Hyundai Mobis (Hyundai Motor Group'un bir parçası) bugün Volkswagen AG'den elektrikli araç bileşenleri için büyük ölçekli bir denizaşırı sipariş aldığını duyurdu.
Anlaşma özellikle Hyundai Mobis'in "elektrikli bir araçta bataryanın güvenli ve verimli çalışmasını sağlamak için batarya paketini batarya yönetim sistemi (BMS) ve diğer bileşenlerle birleştiren eksiksiz bir ürün" olarak tanımladığı Batarya Sistemi Montajı (BSA) ile ilgili.
Güney Koreli tedarikçiye göre BSA, Volkswagen'in yeni nesil elektrikli araç platformuna entegre edilecek. Sadece bu da değil. Hyundai Mobis, İspanya'da müşterinin fabrikasının yakınında yeni bir yerel üretim üssü kuracak.
Daha fazla ayrıntı yok, ancak bize öyle geliyor ki Volkswagen Grubu, MEB Entry platformuna dayanan yaklaşan tamamen elektrikli modelleri (Volkswagen ID.2 gibi) için BSA'yı (esasen pil paketleri) her şeyi kendi bünyesinde üretmek yerine Hyundai Mobis'ten tedarik etmeye karar verdi. Volkswagen Grubu'nun (Volkswagen, Skoda, Seat/Cupra) giriş seviyesi elektrikli araçları uzun süredir İspanya ile ilişkilendiriliyordu ve 2025 yılı için planlanmıştı.
Bu çok ilginç bir haber ve biraz da şaşırtıcı çünkü Volkswagen Grubu ve Hyundai Motor Grubu gibi büyük üreticiler genellikle rakip olarak görülüyor. Öte yandan, Audi ve SAIC'in Çin'deki son ortaklığından ve XPeng'in yaklaşık yüzde beş hissesinin satın alınmasından sonra, herhangi bir şeye şaşırmalı mıyız?
Kesin olarak söylemek zor, ancak Volkswagen Grubu elektrifikasyon stratejisini potansiyel olarak daha fazla dış kaynak kullanımı ile ayarlıyor gibi görünüyor. Bunun teknolojik ya da finansal bir gereklilikten mi yoksa sadece bir fırsattan mı kaynaklandığını da merak ediyoruz. Temmuz ayında, Volkswagen marka CEO'su Thomas Schafer'in bir iç toplantıda "çatı yanıyor" dediğine dair bir rapor duyduk.
Bu her halükarda, şu anda ABD de dahil olmak üzere dünya çapında BSA üretim kapasitesini hızla artıran Hyundai Mobis için büyük bir kazanç.
"Mobis, bu yıl içinde yönetim kurulu onayını aldıktan sonra söz konusu BSA'ları tedarik etmek için İspanya'daki bir otomobil fabrikasının yakınında yeni bir üretim üssü kurmayı planlıyor. Şu anda Kore ve Çek Cumhuriyeti'nde BSA üretim hatları işleten Mobis, Amerika Birleşik Devletleri ve Endonezya'da da yeni elektrikli araç merkezleri kuruyor."
"Mobis, hibrit ve bataryalı elektrikli otomobiller de dahil olmak üzere xEV olarak adlandırılan her tür yeşil araca uygulanabilen batarya sistemleri portföyüyle tanınıyor."
Hyundai Mobis ayrıca "küresel pazarda elektrikli araç bileşenleri için ek siparişler beklediğini" belirtti, bu nedenle Güney Koreli gruptan elektrikli araç bileşenleri arayan daha fazla üretetici görme şansımız var.