Renault Group Otomotiv AŞ CEO’su  ve Oyak Renault Yönetim Kurulu Başkan’ı Hakan Doğu geçen hafta istifa ettiğini sosyal medyadan açıkladı. Şimdi pek de sıradan olmayan bu istifanın perde arkasına bir bakalım.

*

Bilenler, bilmeyenler için önce Hakan Doğu’dan başlayalım.

1966 yılında Bursa’da doğan Hakan Doğu, 1987’de İstanbul Teknik Üniversitesi Malzeme ve Metalurji Mühendisliği bölümünden mezun oldu. İş hayatına 1987 yılında atılan Doğu, 1998 yılında Valeo Transmission Türkiye’ye katıldı. Doğu, 4 senesi Fransa’da olmak üzere 15 yıl çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra, 2013 yılında Renault Group bünyesine Motor Aksamları Satın Alma Başkan Yardımcısı olarak katıldı, 2015 yılında Renault Group Satış sonrası Direktörü oldu. 2017 yılından itibaren Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance ortak girişiminde Global Kıdemli Satış Sonrası Başkan Yardımcılığını yürüten Doğu, aynı dönemde Renault Group Yönetim Komitesinde görev yaptı. Hakan Doğu, 1 Aralık 2020’de yeni grup organizasyonunda Renault Group tüm markalarının Satış Sonrası Ticari ve Kalite Hizmetlerini yöneten iş biriminin Kıdemli Başkan Yardımcılığına ve Kurumsal Yönetim Komitesi Üyeliği görevlerine atandı. Hakan Doğu, son olarak 1 Aralık 2021’de Türkiye’de yüzde 100 Renault Grubu iştiraki olarak faaliyet gösterecek olan Renault Group Otomotiv A.Ş.’de CEO’luk görevini üstlendi. Doğu, Renault Group CEO’su Luca De Meo’ya bağlı çalıştı. Hakan Doğu profesyonel görevlerinin yanı sıra yurtdışında ve Türkiye’de Otomotiv dünyasının geleceği ile ilgili çeşitli çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Bu kapsamda 2020’de hayata geçen “Sürdürülebilir Ulaşım İnisiyatifi” kurucularından olan Doğu, ekonomik güçlendirme, çevre, insan hakları, bilim ve teknoloji konularıyla da yakından ilgileniyor.
*
İşte Hakan Doğu böylesine pırıl pırıl, başarılarla dolu bir kariyere 13 Şubat Pazartesi günü bir sosyal medya paylaşımı ile veda etti. “10 yıllık unutulmaz bir kariyer sonrası Renault Grubundaki tüm görevlerimden ayrılıyorum. Profesyonel hayatına yeni hikayeler yazmayı hedeflediğim bir yolculuğa çıkarken başta Oyak Grubuna, iş ortaklarımıza ve çalışanlarımıza gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. “ dedi…
Bugünle (20 Şubat Pazartesi) birlikte tam 1 hafta oldu. Bu 1 haftada hiç kimse “ne oldu” diye sormadı, sorgulamadı. Peki bu sıradan, olağan bir istifa mıydı? Renault Group’un Türkiye ayağındaki en güçlü isimdi Hakan Doğu. Oyak Renault’daki Yönetim Kurulu Başkanlığı ile de bunu perçinlemişti. Bunca kariyerden sonra böylesi görevlerle taçlandırılması kimseyi ama kimseyi şaşırtmadı. Dışarıdan bakınca tam yerinin adamıydı. Ancak, 2021 yılında CEO olan Doğu’nun 2023’ün Şubat ayında istifası kafalarda doğal olarak birçok soru işareti uyandırdı.
*
Şimdi gelelim Renault Group’un ne olduğa, işlevine ve neler yapacağına… İşte bütün bunları açıklamak üzere 2022 yılını Ocak ayının 2. Haftasında  Hakan Doğu otomotiv gazetecilerinin karşısına çıkacaktı. Günlük gazetecilerden oluşan yaklaşık 10 kişilik bir toplantı organize edilmiş ve davetler geçilmişti. Hakan Doğu yeni göreviyle otomotiv basını karşısına ilk kez çıkacaktı. Ancak o hafta Pazartesi Günü yayınlanan Gazete Pencere’nin otomotiv sayfasında 1 tam sayfa özel röportajı yayınlanınca PR Şirketi (Ünite) şimşekleri üzerine çekti. Birçok gazeteci davete bu nedenle gelmeyeceğini beyan edince PR şirketi Hakan Doğu’nun çok acil Fransa’ya gitmesi gerektiğini, toplantının ertelendiğini ve yeni tarih için haber vereceklerini bildirdi. O yeni tarih daha sonra hiç  belirlenemedi!
Yani Doğu’nun ilk randevusu beceriksiz bir iletişim kazasına kurban gitmişti. Daha sonra da zaten ne Hakan Doğu, ne de otomotiv basını biraraya gelmek istemedi.
Ama Renault Group hep merak kutusu oldu? Ne yapacaklardı. Hedefleri, çalışma planları, vizyonları neydi? Bunu kimse ama kimse bilemedi de açıklayamadı da. Hala Renaut Group’un ne yapacağını bilen yok.
*
