Yollarda görmeye alışık olduğumuz bir X5 görüntüsü ile gelen plug-in hibrit versiyon, BMW’nin ürün yelpazesinde özel bir yere sahip. Bunu belirtiyoruz, çünkü BMW’nin iPerformance departmanının geliştirdiği tüm modellerde olduğu gibi X5 de hem yakıt ekonomisine hem de performansa hizmet eden çok başarılı bir model.

X5 xDrive40e’nin İç mekanında da kan kardeşleri i3 ve i8 gibi futuristik bir farklılık yer almıyor. Tam aksine dizel X5 ile aynı kabin yapısına sahip. Yine farklılığını detaylarda gizleyen model, göstergelerinde, bilgi-eğlence sisteminde ve vitesin arkasında konumlanan eDrive butonu ile kendini ayırıyor.

X5 xDrive40e iPerformance adına sahip modelin 40e rakamı yüksek hacimli motorunu değil, 2.0 litrelik 4 silindirli turbo beslemeli ünitenin elektrik motoruyla kombinesini ifade ediyor. Bu kombinasyondan doğan performans verileri ise oldukça dikkat çekiyor. 5000-6500 d/d aralığınıda 313 HP güç ve 4800 d/d’da 600 Nm tork değeri ile bu otomobil 6.8 saniye gibi kısa bir sürede 0’dan 100 km/s hıza ulaşabiliyor hem de 2.3 tonluk bir ağırlığa sahip olmasına rağmen… 3.0 litrelik motora sahip birçok rakibini devirebilecek güce sahip X5 eDrive40 iPerformance, Sport modunda gaza yüklenildiğinde sert bir ivmelenmeyle sırtınızı koltuğa yaslıyor. Bunun yanında yalnızca elektrikli sürüşlere hizmet eden eDrive butonu ile hiç benzin kullanmadan tam şarjda 30 km mesafe kat edilebiliyor. 

Yazı: Buğra Özkan-Quattroruote test editörü

Yeni Birlik Gazetesi'nden alınmıştır