Kurdaki yukarı yönlü hareket, yeni araç fiyatlarında yaşanan artış otomobil pazarında yüzde 40’a varan daralmaya yol açtı. Yaşanan bu gelişmelere bağlı olarak sürücüler, alım tercihini ikinci el araçlardan yana kullandı. 2018 yılı Mayıs ayı sonu itibariyle Türkiye’de ikinci el otomobil pazarı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 9,97 oranında artarak 2 milyon 296 bin 780 adete ulaştı. 2017 yılında ise bu rakam 2 milyon 87 bin 708 adet olarak gerçekleşmişti. Mayıs ayı rakamları doğrultusunda ikinci el pazarını ve lüks araç satışlarını değerlendiren S&S Motors Genel Müdürü Ferhat Albayrak, ikinci elde yaşanan artışının sürdürülebilir olmadığını vurgularken, lüks araç pazarında yaşanan daralmayla ilgili olarak da önemli açıklamalarda bulundu.

“Pozitif rakamlara aldanmamalıyız”

İkinci elde yaşanan artışın sağlıklı ve sürdürülebilir olmadığını vurgulayan S&S Motors Genel Müdürü Ferhat Albayrak, “Pazardaki asıl talebi yeni model ve düşük kilometreli ikinci el araçlar oluşturuyor. Bu araçların yenisi satılmaz ise talebi oluşturan düşük km/yüksek model yılı özelliğine sahip araçların arzı zamanla yok olacaktır. Pazarın önemli alıcıları ve ikinci el tedarikinin taşlarından olan filo şirketlerinin yüksek kurlarla yaşadıkları finansal sıkıntılar ve bankaların kredi vermekteki düşük iştahını alt alta koyduğumuzda, sadece ikinci el pazarındaki pozitif rakamlara çok aldanmamamız gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.  

Finansman şirketleri bankalardan çok kredi veriyor!

Ekonomik gidişatın pazardan bağımsız analiz edilmesi adına toplam kredi stokunun da çok önemli bir veri olduğunu kaydeden Ferhat Albayrak, söz konusu toplam kredi stokunun 2018 yılı Mayıs ayı sonunda, 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 16,97 artarak 54 milyar 515 milyon TL olduğunu belirtti. Ferhat Albayrak, “2018 yılı Mayıs ayı sonu itibariyle finansman şirketleri kredi hacmi toplamı ise 28 milyar 906 milyon TL, bankacılık sektörü kredi hacmi toplamı 25 milyar 608 milyon TL olmak üzere, toplam taşıt kredi stoku 54 milyar 515 milyon TL olarak gerçekleşiyor. Kısaca finansman şirketleri pazar payını %53'te tutarak halen bankalardan daha çok kredi veriyor” dedi.

Lüks otomobil pazarı yüzde 27 daraldı!

Lüks otomobil pazarında son 3 senedir yaşanan daralmanın devam ettiğine dikkati çeken S&S Motors Genel Müdürü Ferhat Albayrak, “Lüks otomobillerde 2018 yılında, tıpkı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ciddi kayıplar yaşanmaya devam ediyor. Özellikle bu sınıfta 2 litre ve üzeri otomobillerde satışlar Mayıs sonu itibariyle geçen seneye oranla yüzde 27 oranında düştü ve satılan 235 bin 645 araçtan sadece 619 tanesi 2 litre üzeri araçlardan oluştu. Bu rakam geçen sene ise 848 adet olarak gerçeklemişti” değerlendirmesi yaptı.