendi.

Toplamda 104.000 adet aracı kapsayan emisyon hilesinde eğer bakanlığın iddiası doğru çıkarsa mahkemenin hem bu araçların geri çağrılmasına hem de Fiat’ın 4.6 milyar dolar para cezası ödemesine karar vereceği düşünülüyor. Tabi bahsedilen miktarlar yaklaşık 500.000 adet aracın karıştığı ve sadece ABD'de aldığı ceza tutarı dahil 14.6 milyar doları geçen Volkswagen’in emisyon testi hilesine kıyasla oldukça düşük ancak yine de bu rakam FCA Grubu için çok ciddi.

Volkswagen bazı yazılımları kötü niyetle kullandığını ve sonuçları değiştirdiğini daha önce itiraf etmişti ancak Fiat şu an için bütün iddiaları reddediyor. Davanın sonuçlanmasıyla birlikte Fiat’ın haklı olup olmadığını göreceğiz ancak son olarak dün Mercedes-Benz’in ofislerine yapılan polis baskınlarını da göz önünde bulundurursak yetkililerin emisyon testlerindeki hilelere karşı artık çok daha sıkı bir inceleme süreci başlattığını apaçık ortada.