FCA ve PSA markalarının birleşme kararı Ekim 2019’da açıklanmıştı, ancak evlilik bu yılın sonundan önce gerçekleşmeyecek. Toyota, Volkswagen ve Renault-Nissan'ın arkasında dünyanın dördüncü büyük otomobil üreticisi olmayı hedefleyen FCA-PSA birleşmesinin mevcut birleşme takvimi 2021 yılını gösteriyor. Açıklama, 2.Dünya Savaşı'ndan bu yana otomobil endüstrisinin en ciddi krizi haline gelecek koronavirüs pandemisinden  önce gelmişti. Bugünkü senaryo, geçen yıl Ekim ayında gördüğümüzden oldukça farklı. 2020 yılının ilk çeyreğinde küresel araç satışları% 26 düşerek 17.4 milyon adede geriledi ve Nisan ayı ön verileri yıllık bazda% 40 düşüş gösterdi. Bu büyük daralma, 2008-2009 mali krizinin karanlık aylarında bile gerçekleşmedi ve endüstri hala bu salgının ne kadar süreceği konusunda emin olmadığından, sektördeki oyuncular en kötüye hızlı bir şekilde hazırlanıyor.

BİRLEŞME ŞİMDİ 6 AYDAN DAHA ANLAMLI

 Birleşmenin virüs salgını nedeniyle nasıl risk altında olabileceğine dair söylentileri duyulmaya başlarken, her iki şirket de bu birleşmeye bağlılıklarını yeniledi. COVID-19 salgınının yarattığı zorluklara rağmen, birleşme hiç olmadığı kadar anlamlı. Bunlar sağlam kalma, nakit akışlarını garanti etme ve maliyetleri azaltma zamanlarıdır. Bunu sadece bir birleşme yapabilir.

Geçen yıl FCA ve PSA'nın birleşik operasyonları toplam 183 milyar € gelir ve 8,7 milyar € işletme karı getirdi.  Miktarlar, FCA-PSA'yı Volkswagen ve Toyota'nın arkasında ve Renault-Nissan'ın önünde üçüncü sıraya koydu. Ancak, 7.9 milyon araçla hacim açısından dördüncü oldu. Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'daki güçlü varlığı sayesinde, yeni grup pandemiden kaynaklanan yeni tehditlerle daha iyi yüzleşebilir. Aynı zamanda Çin'e çok az maruz kalması, önümüzdeki aylarda, o ülke ile Batı arasında büyük bir ekonomik savaşın gerçekleşmesi beklenen bir avantaj haline gelebilir. Bu zamanlarda, birleşme İtalyan ve Fransız hükümetlerinin daha aktif bir rolüyle uğraşmak zorunda kalacak, ancak aynı zamanda desteklerinden de faydalanacaklar.

PSA'nın EV pazarındaki bilgi birikimi, FCA'nın henüz daralmayan tek segmentte kalkmasına da yardımcı olabilir. Öte yandan, FCA'nın Amerika'nın popüler alım segmentindeki güçlü varlığı da bir rahatlama olabilir. Ön çalışmalar doğrulanırsa, küçük arabaların talebinde, toplu taşıma kullanımından korkmalarına bir patlama olmalı. Bu doğruysa, her iki şirket de şehir araçları ve alt kompaktları için bilindiği gibi faydalanabilir.

FCA + PSA: DÜNYANIN EN BÜYÜK LCV SATICISI
 
Birleşmenin en önemli sonuçlarından biri, birleşmenin dünyanın en iyi LCV satıcısını yaratacağıdır. Birkaç kaynaktan gelen kendi verilerime göre, FCA ve PSA birlikte 2019 yılında 1,12 milyon LCV ve Van sattı ve küresel satışların% 12,6'sını oluşturdu. Bu toplam, birleşmeyi 975.000 adet ile General Motors ve 820.000 ile Renault-Nissan'ın önüne koydu.

Satış hacminden daha fazla, bu sonucun önemi kârlarla ilgilidir. Hafif ticari araçlar ve binek araçlarından türetilmiş versiyonlar (Van) genellikle üretimi daha ucuzdur, güçlü güvenlik ve emisyon düzenlemelerine uymak zorunda değildir ve daha yüksek kar bırakır. Satış düştüğünde karlılık daha da önemli hale gelir. Ancak, ekonomi durgunluğa düşerse, ticaret ve navlun (LCV ve Vanlar tarafından taşınanlar) zarar görecektir.
 
