Sıfır otomobil pazarı 2018 yılında daralırken, 2. El pazarı yaklaşık yüzde 8 arttı. 2018 yılında her 1 sıfır otomobil karşılığı 6 adet 2. El araç satıldı. 2019 yılında sıfır otomobil pazarında düşüşün devam edeceği öngörülürken, 2.el pazarında ise büyümenin devam etmesi bekleniyor.  

ÖTV İndirimi pazara hareket getirdi

Otoshops Genel Müdürü Murat Aydın, yılın son 2 ayında uygulamaya konulan ÖTV indiriminin 2. El pazarını ciddi olarak etkilediğini belirterek “ÖTV indirimi sıfır araç pazarına ciddi bir hareketlilik getirdi ve bu sayede sektör derin bir nefes aldı. ÖTV indirimine ek olarak markaların uyguladıkları kampanyalar ile sıfır-ikinci el araçlar arasındaki fiyat makası daralmış, bu da özellikle 2016-2017-2018 model ikinci el satışlarını etkilemiştir. Otoshops olarak 2018 yılını yaklaşık 5 bin adetlik satışla tamamlıyoruz. ÖTV indirimi olmasaydı çok daha yüksek satış adetlerine ulaşabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

2019’da Sıfır- ikinci el oranı yılsonunda 1’e 10 olabilir

2019 yılında sıfır ve uzun dönem kiralamaya göre ikinci el satışlarının ağırlığının artacağına inandıklarını sözlerine ekleyen Otoshops Genel Müdürü Aydın “Sıfır- ikinci el oranı yılsonunda 1’e 10 oranına bile gelebilir. Devam eden ÖTV indirimi uygulamasının pazara etkisinin daha sınırlı olacağını düşünüyoruz. Çünkü stoklardaki 2018 model sıfır araç stokları eridi. 2019 model araçlar ise maliyet artışları göz önüne alındığında daha üst bir seviyeden pazara sunulacaktır” dedi. 

Otoshops olarak 2019 yılında 7 bin adetlik satış hedeflediklerini belirten Aydın şunları söyledi;

“2018 yılı son derece dinamik bir yıl oldu. Yıl içinde faiz oranları yükseldi, sıfır araç pazarının da daralması, bir noktada ikinci el pazarı için de negatif bir unsur oldu. Yılın son çeyreğinde sıfır araçlarda uygulanan ÖTV indirimi ise fiyat makası ve karlılık konusunda ikinci el pazarının dengesini bozdu. Bu ortamda Otoshops kurumsal ikinci el pazarının öncü markası olması yönünde sağlam adımlarını atmaya devam etti. Otoshops tüm araçlarını 111 nokta ekspertiz, 14 günde değişim, 2 yıla varan garanti, 2 yıla varan yolda yardım ve 12 yaşa kadar 48 aya varan taksit seçeneği ile müşterilerine ulaştırmaya devam etti. 2019 yılında Otoshops olarak yetkili satıcı ağımızı genişletmeyi ve satışlarımızı arttırmayı planlıyoruz. 2019 yılı satış hedefimiz 7 bin adet olarak belirledik”