Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu ve Fiat İşbirimi Direktörü Altan Aytaç otomotiv sektörünündeki ilk altı ayı değerlendirdiler. Eroldu üretim ve ihracat, Aytaç ise Egea’nın Türkiye ve global başarısı konusunda önemli bilgiler verdi. İşte bu toplantının önemli satır başları…

İhracatta büyüme devam ediyor!

Tofaş Ceo’su Cengiz Eroldu konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Tofaş olarak ilk altı aya oldukça güçlü bir performans sergiledik. Sektör liderliğimizi geçen yıl olduğu gibi bu yıl ilk 6 ayda da devam ettirdik. Ocak-Haziran döneminde 198 bin adetle ülkemizdeki en yüksek üretimi gerçekleştirdik.  2016 yılında iş hacmimizde önemli bir büyüme kaydetmiştik.  Üretimimiz bir önceki yıla göre yüzde 38, ihracatımız ise yüzde 61 artış göstermişti. Üretimde yüzde 38’lik artışın üzerine bu sene yüzde 9’luk bir artış daha ekledik. İhracatımız da bu yıl yüzde 14 oranında artış gösterdi. Dolayısıyla hem üretim hem de ihracatta büyümeyi sürdürüyoruz.   2016 yılındaki üretim adetlerimizle Avrupa Birliği genelinde hatırı sayılır büyüklükteki fabrikalar arasına girerek, 7’inci sıraya yükseldik. Aynı zamanda Fiat Chrysler dünyasında da en fazla üretim yapan tesis olduk. 2014 yılında ise FCA genelinde üretimde 15’inci sıralardaydık. Dünyada farklı boyutlarda 500’e yakın otomobil fabrikası var. Burada en önemli konu kapasite kullanımıdır. Tofaş, kapasite kullanımı ile de dünya çapında ayrışan bir fabrika oldu. Şu anda yüzde 100’e yakın bir kapasite ile çalışıyoruz. Bu da aslında Tofaş’ı Avrupa’daki ve Türkiye’deki diğer otomotiv fabrikalarından ayrıştıran önemli bir özelliktir. Bunun olumlu etkilerini de şirketin finansal sonuçlarında görüyoruz. Bu sene ihracatımız toplam 153 bin adede, toplam ihracat gelirimiz ise 1.7 milyar dolara ulaştı. Bu yıl ilk 6 ayda gerçekleştirdiğimiz ihracat gelirimiz bizim geçmiş dönemlerde 1 yıldaki toplam ihracatımıza eşit. Bu da yaptığımız ihracat atağının büyüklüğünü gösteriyor.  “

Yönetici ihracatı

“Rakamsal iş sonuçlarımızla birlikte Tofaş’ta ciddi bir birikim oluştu. Bu tecrübemizi FCA dünyasında da değerlendiriyoruz. Geçtiğimiz aylarda Endüstriyel Operasyonlar Direktörümüz Akın Aydemir, Amerika’ya transfer oldu. FCA genelinde görev alan arkadaşlarımız Akın Bey ile sınırlı değil. Bugün Tofaş’ın birçok mühendisi, ABD ve Çin gibi dünyanın farklı ülkelerinde çalışıyorlar. Diğer taraftan Ar-Ge’mizden 70 kadar mühendis, İtalya’da FCA’in farklı projelerinde görev alıyor. “

Ar-Ge konusundaki çalışmalar

“Ar-Ge’deki konumumuz Türkiye genelinde de her geçen gün ileriye gidiyor. Türkiye otomotiv sektöründe bugün 90’a yakın Ar-Ge merkezi var. Bu Ar-Ge merkezlerin içinde çalışan sayısı 500’den fazla olan sadece 2 tane bulunuyor. Bunlardan biri Tofaş. “

Egea /Tipo Hatchback İtalya’da 9 yıl aradan sonra segment liderliğine yükseldi

“Fiat Egea/Tipo’nun dış pazarlardaki konumu her geçen gün güçleniyor. Uzun süredir kompakt segmentinde varlık göstermeyen Fiat markası 9 sene sonra İtalya’da segment liderliği elde etti. Bu Egea/Tipo ile gelen önemli bir başarı. Avrupa pazarlarında filo satışlarının da önemli bir yeri var. Avrupa’daki filo kullanımı Türkiye’dekinden farklı; station wagon araçların bu pazardaki potansiyeli yüksek. Fiat, Tipo ile uzun yıllardan sonra kompakt segment filo pazarında yer almaya başladı. Fiat’ın Avrupa filo pazarındaki penetrasyonu önümüzdeki yıllarda daha da artış gösterecektir. Bunu da gelecek için pozitif bir işaret olarak değerlendiriyoruz. Avrupa’da kompakt segment büyümüyor. Geçen yıl Batı Avrupa pazarının tamamı yüzde 4 büyürken, kompakt araç segmentinin 3.1 milyon gibi bir büyüklüğü vardı. Bu senenin ilk altı ayında ise bu segmentte yüzde 1’lik bir küçülme söz konusu. Daralan bir segmentte Egea’nın satışlarını artırıyor olmasını başarılı bir performans olarak değerlendiriyoruz.