Birleşme, son 3 yılda büyümenin tek itici gücü olan SUV segmentinde de önemli bir yere sahip olacak. 2019'da Peugeot, Citroen, Opel, Jeep, Dodge ve Fiat'ın SUV'ları 2.85 milyon müşteri buldu ve dördüncü büyük oldu. Ancak, dünyanın ikinci SUV satıcısı Renault-Nissan'ın arkasındayken 2018 sonuçlarına göre çekiş kaybettiler. Fiat, Jeep ve Dodge 2019'da daha az SUV satırken, Volkswagen ve Toyota gibi diğer gruplar güçlü büyüme kaydetti. Bu birleşmenin düzgün bir şekilde çalışmasını gerçekten istiyorlarsa, Jeep'in yeniden etkinleştirilmesi gerekir.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ
 

2019 itibariyle, bu iki şirketin birleşik operasyonları satışlarla Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi olmasını sağladı. 27 AB ülkesi, 3 EFTA ülkesi, Türkiye, 4 Balkan ülkesi ve iki mikro Devleti içeren 37 pazarın verileri, FCA + PSA'nın 4.249.500 araç sattığını göstermektedir. Hacim, yıllık% 2,4 azaldı ve Volkswagen Grubu'nun hacmi% 2.6 artarak 4.238.300 adede yükseldi.

Bu iki marka Fransa ve İtalya'ya ek olarak, İspanya, Belçika, Türkiye, Portekiz, Yunanistan ve Sırbistan'da özellikle güçlüydüler.

AMERİKA'DA GÜÇLÜ, ANCAK ASYA'DA ÇOK ZAYIF
 

FCA'nın Kuzey Amerika'daki iyi konumu ve Güney Amerika'daki iyi birleşik sonuçlar sayesinde, birleşme 2019'daki bu bölgedeki ikinci en büyük üreticiydi. Bu, dikkate alınması gereken kilit bir unsur, çünkü buradaki hakim konumunun yanı sıra Dünyanın üçüncü büyük araç pazarı olan Avrupa, dünyanın ikinci büyük pazarı olan Amerika kıtasında ikinci sırada yer alıyor.

 COVID-19 SONRASI YAŞAM
 
En önemli soru, her iki grubun da patlak vermesine ve önümüzdeki durgunluk aylarına direnip direnmeyeceğidir. COVID-19 krizi sağlam bir finansal konuma, hareketlilik için iyi bir stratejiye ve tutarlı bir ürün planına sahip olmanın önemini doğrulamıştır. Bu kriz başlamadan aylar önce, her iki grup da bazı önemli pazarlarındaki durgun satışların etkisini hissediyordu.
Ayrıca, Avrupa'daki önümüzdeki CO 2 hedefleri ve elektrifikasyon yarışı sağlam finansal sonuçlara ihtiyaç duymaktadır. Neyse ki, PSA EV'leri ile zaten iyi bir iş çıkarırken, FCA Tesla ile ortalama emisyonları ve sonuçta ortaya çıkan para cezalarını azaltacak bir anlaşma imzaladı. Bununla birlikte, daha büyük rakiplerine eşit olmak için hala daha hızlı gitmeleri gerekiyor.

Orta vadede, COVID-19 salgınının üretim tesislerinin statükolarını etkilemesi muhtemeldir. Piyasa, Avrupa gibi pazarlardaki üretim kapasitesi açısından zaten doymuştu. Kriz sadece rekabetçi ürünler üretmeyen tesislerin kapanmasını hızlandıracaktır. Ayrıca, düşük talep birçok OEM'i para kazanamayacakları ülkelerdeki varlıklarını azaltmaya zorlayacaktır (GM iki yıl önce yapmaya başladı).

Tüm bu zor kararlar alındığında, küresel otomobil endüstrisi ikinci bir hayata sahip olacak. Bu kriz, endüstrinin kompakt olması ve daha rekabetçi, esnek ve değişikliklerin daha hızlı hale gelmesi için bir fırsattır. Ve başka bir oyuncuyla güçlerini birleştirmenin bir avantajı var.