“Şirketler 1-2 alt sınıf araçlara yöneliyor”

Mevcut koşullar nedeniyle bütün müşterilerinin iş süreçlerini ekonomik bir şekilde gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyleyen Vural Ak, “Kiralama ve satın alma açısından baktığımızda, şirketlerin ekonomik iş modellerine döndüklerini görüyoruz. 100 adet otomobil kiralayan firma artık 60 adetle işini görmeye çalışıyor. Dolayısıyla adetsel olarak sektörde bir küçülme var. Şirketler 1-2 sınıf aşağıda, daha ekonomik otomobillere yöneliyor. Uzun zamandır üst sınıf lüks otomobil kiralamayı soran yok. Şu dönem en ekonomik araçlar soruluyor ve ekonomik otomobil yetiştirmekte zorlanıyoruz. Bu talebin bir süre daha böyle gideceğini düşünüyoruz” dedi. Model yenileme sürelerinde de küçük de olsa uzamaların olduğunu kaydeden Ak, “Filo kiralama şirketleri yeni araç alamadığı için, ikinci veya üçüncü yılda kontratları biten firmalar, mevcut araçlarını 6 ay veya 1 yıl daha uzatma yönüne gidiyor. Ancak bu da, sektörü sistematik olarak değiştirecek bir uzatma değil. Biz Intercity olarak yeni araç alıp veriyoruz. Dolayısıyla kendi müşterilerimiz yenileriyle devam ediyorlar” diye konuştu.

“Filo sektöründeki finansman sorunu ÖTV indirimini etkisiz kıldı”

ÖTV indiriminin filo kiralama sektörüne direkt etki etmediğini belirten Ak şunları söyledi;

“Filo kiralama sektörü temmuz ayından bu yana çok durgun. Bankaların kredi vermekteki isteksizliği sistemin en önemli tarafı olan finansman ayağını ortadan kaldırmış durumda. Dolayısıyla filo kiralama şirketleri araç satın alamıyor. Araç satın alamadığı için de toplamdaki araç satışları önemli oranda düşüş gösterdi. Filo satışlarının azalması sonucunda biz kendi öz sermayemize yöneldik. Ama tabi bu bütün pazarın da tamamını dolduracak kadar büyük bir adet değil. ÖTV indiriminin, bankaların filo sektörüne kredi vermedeki zorlukları nedeniyle, araç fiyatları ucuzlasa da, toplam otomotiv pazarına kayda değer bir etkisi olmadı.”

“ÖTV indirimi 2. el fiyatlarını olumsuz etkiledi”

ÖTV indiriminden dolayı bazı markaların stoklarını erittiğini, ama bunların ağırlıklı olarak uygun fiyatlı araçlara etki ettiğini belirten Vural AK, “Bunun olumlu yönü mevcut stokların erimesi olurken, olumsuz yönü ise 2. el fiyatlarının düşmesi oldu. Markalar ÖTV indiriminin üzerine kendi kampanya indirimlerini de ekleyince sıfır araçlardaki fiyatlar cazip hale geldi, ancak bu da 2. eldeki fiyatları etkiledi. Böylelikle filo kiralama sektörünün satması gereken 2. el araçlar ve vatandaşın elinde bulunan 23 milyon aracın değeri de düşmüş oldu” dedi.

“2019 2’nci el araç yılı olacak”

Vural Ak, önümüzdeki 1,5 ayı ciddiyetle takip etmek gerekiyor diyerek “Bu yıl pazarın 650 bin civarında biteceğini bekliyoruz, çünkü ilk 6 -7 ay araç satışları iyiydi. Son çeyrekteki ÖTV indirimi de satışlara olumlu yönde etki etti. 

2019’da pazarın biraz daha küçüleceğini tahmin ediyoruz. 400 bin adet aşılırsa, iyi bir yıl olarak değerlendirmek gerekir. Bunun da çoğunu perakende satışları oluşturur. Filo şirketlerinin araç satın alması biraz daha ertelenecektir. Çünkü çok fazla 2. el araç stokları var. ÖTV indirimi Ocak ayından sonra normale dönerse, araç fiyatlarının biraz daha pahalanması söz konusu. 2019 yılının 2’nci el otomobil alımı açısından olumlu bir yıl olacağını öngörüyoruz” dedi.

 

“2019’da büyük sıçrama yapacağız”

Son 6 ayda, daha önce almayı hedefledikleri araç adedinin altında kaldıklarını da belirten Ak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz her ay araç satın almaya devam ediyoruz. Ama sektörümüz beklentilerin çok altında kaldı. Bizim de büyüme hızımız, geçen sene öngördüğümüz bütçenin altında seyretti. 2019 yılının bizim için bir büyüme yılı olacağını söyleyebiliriz. Şimdiden avantajlı özel kiralama paketleri sunmaya başladık. 2019’da 16-20 bin adet yeni araç almayı planlıyoruz. Toplam kiralama pazarı 40 bin araç alabilirse, bu sektörümüz için iyi bir adet olacaktır” şeklinde konuştu.