2.5 milyonuncu aracımızı ihraç ettik!

İlk ihracatımızdan bugüne 2.5 milyonuncu aracımızı Temmuz ayı içerisinde (Egea/Tipo Hatchback) ihraç ettik. Bu büyüklükte bir ihracat çok değerli, bunun başka bir önemi daha var. 2.5 milyon adet ihracatımızın 1.4 milyon adedi Fiat Doblo oldu. Egea, umuyoruz ki Doblo’nun da üzerinde bir ihracat performansı gösterecektir.  Sonuç olarak, hem üretim hem de ihracat tarafında ilk 6 ayı çok iyi rakamlar ile kapattık.

Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz büyük yatırımların ve yoğun çalışmalarımızın olumlu sonuçlarını görüyoruz. Tofaş artık hasat dönemine girdi; iç ve dış piyasada iş sonuçlarımız yükselmeye devam ediyor.

Finansal Sonuçlar

İlk 6 ay, 8.6 milyar TL ciro elde ettik. Geçen sene aynı dönemdeki ciromuz 6.4 milyar TL’ydi; bu yüzde 35’lik bir artışa denk geliyor. Net kârımız ise yılın ilk 6 ayında 574 milyon TL olarak gerçekleşti.Faaliyet sonuçlarımızda Egea’nın çok büyük bir etkisi var. Bu yılın ilk altı ay rakamları ile 2014 tüm yıl rakamlarının eşdeğer seviyede olduğunu görüyoruz. Tofaş 2014’de yıl toplamında 222 bin adet üretim gerçekleştirmişti; bu yıl ise ilk 6 ayda 198 bin adet araç ürettik. 2014’teki ihracatımız 142 bin adetken 2017 yılının ilk 6 ayında 153 bin adet ihracat gerçekleştirdik. Toplam ciromuz 2014’te 7.4 milyar TL’ydi, şimdi ilk 6 ayda 8.6 milyar TL’lik ciro elde ettik. Dolayısıyla Egea öncesi ve sonrasına baktığımızda Tofaş’ın performansını ikiye katladığını görüyoruz.  Tofaş’ın hisse değeri ise Egea öncesinde dolar cinsinden 3.1 milyar dolarken şu an 4.1 milyar dolar seviyesinde. Yaptığımız projeler ile birlikte şirketin toplam piyasa değeri 1 milyar dolarlık bir artış gösterdi. Egea hem Tofaş hem de Türkiye açısından çok doğru bir proje oldu. Rakamlar onu gösteriyor.

Ürününüz globalse avantajınız artar

“Sürdürülebilirlik hem üretimde hem de ihracatta son derece önemli. Sadece bizim için değil, Türkiye otomotiv sektörünün çoğunluğu kompakt segmente; bir kısmı da küçük araç segmenti için üretim yapıyor. Avrupa’da ise SUV segmenti büyüyor. Batı Avrupa dışındaki ülkelerde ağırlıklı olarak sedan otomobiller tercih ediliyor. Tüm dünyada en büyük segmenti kompakt sedanlar oluşturuyor.  Türk otomotiv sektörünün geleceği için 2 önemli unsur olduğunu düşünüyorum. Biri sedan ve SUV araçlar, diğeri ise global ölçeğe çıkabilmek. Bizim açımızdan, Egea Model Ailesi’nde Sedan’ın varlığı Avrupa ve Avrupa dışı pazarlardaki potansiyel açısından değerli. Hatchback model yatırımımızın ise Fiat’ın bu segmentteki tek aracı olması bize önemli bir fırsat yarattı. Burada asıl anahtar, global piyasalarda rekabet edebilir ürün yaratmaktadır.

Eğer ürün globalse ve global bir networkün parçasıysanız avantajlı konuma geçiyorsunuz. Biz global bir grubun parçası olduğumuz için Meksika pazarına bu kadar kolay girebildik. Sedan modellerin kuvveti işte buradadır.

Girmek istediğimiz pazarlar var!

Egea /Tipo model ailesiyle bizim hala girmediğimiz ve girmek istediğimiz pazarlar var. Örneğin, Afrika, Rusya, Brezilya ve Arjantin’in dışındaki Güney Amerika ülkeleri. Dolayısıyla Egea’nın her pazarın talebine cevap verecek, global bir ürün olduğunu söyleyebiliriz.  Gidecek çok yolumuz var.

Global ölçekte iz bırakmak istiyoruz!

“Amacımız yalnızca Türkiye’deki üretim ve iş gücü olanaklarıyla Batı Avrupa’da rekabet avantajı sağlamak değil; biz o boyutu geçtik. Bu noktada Ar-Ge’miz önemli bir katma değer ve fark yaratıyor. Bizim amacımız global ölçekte bir iz bırakmak.  Ürün yatırımlarının hayata geçmesinde hem iç pazar büyüklüğü hem de ürünün global olması, dolayısıyla büyük pazar potansiyeline sahip olması gerekiyor.  Sektörün geleceği açısından bu çok önemli, çünkü yalnızca üretim yapıyor ve global bir ürün geliştiremiyorsanız başarıyı sürdürülebilir kılmak zorlaşır. “