“Pandemi tüm dünyayı olumsuz etkiledi. Böylesi bir durumla ilk defa karşı karşıya kaldık. Beklenmedik bu durum karşısında yetkililerin söylediklerine göre hareket etmeye ve hayatlarımızı bu duruma göre adapte etmeye mecbur kaldık. İş yaşamlarımız da direkt olarak etkilendi. Biz de Hyundai Assan olarak tüm dünyada üretimin arka arkaya durduğu, ülkemizde de otomotiv endüstrisinin doğrudan etkilendiği dönemde tedbir amaçlı üretimimizi durdurduk. Yaklaşık 2 bin 500 çalışanımız var ve çalışanlarımızın sağlığı her şeyden önemli. Bu nedenle Nisan sonuna kadar evlere geçip çalışmalarımıza evden devam ettik. Daha sonra sağlık bakanlığımız ve otoritelerin belirlediği tedbirleri en üst seviyede uygulayarak çalışmaya başladık. Bu dönemde üretimde çok sıkıntı yaşamadık çünkü yılbaşında üretime aldığımız Yeni i10 modelimiz özellikle Avrupa’dan yüksek talep gördüğü için ilk çeyrekte ürettiğimiz araçlarla ihracatta büyük kayıplar yaşamadık.” 

7 aylık Hyundai performansı

“Son 2 yıl içinde satışlarda yaşanılan kayıplar sektörü maalesef olumsuz etkiledi ve özellikle bayi teşkilatlarının finansal anlamda oldukça zorlanmasına neden oldu. Bu sebeple 2020 yılına çok büyük umutlarla başladık. İlk çeyrekte satışlar önceki yıla göre yüzde 41 artış gösterdi. Fakat pandemi süreciyle beraber özellikle Nisan ve Mayıs aylarında otomotiv sektöründe üretim ve satış açısından sıkıntılı bir dönem yaşadık. Ancak normalleşme sürecinin başlamasıyla son 2-3 ayda bireysel araç sahiplenme isteği arttı ve ibre tersine döndü. Yedi aylık süreçte toplam pazar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60’tan fazla artarak 340 bin adedin üstüne çıktı. Biz de Hyundai olarak 12 bin 572 adet araç satışı gerçekleştirdik. Bu süreçte büyüyen SUV segmentinde güçlü olabilmek için satışlarımızda özellikle SUV modellerimize ağırlık verdik. SUV satışlarımızın, bu yıl toplam satışlarımızın yarısını oluşturacağını söylüyorduk ama daha da üstüne çıktık. Yedi aylık süreçte SUV satışlarımızın toplam satışlarımız içindeki payı yüzde 64 seviyelerine ulaştı. Yani sattığımız her 3 araçtan 2’si Tucson ve Kona oldu.” 

B-SUV pek yakında…  

“Hyundai ailesi olarak 2020 yılında yeni modellerimizi pazara sunmanın heyecanını yaşıyoruz. Öncelikle A segmentindeki yerli üretim modelimiz i10’un satışına Mart ayı itibariyle başladık. Yılın son çeyreğinde yine İzmit’te üreterek 40’tan fazla ülkeye ihraç edeceğimiz Yeni i20 modelimizi de tüketicilerle buluşturacağız. Bu iki yerli üretim modelimizin haricinde B-SUV segmentinde liderliği zorlayan KONA modelimiz Türkiye pazarında rekabete ortak olacak. Kasım ayında bu modelimizin makyajlanmış versiyonunu satışa sunacağız. Yılın ikinci yarısıyla birlikte artan talep doğrultusunda hedeflerimizi yukarı yönlü revize ettik. Sadece Tucson modelimizden beş ayda 8 bin adet satmayı hedefliyoruz. Tüm bu yeniliklerimizle birlikte üst basamaklara tırmanacağımıza inanıyoruz. “

Pazar payı: yüzde 6

“Markaların salgın sürecinden kendisine bir takım dersler çıkararak geleceğe daha farklı hazırlanmaları gerektiğine inanıyorum. Haziran ayında sunulan desteklerin Temmuz’da da olumlu etkileri olduğunu gördük. Her ne kadar Ağustos ile beraber kurların ve faizlerin artmasıyla satışlar son iki aya göre azalma eğiliminde olsa da mevcut etkin kampanyalar ve devam eden talep sebebiyle yılın kalan bölümünde satışlarda benzer seviyenin devam edeceğini öngörüyoruz. İç pazarın bu koşullar doğrultusunda 650-700 bin seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Özellikle ÖTV baremlerinde yapılacak olası bir düzenleme sektöre büyük katkı sağlayacaktır ve satışların artmasını beraberinde getirecektir. Üretimde de ikinci yarıda artışın olacağını öngörüyoruz. Tucson’un yanı sıra yeni i20 ve KONA ile birlikte binek otomobilde pazar payımızı tekrar yüzde 6’nın üstüne çıkarmayı hedefliyoruz. 2021 yılı bizim için ayrı bir heyecan yaratıyor çünkü uzun süredir merakla beklenen B-SUV modelimizin üretimine başlayacağız. Hattımızdaki üçüncü modelimiz olacak bu araç ağırlıkla ihracat pazarları için üretilecek ve markamız kadar Türkiye ekonomisine de ek bir destek getirecek. İç pazarda da beğenileceğini umduğumuz bu B-SUV modelimizle sektöre taze bir kan getirmiş olacağız. Ayrıca, sedan segmentindeki Elantra ve C-SUV sınıfındaki Tucson modelimizi de satışa sunarak iddiamızı artırmak istiyoruz. Yenilenen Santa Fe için de çalışmalarımız sürüyor. Kısacası, Türkiye’de özellikle SUV sınıfında gücümüze daha da güç katarak standartları yeniden belirlemeye hazırlanıyoruz.”

2.EL'de Hyundai 

“Hyundai Assan olarak mevcut ikinci el piyasası için birkaç yıldır güvenilir bir şekilde yürüttüğümüz “Hyundai Promise” projemizi, hızla artan ikinci el talebi doğrultusunda geliştirmeye devam ediyoruz. Ağırlıklı olarak 40 bayimizin katılımıyla sürdürdüğümüz projemizde standartlarımızı da revize ederek daha güvenilir ve hızlı ikinci el satışı yapmayı hedefliyoruz. Daha kolay ve daha efektif araç sorgulamaları için yeni bir yatırım yaparak ikincielhyundai.com web sitemizi de güncelledik. Garantisi devam eden Hyundai araçlarımızı müşterilerimize en iyi şekilde sunarken, garantisi bitmiş her marka ve modelden ikinci el araçları da detaylı bir şekilde ekspertize alıyoruz.”