Son yıllarda araçlarımızın aldığı şekiller ve yeni sistemler ile birlikte tek hedefin hava sağlığı olduğunu biliyoruz. Bu yönde yapılan çalışmaların en büyük adımı fosil yakıtları hızlı bir şekilde bitirme kararı oldu. Toyota’da tam bu konu üzerine büyük ödülün sahibi oldu.

Dünyanın en büyük 500 şirketini bulunduğu listede Japon temsilci “en çevreci otomobil firması” seçildi. Geçtiğimiz senelerde bu ödülün sahibi BMW’ydi. Alman marka bu sene 16. sırada en çevreci firma olarak kaldı.

Newsweek dergisinin yayınlamış olduğu liste, bazı kriterleri içeriyor.

 

Toyota Çevre Ödülü Mirai
 

 

Genel olarak baktığımızda bu ödülü almak sandığımız kadar kolay değil. Dev firmanın yenilenebilir kaynaklar, su tüketimi, artık maddelerin nasıl değerlendirildiği, emisyon değerleri ve çevre koruma alanında göstermiş olduğu faaliyetlere bakılarak karar veriliyor. Araç üretimi sırasında kullanılan malzeme ve maddelerin ne oranda ziyan edilmiş olduğuna bile bakılıyor.

Toyota’nın birinciliği almasından sonra ikinciliğe Daimler yerleşti.

 

En Çevreci Otomotiv Firması Ödülü
 

 

Global sıralamaya baktığımızda Toyota %72, Daimler %61.9 puan almış. Toyota’nın geçmiş senelerdeki global sıralamasına baktığımızda tesislerine ne kadar önem ve yatırım yaptığını anlayabiliyoruz.

Japon firma Prius ile başlattığı hibrit motor akımı sayesinde çevreye duyarlılığında attığı en büyük girişimi diyebiliriz. Fosil yakıtların bitirilmesi sırasında hibrit motorlara yatkınlık arttı. Öte yandan Tesla gibi tamamı elektrikli otomobillerin de gelişimleri son sürat devam etmekte.