Geçen yıl Ekim ayında düzenlenen  Paris Otomobil Fuarı’nda Hakan Doğu ve Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş birlikte yaptıkları açıklamada; “Fabrika çıkışlı ‘2. el’ başlıyor: 'İkinci el otomobilin kaderini değiştireceğiz...' söylemiyle ilk önemli hedefi paylaşmış oldular.
2023yılında bu çalışmanın resmen başlayacağını söyleyen Doğu:  “İşlemler Bursa’daki Renault fabrikasında yapılacak. Başlangıçta 6 yaşına kadar araçlar yenilecek sonrasında bunu 10 yaşa kadar uzatacağız. Motor dahil her şey yenilenebilecek. 2 yıl da garanti sunulacak. 10 yıl boyunca aracı sürekli yenileyip garantiler vererek halkın güvenerek kullanacağı uygun fiyatlı araçlar yapacağız. Türkiye’de ikinci elin kaderini değiştireceğiz” demişti.
İşte her şeyin patlak verdiği ve bugün “istifa” ile sonuçlanan ayrılığın startı da buradan başlıyordu. Oyak Renault’daki yıllardır bitmeyen iç kargaşadan söz etmeden bu konuyu anlatmak mümkün değil. Kısaca değinelim.  Bursa’da bulunan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nın hisseleri yüzde 51 Renault yani Fransızların yüzde 49’u da Oyak kuruluşu yani Türkiye’ye (MAİS) aittir.  Fransızlar ve Türkler zaman zaman gerilseler de 1969 yılından bu yana ortaklığı başarıyla sürdürüyorlar. Renault Mais (Motorlu Araçlar İmal ve Satış Anonim Şirketi) de Oyak’a bağlı satış ve satış sonrası hizmetleri karşılaşan bir şirket olarak faaliyet göstermektedir. Yani MAİS, Oyak’a bağlı. Oyak ve Mais’in yıllardır süren uyum içindeki çalışmalarına Renault Group ve Hakan Doğu oluşumu önce yadırgandı. Oyak’da da Mais’de de çalışanlar, yöneticiler Renault Grupe oluşumunun ne iş yapacağını bilemedi. Hala da bilinmiyor.
Neyse konumuza dönelim. Hakan Doğu, Oyak Renault Yönetim Kurulu Başkanı   olmasına oldu ama içerde pek destek görmedi. Hadi daha doğru bir ifade ile pek “sevilmedi” diyelim. “Araç yenileme projesi” açıklandı açıklanmasına ama başlatma yetkisi Doğu’ya  verilmedi. Ortaklar nedense “startı ver” demediler. 5 aydır bu konuda hiçbir adım atılmadı attırılmadı. Nedenlerini isterse Hakan Doğu bir gün açıklar. Bu arada Oyak Renault iletişimi ve daha önceki yönetimde yer alan kişilerle uyumsuzluğu da uzun zamandır konuşulan konuların başında geliyordu. Hakan Doğu’nun bu birikim ve güçle Oyak’ın başına geçmesi içerideki dengelerini de alt üst etmişti. Kendisine yakın gazetecilerin desteğiyle ön planda olması, “Sürdürülebilir Ulaşım İnisiyatifi” çalışmaları, Oyak ve Mais yöneticileri ile bir üst perdeden konuşması iplerin kopmasını sağlayan noktalar oldu.
*
Bu arada “iletişim” adına yapılan yanlışların da bardağı taşıran damlaları oluşturduğu söyleniyor. Şöyle ki; Nissan Türkiye’den kötü iletişim yaptığı için işten çıkartılma aşamasına gelinen Saadet Alpago’yu “ahbap-çavuş” bağlantılarıyla Renault Group’a “iletişim sorumlusu” olarak alması Oyak tarafında pek sıcak karşılanmamış. Bununla da kalmayıp faaliyeti olmayan bir şirketin iletişimi de olamayacağı için “boş gezen” konumundaki Saadet Alpago’yu Oyak İletişim’e bağlaması ya da bağlamaya çalışması yönetim tarafından tuhaf karşılanmış. Hakan Doğu’ya bu nedenle de soğuk bir tavır alınmış…   
*
Tabi bu arada işin bir başka cazip iş teklif söylentisi de var. Megane Sedan’ı üretmeye hazırlanan Karsan’ın Hakan Doğu’ya transfer teklifi yaptığı da konuşuluyor. Bilindiği gibi Oyak Renault Megane Sedan’ın üretimini Karsan’a vermiş ve anlaşma imzalanmıştı. Doğu’nun veda mesajındaki “yeni hikaye” bu olabilir mi? Neden olmasın? 
*
Yazı çok uzadı ama bir bu kadar daha yazılacak konu var aslında. Öncelikle şunu belirteyim tüm “söylenti” diye yazdıklarımın hepsi Doğu’nun en yakınındaki kişilerden teyitli. Ben tanışamasam da (Sanırım otomotiv gazetecilerinin çoğu tanışamadı) ben Hakan Doğu’nun pırıl pırıl bir kariyerle başarılı bir otomotiv yöneticisi olduğuna inanıyorum. Belki atıl bir oluşumdan bu şekilde ayrılması onun da yararına olacaktır.
*
Şimdi Hakan Doğu’nun yerine bugün-yarın bir Fransız yöneticinin geleceği söyleniyor. Renault Mais tarafında ise; satış, pazarlama, iletişim, bayi teşkilatı, müşteri memnuniyeti gibi konularda birlik ve beraberliği huzur içinde yöneten Berk Çağdaş’ın da Renault Group bünyesinde MAİS AŞ olarak daha etkin bir rol alacağı da söylenenler arasında.