Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Tofaş, 50 yıllık hikâyesinde kendini yenileyerek ve sürekli geliştirerek büyüdü. Amacımız, yakaladığımız sürdürülebilir başarıyı, müşterilerimiz için değer üreten, ekonomiye ve topluma katkı sağlayan “küresel bir şirket” olarak devam ettirmek. Kurulduğumuz günden bu yana spora, gençlere, kültür ve sanata yatırım yapmaya devam ediyoruz. Tofaş Spor Kulübü ile sporda fırsat eşitliği, çocukların ve gençlerin zihinsel ve fiziksel gelişimine spor aracılığıyla katkı sağlamayı amaçlayan uzun soluklu sosyal sorumluluk projeleri yürütürken, geleceğin basketbolcularını yetiştiriyoruz. Fiat Motor Sporları takımımız ile her yaştan insana otomobil sporları sevgisini aşılıyor; genç yeteneklere destek oluyoruz. Eğitim alanında ise Tofaş Fen Lisesi’yle Bursa’daki eğitim hayatına, Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’yle de şehrin sosyal yaşamına katkıda bulunuyoruz. Aynı zamanda, İtalya ve Türkiye arasında kültürel bir köprü görevi görüyoruz. Hierapolis Antik Kenti’nde İtalyan kazı heyeti ile birlikte yürütülen restorasyon ve kazı çalışmalarına 2005 yılından beri destek veriyoruz. Ayrıca, Fiat markası ile2011’den beridir Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi, Türkiye Pavyonu’nun sponsoruyuz. Spor, eğitim ve sanat ana başlıklarından oluşan bu faaliyet alanının haricinde, farklı bir alanda daha topluma yarar sağlamak istedik. 2016 yılında başlattığımız ‘Fiat Engelsiz Hareket’i kendimize farklı bir sosyal sorumluluk alanı olarak belirledik. Türkiye’deki engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak ve bu konuya dikkat çekmek için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. İlk etapta Tofaş Fabrikası’nın içinde başlattığımız ve Türkiye çapına yaymak için geliştirdiğimiz İyiye İşaret Platformu, sadece ülkemizde değil dünyada bir ilk. Günlük konuşma ve yazma dilini, en doğru şekilde işitme engelli bireylere aktaran ve yaşantılarını kolaylaştıracak İyiye İşaret dijital platformunu hayata geçirdiğimiz için çok mutluyuz” dedi.
 Türkiye nüfusunun yüzde 12’sini engelli bireyler oluşturuyor!
Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç, “Fiat markası, konfora, güvenliğe, teknoloji ve tasarıma herkes ulaşsın diye var. İstatistiklere göre,Türkiye nüfusunun yüzde 12’si yani yaklaşık 10 milyonu engelli bireylerden oluşuyor. Bu oranın yüzde 3.7’sini ise işitme engelliler oluşturuyor. Fiat markası, konfora, güvenliğe, teknoloji ve tasarıma herkes ulaşsın diye var. Kendimize; “Toplumun her kesiminden insana nasıl değer katarız?” sorusunu sorduğumuzda, engelli bireyler için neler yapabileceğimizi düşünmeye başladık. 2016 yılının mayıs ayında “Herkesin güvenli ve özgürce seyahat etme özgürlüğü olmalı" mottosu ile “Fiat Engelsiz Hareket”i devreye aldık. Fiat Engelsiz Hareket kapsamında öncelikle farkındalığımızı artırmayı hedefledik ve bugüne dek 5 bin çalışanımıza davranışsal eğitim verdik” dedi.
Aytaç, “Biz de bu noktadan yola çıkarak fabrikadaki işitme engelli çalışanlarımızdan oluşan 10 gönüllü arkadaşımız ile çalışmaya başladık. Yaklaşık 8 aylık çalışmanın ardından Türkiye çapındaki işitme engelli bireylerin rahatlıkla kullanabileceği “İyiye İşaret Platformu” ortaya çıktı. Bu süreçte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın desteğini aldık.  Örneğin, çeviriler; Bakanlık tarafından görevlendirilen Türk İşaret Dili tercümanı tarafından gerçekleştirildi. Platformumuzu devreye almadaki hedefimiz, ülkemiz genelindeki işitme engelli bireylerin Türkçeyi daha etkin kullanabilmelerinin yanında okuma-yazmalarını geliştirmeleri ve günlük hayatlarındaki iletişimde sıkıntı yaşamamaları.” diyerek sözlerini tamamladı.
 
“Günde 8 bebek işitme engelli olarak dünyaya geliyor”
İyiye İşaret platformunun yalnızca yetişkinlerin değil ilkokul 1. sınıftan itibaren tüm bireylerin kullanabileceği bir dijital platform olduğunu belirten Dem Derneği Başkanı Damla İşeride, “Türkiye’de her 1000 bebekten 3’ü işitme kaybı ile doğuyor. Türkiye’deki doğum oranı dikkate alındığında bu bir günde 8 bebeğe tekabül ediyor. Her gün bu rakamdan daha fazla birey ise geçirdiği ateşli hastalık veya kazalar sonucunda Türkiye nüfusuna işitme engelli olarak ekleniyor Araştırmalara göre işitme engelli bireyler yeterli görsel kaynak olmadığı için okuma yazmalarını geliştirmede ve bilgiye ulaşmakta zorluk çekiyorlar. Fiat ile birlikte çalışarak hayata geçirdiğimiz ‘İyiye İşaret” dijital platformu aracılığıyla, işitme engelli bireyler okuduklarını anlayabilecekler ve daha sağlıklı iletişim kurabilecekler” açıklamasını yaptı.
 
İyiye İşaret Platformu Hakkında:
https://engelsizhareket.fiat.com.tr
web sitesi üzerinden erişelebilen mobil uyumlu platformda “Harfini seç kelimeleri keşfet!” başlığında 29 harf yer alıyor. Harfler tıklandığında o harf ile başlayan ve sisteme yüklenen kelimeler beliriyor. Öğrenmek istenilen kelime tıklandığında ise kullanıcı, 4 farklı anlatım şekli olan videoya yönlendiriliyor. Bu anlatım şekilleri sırasıyla “Göster” bölümünde nesnenin görseli, “Konuş” bölümünde kelimenin dudak hareketi belirgin bir şekilde olan sesi, birincil iletişim için Türk İşaret Dili'ni kullanan veya tercih eden bireyler için ise kelimenin işareti "İşaret" bölümünde bulunuyor. Dördüncü ve son bölüm ise “Konu anlatımı” olarak belirtiliyor. Bu bölüm aynı zamanda platformun en önemli ve fark yaratan kısmını oluşturuyor. Her kelime videosunun içerisinde görsel destekli 2 dakikalık bir konu anlatımı de bölümü bulunuyor. Anlatılan kelime ile bağdaştırılan Türkçe konu anlatımını hem ses, hem yazı, hem de Türk İşaret Dili şeklinde yer alıyor. Platforma haftada 10 adet yeni kelime yüklenmesi hedefleniyor.