2022 Değerlendirmesi ve Özeti
 
Öncelikle genel pazar hemen ardından da PEUGEOT Türkiye için 2022 yılı nasıl geçti onu bir özetlemek isterim. Eylül ayında yeni 308 lansmanı için bir araya geldiğimizde Stellantis Türkiye olarak pazar hedefimizi 750 bin adet olarak koyduğumuzu belirtmiştik. O dönemde iyimserliğimizi korumuştuk, bu noktada pazar beklentimizin biraz üstünde 775 bin adetlerde kapandı. Tamamen tedariğin pazarı belirleyeceğini o dönemde ifade etmiştik, nitekim aynen öyle oldu. Bir miktar yıl sonuna doğru tedarik sıkıntılarının çözülmeye başlayacağını söylemiştik, pazarın geneli için de bu böyle oldu ve nispeten olumlu bir toplam pazar kapanışı gerçekleşti.
 Böylece 2022 yılını PEUGEOT Türkiye olarak 32 bin 600 adetin üstünde bir satışla kapattık, %4.2 pazar payıyla yılı tamamladık. 
 
2023 Değerlendirme ve Hedefler
 
2023 yılında da aslında 2022 yılına paralel bir pazar bekliyoruz, yaklaşık 780-800 bin adet bandında bir pazarla yılın tamamlanması üzerine planlama ve beklentilerimiz mevcut. Çok ciddi bir deprem felaketi yaşanmasına rağmen sene sonu hedef planlarımızda bir değişiklik yapmadık. Zira özellikle bu dönemde araca olan talebin ve mobilite ihtiyacının daha da arttığını gözlemliyoruz. Deprem riski ve endişesi, bir yerde mobiliteye olan talebi tetikledi. Deprem bölgesindeki yetkili satıcılarımız toplam PEUGEOT satışlarının ortalama %10’unu yapmaktaydı. Bu felaketin üzerine zaten depremden 3 hafta sonra o bölgedeki tüm yetkili satıcılarımız da tekrar aktif süreçlerine döndüler. Bu nedenle 2023 yılı ile ilgili deprem odaklı bir hedef revizyonu yapmadığımızı söyleyebilirim. Hızla 2023 yılının mart ayının ortasına geldik. İlk iki ayda 9 bin 300 adeti aşan bir satış gerçekleştirdik. Bu sene PEUGEOT markası olarak hedeflerimizi aslında geçen yıl yeni 308 lansmanında belirtmiştik, o zaman verdiğimiz hedef aynen geçerliliğini koruyor. PEUGEOT olarak 2023 yılında 57 bin adetlik bir satışa imza atmayı hedefliyoruz. Bu 57 bin adetlik hedef, bize %7.3’lük pazar payı getirecek ve PEUGEOT markası için çok önem arz ediyor. Zira bu sonucu elde etmeyi başarırsak PEUGEOT markasının Türkiye tarihindeki rekor satışına imza atmış olacağız. Bu anlamda hem bizim için çok önemli hem de ekiplerimiz için oldukça büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu söyleyebilirim. Bu hedefin yaklaşık 40 bini aşkını binek otomobil, 16 bin adet civarı da hafif ticari araç modellerimiz olmasını arzuluyoruz. Burada hafif ticari araç bölümü çok önemli. 2022 yılını hafif ticari araçlarda 6. sırada kapattık. Bu sene ise pazarın bu bölümünde %9’luk bir pazar payı hedefliyoruz ki bu sonuç bizi hafif ticari araç pazarında 3. sıraya çıkartacaktır, hedefimiz bu. PEUGEOT olarak mutlak hedefimiz iki yerli üreticinin hemen arkasından ticari araçta 3. marka olmak.
 
408 hedefleri…
Gelelim yeni 408 ile hedeflerimize. Öncelikle markamızın SUV’deki gücünden de faydalanarak Yeni 408’i Türkiye pazarında C-SUV olarak konumlandıracağız.  İlk senesinde toplam satışlarımızın yine yaklaşık %10’unu yeni 408 modelimizin oluşturmasını bekliyoruz. Şu an için bireysel müşteriler kadar filodan da çok büyük talep var. SUV denildiğinde akla gelen ilk gelen markalardan biri her zaman PEUGEOT oldu. Bunu hem 3008, hem de 2008 ve 5008 modellerimizle perçinledik, yıllarca SUV pazarını da lider olarak domine etmiştik. Şimdi markamızın yeni nesil teknolojilerini barındıran fastback tasarımlı C-SUV’umuz 408 modelimizin gelmesiyle bu alanda gücümüz daha da artacak.
 
57.000 adetlik satış sinyallerini ilk 2 ay vermeye başladık. Ocak, şubat toplamında geçtiğimiz yıla göre %87, sadece şubat özelinde ise %83 oranında büyüme gerçekleştirdik. 6.552 adetlik şubat satışıyla PEUGEOT tarihinde rekor şubat satışına ulaştık ve binek otomobilde 3. sırada HTA’da ise 4. sırada yer aldık.
 
Mart ayında ise pazarın yaklaşık 100 bin adet civarında kapanmasını bekliyoruz. PEUGEOT olarak biz de Şubat ayındaki satışımız kadar bir sonuçla ayı tamamlayacağız diyebiliriz.
 
Stellantis’in Koç grubu tarafından operasyonlarının satın alınması üzerine
 
Şu anda bir süreç devam ediyor, biliyorsunuz. Bu konuyla ilgili 1 Mart’ta yapılan basın açıklamalarını da hepiniz gördünüz. Şu an için söylenebilecek her şey aslında sizlerle de paylaşıldı. Bu noktada herhangi bir yorum yapıp herhangi bir ilave bir şey söyleyip bir spekülasyona sebep olmak istemiyoruz. Onun için bugün bu konuyla ilgili bir açıklamamız olmayacak ama o akşam sizle de konuştuğumuzda söylemiştim. Şaşırmadım, çünkü 2 yıldan uzun bir süredir iki grup zaten görüşüyordu. Bu sözleşmenin bir noktada belli bir sonuca geleceği belliydi. Dolayısıyla bir şaşkınlık söz konusu değil. Zamanı gelince ilave açıklamalar yapılacaktır.
 
Pazar payı hedefi konusunda
Orta vadeli hedefte PEUGEOT olarak yüzde 8 pazar payına varmak istiyoruz. Yüzde 8 pazar payına giden yolda, bu yılı bir basamak yolu gibi planladık. 57 bin adet, yüzde 7.3 pazar payına denk geliyor. Bu, bizim orta vadeli hedefe giden planımız. Zannediyorum, bütün diğer markalarla çalışan arkadaşlarımız da kendi markalarının potansiyellerini açığa çıkarmak için bu bütçeleri tanımladılar ve toplamda evet, bir büyüme ortaya çıkmış oldu.