Türkiye’de Ford Otosan, Renault, Tofaş, Honda gibi markalar üretimini sınırlandırmaya gitmişti. Online pazarda verilen araç ilanları incelendiğinde ise en çok ilanda bulunan araç markaları sırasıyla Renault, Fiat, Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroenve Honda olarak görünüyor. Talebin, üretimine ara verilen markaların da ikinci el araçlarına yöneldiğini söylemek mümkün. Çip krizi, yüksek kilometreli araçlarını elinden çıkarmaya çalışan kişileri de aracını satma yönünde etkiliyor. Online pazardaki ilanlar incelendiğinde görece yüksek kilometreli araçlardaki artış, bu görüşü destekliyor. Kapanma süreci boyunca da araçların, ilanda kalma sürelerinde artışlar yaşandığı gözlemlenmişti. Bununla birlikte yaz aylarının gelmesi ve hafta sonu kısıtlamalarının kademeli olarak kalkacak olmasıyla tatil planları yapmaya başlayan tüketicilerin, araç satın alma trendine yöneleceği tahmin ediliyor. Artan talep karşısında fiyatlarda bir hareketlilik söz konusu olabilir.

En Çok İlan Verilen Kategoriler

Online pazardaki ilanların %71’ini otomobiller oluşturuyor. Otomobilleri hafif ticari araçlar, arazi araçları, ticari araçlar ve motosikletler izliyor. Traktör ve tarım iş makinaları gibi ilanlar ise %2’lik dilimde yer alıyor.

En Çok İlan Verilen 10 Marka

Renault, mayıs ayında da son dört aydır olduğu gibi %20 ile birinciliğini koruyor. Fiat ise %18 ile ikinci sırada. Fiat markasını sırasıyla Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda izliyor.

Clio, Astra, Focus ve Megane En Çok Tercih Edilen Otomobil Modelleri

İlanlara model özelinde bakıldığında mayıs ayında en çok ilan verilen otomobil modelleri Clio, Astra, Focus ve Megane oldu. Bu dört modeli ise sırasıyla Corolla, Passat ve Polo takip ediyor.

Arazi, SUV ve Pick-Up Kasa Tiplerinde, MarkalarınMayıs Ayı Oranları

Online pazarda yayınlanan 2.el Arazi/SUV/Pick-up ilanlarının oransal olarak değerlendirmesine bakıldığında en yüksek ilan sayısı, %19 ile Nissan Qashqai ve Dacia Duster’ın oldu. Bu araçları sırasıyla Kia Sportage, Volkswagen Tiguan, Hyundai Tucson, Peugeot 3008, Mitsubishi L 200, Nissan Juke izliyor.

Mayıs Ayında En Çok 2017, 2016, 2012 ve 2015 Model Araç İlanları Verildi

Online pazarda mayıs ayında en fazla ilan verilen araçlar, %7,5 oranı ile 2017 yılına ait modeller oldu. Bunu sırasıyla 2016, 2012 ve 2015 model araçlar takip etti. 2000 yılı ve öncesine ait araçlar ise ilanların %13,9’unu oluşturuyor. 2010 ve öncesi yıllara ait araçların ilan sayılarında küçük de olsa artış yaşanırken yaşı daha genç olan araçların ilan sayılarında da küçük düşüşler gözlemlendi.

Motor Hacmine Göre İlanların Dağılımı

Motor hacmi arttıkça yakıt tüketimi ve MTV miktarları da arttığı için 1.6 altındaki motorların 2.el araç alımında ideal olduğu gözlemleniyor. Diğer aylarda olduğu gibi 1.2 – 1.4 arası ve 1.4-1.6 arası motor hacimlerine sahip araç ilanları liderliklerini korumaya devam ediyor. 1.2-1.4 arası motor hacmine sahip araçların ilan oranı %29, 1.4 – 1.6 arası motor hacmine sahip araçlar ise ilanların %54’ünü oluşturuyor. 2001 cm3 ve üzeri motor hacmine sahip ilanların oranı ise %4’te kaldı.

İlanların Fiyat Aralığına Göre Dağılımı

İlanlar içinde en yüksek payı mayıs ayında 50.000 TL - 100 .000 TL aralığındaki araçlar alıyor. 100.00 TL - 150.000 TL aralığındaki araçlarda ise mayıs ayında ilanların %25,6’sınıoluşturuyor.

Düz Vitesli Araçlar Daha Çok Tercih Ediliyor

Şanzıman tipine göre ilanların dağılımında en büyük payın düz vitesli araçlarda olduğu görülüyor. Düz vitesli araçlar mayıs ayında ilanların %68’ini oluşturuyor. Yarı otomatik vitesli araçlar ise ilanların %16’sını oluşturuyor. Düz vitesli araçlarda yakıt tüketimi daha az olduğundan ve otomatik vitesli araçlara göre daha ucuz olduğundan tüketicilerin uygun bütçeli araçlara yöneliminin olduğunu söylemek mümkün. Otomatik vitesli araçların ilan oranı ise %16 olarak devam ediyor.

200 Bin – 300 Bin km. Aralığındaki Araçlarda Yoğunluk Devam Ediyor

İkinci el ilan piyasasında mayıs ayında en çok 200.000 km.- 300.000 km. arasındaki araçlar için ilan verildi. Uygun fiyatlı, yüksek kilometreli daraçlar için de ilan verilmeye devam ediyor. 50.000 – 100.000 km. aralığındaki ilan oranları ise %17.